Kako se riješiti rana iz prošlosti?

Svi mi živimo život ranjeni i s ožiljcima. Kako se riješiti rana iz prošlosti?

Ne postoje savršeni roditelji. Ne postoje savršeni prijatelji. Nema savršene braće i sestara, a ni supružnika. Živimo u nesavršenom svijetu s nesavršenim ljudima. I mi smo nesavršeni: napadamo se i vrijeđamo druge i zato nam treba iscjeljenje.

Jedan od najvažnijih “zahvata” kojem se možemo podvrgnuti jest dopustiti Bogu da iscijeli naše rane iz prošlosti. Bez iscjeljenja i oprosta, greške drugih ljudi utjecat će na našu budućnost. Bez djelovanja Duha Svetoga, živjet ćemo u neprekidnoj patnji zbog tuđih ili naših grijeha.

Kako se riješiti rana iz prošlosti?

Naš Bog je Bog koji iscjeljuje.

On liječi one koji su srca skršena i povija rane njihove. (Psalam 147, 3)

Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja, i ne zaboravi dobročinstva njegova: on ti otpušta sve grijehe tvoje, on iscjeljuje sve slabosti tvoje; on ti od propasti čuva život, kruni te dobrotom i ljubavlju. (Psalam 103, 2-4)

On [Isus] koji, u svom vlastitom tijelu, nosio je naše grijehe na drvetu, da bi, umrijevši za svoje grijehe, živjeli za pravednost; on čije su vas modrice izliječile. (1. Petrova 2, 24)

Vaš nebeski Otac čezne dotaknuti ranjena mjesta u vašem životu i izliječiti ih svojom ljubavlju. Da njih nema, ne bismo trebali liječnika. Niti bismo trebali jedni druge. Samo Veliki Liječnik može našu ružnu ranu pretvoriti u lijep ožiljak. Samo On može iscijeliti bol i grijeh u našoj prošlosti i ponovno nas učiniti zdravima.

Koje prošlo iskustvo, kušnja, uvredljiva riječ ili osoba još uvijek štetno utječe na vaš život danas? Zbog čega trebate zavapiti Bogu? Otvaranje ranjenih mjesta u našim srcima emotivan je i težak proces, ali sve dok ne dopustimo Bogu da uđe u štetne događaje iz naše prošlosti, nikada nećemo doživjeti pravu slobodu i oporavak od njih.

Dopustiti Duhu Božjem da nas vodi ka iscjeljenju

I dok Bog počinje liječiti naše rane, moramo Mu dopustiti da nas uči lekcije opraštanja. Moramo oprostiti ljudima koji su nas povrijedili kako bi ožiljci u našim životima postali simboli Božje ljubavi, a ne podsjetnici na bolne događaje. Jakovljeva 2,13 kaže: “Milosrđe likuje nad sudom.” Iskažite milosrđe onima koji ga ne zaslužuju, kao što se vama smilovao vaš nebeski Otac. Volite svoje neprijatelje poput Isusa. Da, umjesto da dopustite mržnji, ljutnji i gnjevu da vas obuzimaju, činite suprotno.

PROČITAJTE: Kako oprostiti drugima?

  1. Priznajte da imate problem s ranama iz prošlosti i da ga bez Boga ne možete riješiti.

2. Molite Duha Svetoga da vam pokaže što danas želi iscijeliti. Koja rana utječe na vaš život?

3. Molite Boga da izliječi vaše rane na koji god način želi. Molitva u nastavku vas može nadahnuti da Bogu uputite svoje molbe:

Gospodine Isuse, došao si izliječiti naša ranjena i uznemirena srca. Gospodine, znaš moje breme. Sve polažem pred Tebe: iscijeli moja bolna sjećanja.

Iscijeli, Gospodine, sve one rane koje su bile uzrok zla u mome životu. Želim oprostiti svima koji su me povrijedili. Pogledaj te unutarnje rane zbog kojih mi je teško oprostiti. Isuse, pozivam Te u ovo slomljeno mjesto u meni (ova rana, ovo sjećanje). Dajem Ti pristup mome srcu. Dođi, Gospodine, zasjaj svojim svjetlom. Oprosti mi za načine na koje sam se loše nosio sa svojom slomljenošću. Očisti moje srce od svakog grijeha svojom krvlju. 

Unatoč svemu što je izgubljeno, svemu za što se bojim da se nikada neće vratiti, Isuse, sve je moguće kroz Tebe. Ti si Bog. Obnovi me na sve načine koje smatraš prikladnim – samo ne dopusti da Tvoj sluga pati. Obnovi me kako bih Ti mogao nastaviti služiti i podijeli s drugima svoje svjedočanstvo. Amen!