NaslovnicaZdravljeKako se pravilno konzumira češnjak? Ovo vjerojatno niste znali!

Kako se pravilno konzumira češnjak? Ovo vjerojatno niste znali!

Češnjak je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu, a zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava u uporabi je već tisućama godina. Kako se pravilno konzumira češnjak?

Redovit je gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U njemu se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.

Djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.

Češnjak topi masnoće i pomaže u mršavljenju
Foto: Pexels

Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić. A znate li što je čak 100 puta snažnije od antibiotika?

VIDI OVO: Ovih 5 skupina ljudi ne smiju jesti češnjak

Češnjak svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

1. Prije konzumacije obvezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegova snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinova lišća, zrna kave ili komorača.