Preljub razara veze i narušava odnos s Bogom. Donosimo što trebate činiti da ne padnete u grijeh preljuba.

Kada bi naš standard bio standard farizeja, tada bi mnogi mogli ustvrditi kako nisu prekršili ovu zapovijed ”Ne učini preljuba!”. Međutim, kada nam Isus pokaže istinsko značenje, zasigurno svi postanemo svjesni svog pada.

Što trebamo činiti da ne padnemo u grijeh preljuba?

Nitko od nas ne može iskreno reći da baš nikada nikoga nije pogledao ili pogledala sa žudnjom u srcu. Što možemo učiniti ako padnemo?

Trebamo se pokajati

U 51. psalmu možemo pročitati Davidovu molitvu pokajanja. On je prepoznao grijeh kao grijeh. On se nije pokušavao opravdati ili smišljati izgovore, nego je prihvatio odgovornost i zavapio milost. Ako griješimo u ovom području trebamo se zaustaviti. Pokajanje znači da se okrenemo od onoga što znamo da je loše. Moramo se riješiti takvih nekorisnih magazina, videa i sl.

PROČITAJE: Koja je biblijska kazna za preljub?

Trebamo primiti oproštenje

David, jedan od najvećih Božjih ljudi u Starom zavjetu, pao je u ovome (2. Samuelova 11-12). On nije izbjegao posljedicama svog grijeha, ali je nestalo krivnje. David se molio i vratio je puno od onoga što je bio izgubio. Povratio je osjećaj Božje prisutnosti, snagu Duha, radost svog spasenja, entuzijazam za Božjim poslom, učinkovitost i bliskost s Bogom.

Trebamo se oduprijeti i otići

Ono što ljudima otežava odupiranje kušnjama je u isto vrijeme njihova nespremnost uklanjanja iste kušnje iz svog života.

NE UČINI PRELJUBA: Što trebate činiti da ne padnete u grijeh preljuba?
Foto: Pixabay

Trebamo se ispovijedati

Trebamo pronaći jednu ili dvije osobe koja će nas ohrabrivati, moliti s nama i postavljati nam pitanja. Jedan bivši predsjednik kršćanske zajednice Inter-Varsity, koji je ujedno i autor najprodavanijih kršćanskih knjiga, iskreno je priznao preljub. On kaže da je nedostatak jakog zajedništva bio glavni faktor njegova pada u grijeh: ”Sada sam svjestan toga, da mi je nedostajalo uzajamne povezanosti u osobnim odnosima. Potrebna su nam prijateljstva u kojima će čovjek čovjeka pogledati u oči i redovito pitati teška pitanja o njegovu moralu, njegovoj pohoti, ambicijama i egu.”

Moramo se iznova predati Kristu i Njegovoj službi

Ne možemo izbjeći kušnju. Monah Antun Pustinjak je živio pustinjačkim životom, postio je, hoda je, malo spavao i mučio svoje tijelo. Živio je trideset i pet godina u pustinji i trideset i pet godina vodio je istu, tajnu bitku. Kao što je puno puta to rekao i John Wimber: ”Teško je mirno sjediti i biti dobar.” Najbolji način izbjegavanja nevolje je uključenje u kršćansku službu.

PROČITAJTE: 5 stvari koje morate znati da ne počinite preljub

Trebamo ispunjenje

Sama snaga volje nije dovoljna. Treba nam snaga Duha Svetoga. Nismo sami u ovoj borbi. Apostol Pavao piše: ”Živite po Duhu pa sigurno nećete udovoljavati požudi tijela” (Galaćanima 5,16). Na drugom mjestu piše: ”Naprotiv, ako Duhom usmrćujete tjelesna djela, živjet ćete” (Rimljanima 8,13). On ovdje zapravo ne misli isključivo na grijeh bluda, nego u sve to uvrštava i ”želje grešne prirode” i ”nestašnosti tijela”, a tu može pomoći samo snaga Duha Svetog.

Shvaćanje činjenice što propuštamo

U članku pod nazivom ”Unutarnji rat: Anatomija požude”, koji se pojavio u časopisu Leadership Today, ne opisuje se samo pad u požudu, već i bijeg iz požude. Nakon što je prošlo mjesec dana od posjeta pastoru, anonimni pisac je pročitao knjigu, u kojoj je saznao da mu strah i krivnja neće donijeti rješenje kojem stremi. Uvidio je svoj propust, u činjenici što je prepoznao njegovanje svoje požude: ”Ograničavao sam svoj odnos s Bogom. Ljubav koju on nudi je tako velika i sveobuhvatna, i mi jednostavno moramo biti očišćeni, prije nego što bi je uopće mogli nositi u sebi. Njegovo pokajanje je počelo ispovijedanjem svojoj supruzi, koja mu je s ljubavlju oprostila.

Jednom godišnjem našao bi se opet na ”skliskom terenu”. Tada, kaže on ”Doslovno bih žurno nestao iz regije.” Od kada se bavim požudom, dogodile su se dvije stvari. Kao prvo, ”Imao sam iskustva s Bogom, koja su me zaprepastila svojom dubinom i bliskošću, i to me dovelo do iskustva savršenstva, koje do tada nikada nisam doživio.” Kao drugo, strast se vratila u njegov brak. ”Moja supruga i ja doživljavamo opet pravu romansu. Seksualni čin… počinje poprimati dimenziju misterije i transcendencije te neopisivog zadovoljstva, a to mora da je i Njegova iskonska svrha.”

Autor: Nicky Gumbel; prema poglavlju iz knjige ”Izazovni životni stil” (EPC Split)