Kako se nositi s grešnim mislima?

Ako se znamo nositi s grešnim mislima i poslati ih ondje gdje im je mjesto, ne bismo ni na koji način trebali osjetiti sramotu ili krivnju. 

„…i svaku oholost koja se podiže protiv spoznaje Boga i zarobljavamo svaki um na pokornost Kristu“. (2. Korinćanima 10, 5) 

Svatko od nas s vremena na vrijeme ima ”lutajuće” misli. Ako se znamo nositi s njima i poslati ih ondje gdje im je mjesto, ne bismo ni na koji način trebali osjetiti sramotu ili krivnju. 

Martin Luther je izjavio: „Ne možete spriječiti ptice da lete iznad vaše glave, ali ih možete spriječiti u tome da izgrade gnijezdo na vašoj kosi“. Mislite da se ovoga sjetila vaša baka? Imam osjećaj da se ni sam Luther nije ovoga sjetio, već da je citirao nešto što je slušao cijeli svoj život. Iako se ne zna gdje je ova izreka nastala, ona govori jasnu istinu. 

Misli su priprema za djelovanje

Misli svakojake vrste plove našim umovima. Odbacujemo ružne i idemo naprijed. No ne bismo trebalo osjećati krivnju kada se one pojave, čak niti na trenutak. Samo ako im iskažemo dobrodošlicu i ako im dopustimo da nas zabave svojim ”sočnim” (zapravo strašnim) scenarijima, trebamo osjećati kao da smo učinili nešto pogrešno. 

VIDI OVO: Biblijske upute za skrivene misli: Kako negativne misli izbaciti iz glave?

Nitko ne bi trebao racionalizirati na način: „Pa, to je bila samo misao, a misli nisu štetne“. 

Misli nisu štetne. Misli su priprema za djelovanje. 

Svako grešno djelo započinje grešnim mislima

Svako grešno djelo započinje grešnim mislima. Onim zaista grešnim djelima prethodi čitav slijed nečistog načina razmišljanja, planiranja i sanjarenja. 

Kao ozbiljni učenici Isusa Krista, naše umove trebamo ispunjavati mislima koje su čiste, zdrave, pobožne i odgojnog karaktera: „Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to neka vam je na srcu“! (Filipljanima 4, 8) 

VIDI OVO: Molitva protiv ružnih misli

Ovo nije nova zamisao, već se neprestano uči kroz Bibliju. 

„…već uživa u Zakonu Jahvinu, o Zakonu njegovu misli dan i noć“. (Psalam 1, 2) 

„U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim“. (Psalam 119, 11) 

„A Marija je čuvala sve riječi ove i razmišljala o njima u srcu svojemu“. (Luka 2, 19) 

Ne obraćajte pozornost na televizijske reklame koje pitaju: „Što vam je u novčaniku“? Radije se zapitajte: „Što vam je na umu? O čemu razmišljate? U kakvim mislima prebivate? Gdje vaš um odlazi na počinak i gdje pronalazi odmor? Čime hranite vaš um“? 

„Čovjek možda nije ono što misli da jest, ali ono što misli, to jest“ (nepoznati autor). 

„Blagoslovljeni su oni čista srca“. (Matej 5, 8) 

Autor: Joe McKeever; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!