Kako se nositi s razočarenjem na Božji način?

Što činiti u ovim trenucima u kojima se čini da nema puta naprijed?

Razočarenje boli, no što možemo učiniti da nešto naučimo od njega? Kako se možemo nositi s razočarenjem na Božji način?

To je osjećaj potonuća u dnu želuca kada ne vidite svoje ime na konačnom popisu. To je poziv koji ne želite primiti ako vam je posao na kocki cijelu sezonu.

Dopustiti da padovi razočaraju, a razočaranje duboko zasiječe. U jednom trenutku snovi se ruše, a stvarnost izgleda tako drugačije — tako strano. Što činiti u ovim trenucima u kojima se čini da nema puta naprijed?

Bog želi da znate da je On tu s vama kada se ne osjećate dobro, a srce vam je teško od neispunjenih nada i raspuštenih snova.

To je naopako razmišljanje, ali ozljede u našim životima rade u našu korist. Bog sve koristi za dobro, a to uključuje raspršivanje, ozljede, pa čak i odbacivanje. Boga više zanima oblik našeg karaktera, nego status naše situacije.

Ako Mu dopustimo pristup mjestima u nama koja bole i slušamo što nam On možda šapuće kroz njih, dolazi do rasta – dubokog rasta, trajnog rasta i uskraćivanja (op. tamo gdje je potrebno). Bog koristi naša razočaranja da napravi mjesta za plodove u našim životima koji ukazuju na Boga svih dobrih stvari koji nam daje svrhu i život.

Njegova je želja da donosimo plod za dobrobit drugih i za naš osobni odnos s Njim. U Ivanu 15 Isus oslikava lozu i grane, vrtlare i voće, boravak i odnos. “Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i budete moji učenici” (Iv 15,8).

Kao što trajni i osobni odnos s Isusom donosi duhovne plodove u našim životima, podnošenje razočaranja proizvodi ustrajnost, koja jača naš karakter. Naposljetku, Bog nam daje nadu potrebnu da izdržimo razočaranje i usmjerimo pogled naprijed. U tom procesu On u nama proizvodi dobre plodove.

Naša nas razočaranja mogu navesti da proizvedemo:

Svježe voće

Božja obilježja mogu se proizvesti bez obzira na okolnosti – dobre ili loše. Bog je namjerno stvorio pročišćavajuću vjeru koja nas sve više oblikuje prema slici Njegovog Sina Isusa. Dobro, loše i između, ništa nije uzalud potrošeno u našem razvoju, a mi iskusimo više Božjeg karaktera na načine na koje inače nikad ne bismo da nismo prošli kroz kušnje.

“Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću.” (Jakovljeva 1,2-3).

VIDI OVO: 3 stvari za koje treba moliti kada vas život razočara

Zdravo voće

Kako rastete u te božanske osobine, one ne koriste samo vama, već mogu pomoći i drugima. Kome oko vas treba uho koje sluša, mudra riječ ili srce koje ga upućuje na Isusa? Ljudi će znati da poznajemo Isusa po načinu na koji nam je stalo, a kako Bog razvija plod Duha u našim životima, on se može preliti prema drugima.

“Da živite dostojno Gospodina i posve mu ugodite, plodni svakim dobrim djelom i rastući u spoznaji Božjoj” (Kološanima 1,10).

Trajni plod

Ovo voće nije samo za brzo rješenje. Božanske karakteristike mogu se stvarati dosljedno i imati dugoročan utjecaj na one oko vas. Naš krajnji cilj je sličnost Kristu, a to je postojana dosljednost koja nas drži postojanima, usađuje nas duboko u Božju Riječ i proizvodi mudrost, milost i mir koji traje.

“On je k`o stablo zasađeno pokraj voda tekućica što u svoje vrijeme plod donosi; lišće mu nikad ne vene, sve što radi dobrim urodi.” (Psalam 1,3).

Bog želi da mu se približimo i ostanemo u Njegovoj ljubavi. Ako prirodno ostanemo blizu, ne možemo ne primiti plod koji nam Bog nudi. Koliko god teško bilo, razočaranje igra ulogu u našem duhovnom razvoju. Vidimo Boga na duboke načine kroz razočarenje, a On nas jača kako bismo mogli postati izvor utjehe drugima kada se suoče s vlastitim borbama.

Bol nas upućuje na Isusa koji ima veće planove za našu dobrobit, a mogu se razviti u veću snagu za Njegovu slavu i naše dobro.

Dok nas ljudi, sportovi i situacije mogu razočarati, Isus nikada neće.

Autorica: Sarah Freymuth; Izvor: Christian Post

NAJNOVIJE!