Kako se prepustiti Duhu Svetom i pustiti Ga da se moli za nas i kroz nas?

Kako da znamo kako se trebamo moliti? Kako da se molimo za ljude da budu spašeni i za vjernike da budu slični Isusu, kad naše vlastite obitelji imaju iste probleme?

Trebamo nahraniti djecu, izgraditi kuće, platiti račune, kupiti odjeću, naučiti mnoge stvari i još mnogo drugih vlastitih planova. Je li moguće više brinuti oko Božjeg plana nego oko svih tih stvari?

Odgovor je: ”Da, moguće je, no, trebamo za to pomoć!” Kad je Isus uzašao na nebo, rekao je da će poslati Duha Svetog. Jedno od imena Duha Svetog je ”Utješitelj”, što znači da je On onaj kojeg uvijek zovemo u pomoć! To je ono što nama treba! Treba nam netko tko će nam pomoći da radimo prave stvari. Trebamo nekoga koji će nam pomoći da stavimo svaku stvar na svoje mjesto. I treba nam netko tko će nas naučiti moliti. I upravo zbog toga nam je Isus dao Duha Svetog.

Duh Sveti nam je potreban. Znate li zašto? On nam pomaže u molitvi. Pomaže nam da se molimo za prave stvari. Poslušaj što kaže Biblija u Rimljanima 8,26-27: ”Jednako i Duh pritječe u pomoć našoj slabosti, jer mi ne znamo što da molimo kako treba, ali sam Duh posreduje za nas neizrecivim uzdisajima.” Razmisli o tome! To je tvrdnja! Mi ne znamo što da molimo! ”A onaj koji ispituje srca zna koja je želja Duha, zna da u skladu s voljom Božjom posreduje za svete.”

Hvala ti Bože da imamo Onoga koji se moli za nas ”u skladu s voljom Božjom”. A to je upravo ono što nam je potrebno! Duh se ne moli sebično. On se moli:

  1. Da svi ljudi vjeruju,
  2. Da vjernici budu kao Isus.

Trebamo se prepustiti Duhu Svetom i pustiti ga da se moli za nas i kroz nas. Nekada osjećamo veliku potrebu da se molimo za izgubljene. Tada će se Duh moliti u skladu s Božjom voljom. Ponekad osjećamo da se ne ponašamo baš kao Isus i tada se molimo da budemo Njemu slični. Duh Sveti će nam pomoći jer je Njegov posao da se moli u skladu s Božjom voljom.

Naravno, ako se molimo nešto osobno, ne možemo očekivati da će se Duh moliti za nas osim ako to ima veze s Božjim planom. Ako se molimo za auto koji nam je potreban za ono što činimo za Boga, Duh će nam pomoći. No, ako se sebično molimo, morat ćemo se moliti sami, jer Duh se moli samo u skladu s Božjom voljom!

Autor: Morris Williams; prema poglavlju iz knjige ”Molitva i obožavanje”

NAJNOVIJE!