Kako se opustiti prije spavanja?

San je bitan, no mnogi ne znaju kako se opustiti prije spavanja. U ovom tekstu donosimo nekoliko korisnih savjeta za opuštanje. 

Za dobar san vrlo je važno opustiti se prije nego što legnete u krevet. San je vrlo važan za fizičko i mentalno zdravlje tako da je vrlo važno naspavati se posebno ako vas čeka naporan dan u kojem ćete morati donositi mnoge odluke. 

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se opustite prije spavanja

1. Isključite sve uređaje sat vremena prije odlaska u krevet

Elektronički uređaji – mobiteli, tableti i slično djeluju suprotno od onoga što želite postići, a svijetlost ekrana može vaš mozak zavarati te on ostaje budan kada biste trebali spavati. Ujedno je dobra praksa držati mobitel podalje od glave. Društvene mreže i poruke mogu čekati. 

2. Maknite budilicu dalje od kreveta

Morate imati vjere u to da će se vaš alarm oglasiti u točno vrijeme i nemojte ga držati pokraj glave. Većina budilica, koje nisu mobiteli, na sebi imaju prikazano vrijeme u vrlo svijetlim bojama. Svijetlo vas može buditi, a neprestano gledanje na sat vas može još više razbuditi i učiniti vas nervoznima. 

3. Idite u krevet kada ste spremni spavati

Krevet je mjesto za spavanje, a ne za čitanje objava s društvenih mreža ili gledanje televizije, a još manje za jedenje obroka. Odvojite vrijeme za spavanje i vrijeme za sve ostalo i idite u krevet kada ste umorni, a ne prije toga. 

VIDI OVO: Dvije navike kojih se trebate riješiti ako želite kvalitetan san

4. Okupajte se

Zamaglite svjetla, zapalite koju svijeću, upalite si umirujuću glazbu, kadu napunite toplom vodom i sjedite. Topla voda i ugodna atmosfera će vas uspavati i opustiti. 

Opuštanje prije spavanja
Foto: Background vector created by freepik – www.freepik.com

5. Koristite esencijalna ulja

Miris dobro djeluje na mozak, a određeni nas mirisi mogu smiriti i opustiti. Ulje lavande je odlično za opuštanje. Dovoljno je staviti samo nekoliko kapi na sljepoočnice i zapešća prije nego odete u krevet i bolje ćete spavati. 

6. Istegnite se

Ako ste imali naporan dan dobro se je opustiti kratkim protezanjem prije kreveta. Na internetu je mnoštvo vježbi rastezanja koje bi vam mogle pomoći opustiti se prije spavanja. 

7. Osigurajte siguran okoliš za spavanje

Vaša spavaća soba treba biti vaša oaza za opuštanje. Zidove obojite u ugodnu boju, krevet ispunite mekim jastucima, pripazite da je madrac kvalitetan i da vas vaša spavaća soba privlači. Temperatura u njoj treba biti ugodna, a soba treba biti zamračena. Također, u spavaćoj sobi ne biste trebali imati uređaje kao što je televizija. 

VIDI OVO: 3 biblijska stiha koja će vas opustiti prije spavanja

8. Molite

Molitva Bogu je odličan način za opuštanje prije spavanja. Gospodin Isus nam je poručio sljedeće: ”Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti” (Mt 11, 28) K Njemu možemo doći čitajući Njegovu Riječ i u molitvi. Susret s Njim je najbolji za opuštanje prije spavanja. Ovdje možete pročitati neke korisne molitve prije spavanja.

Zaključno: 

Jako je važno paziti na „higijenu sna“ smanjenjem unosa kofeina i nikotina, nemojte spavati preko dana i redovno vježbajte, naviknite se gasiti uređaje najmanje sat vremena prije odlaska u krevet te se opustite prije nego odlučite poći u spavaću sobu. Molitva za laku noć neka vam bude svakodnevica.

Želimo vam laku noć i mirne snove.