Kako sotona napada Crkvu?

Kako sotona napada Crkvu koju je Isus izgradio? Sotona vara na mnoge načine. On čak ima i svoje crkve i službenike.

Trač/podjele

Stavio sam trač i podjele kao jedno te isto jer oboje služi jednoj stvari: mogu uništiti Crkvu. Jedna velika crkva u Teksasu bila je podijeljena oko boje trpiha u svetištu. Kako je tužno što se crkva podijelila zbog boje tepiha! Kako je Isus tužan zbog ovoga, jer nas se treba poznavati po ljubavi koju pokazujemo jedni drugima! Ljubav je ono što nas treba identificirati kao učenike Isusa Krista. (Ivan 13, 34-35) Biblija trač naziva klevetom.

Salomon piše: „Tko okolo kleveće, otkriva tajne: zato se ne miješaj s onim komu su usne uvijek otvorene“. (Izreke 20, 19) U Bibliji je riječ ”kleveta” dvadeset i šest puta podijeljena s riječju ”trač”.

VIDI OVO: 5 znakova da su vaši „nedužni“ komentari zapravo grešno tračanje

Ne samo da će tračarenje uništiti odnose i brakove, već i crkve. Čak i ako je nešto istina, otkrivanje tajne je grijeh. Sotona je klevetnik i optužitelj braće i sestara. (Otkrivenje 12, 1) Đavlovo ime znači ”lažni optužitelj” i ”klevetnik”, stoga kada mi tračamo time štujemo sotonu. Čak i ako je nešto istina, je li od pomoći to izreći? Znamo li je li to uistinu istina? Ako nismo sigurni, zašto to izgovarati?

Opake službe

Sotona je oduvijek napadao snažne crkve koristeći se različitim metodama. Sotona čak može imati i svoje crkve, jer „on se predstavlja kao anđeo svjetlosti“. (2. Korinćanima 11, 14) Zbog toga što izgleda dobro i zvuči dobro na internetu ili televiziji, vjerujemo u njegove opake poruke, no ne bismo trebali biti iznenađeni „kada se njegovi sluge također predstavljaju kao sluge pravednosti, ali će im kraj biti sukladno njihovim djelima“. (2. Korinćanima 11, 15)

Danas postoji ogroman broj samoproglašenih ili samopomazanih proroka i apostola, unatoč tomu što Biblija uči da su oni označavali početak Crkve, a da je Isus kamen temeljac, no znajte ovo: ti takozvani proroci i apostoli uistinu su „lažni proroci, prijevarni radnici koji se pretvaraju da su Kristovi apostoli“. (2. Korinćanima 11, 13)

Lažni proroci i apostoli

Zapamtite, jedini puta kada možemo povjerovati sotoni jest onda kada kaže da je lažljivac, jer on je bio lažljivac od početka (Ivan 8, 44) i ništa se nije promijenilo. On i dalje ide svijetom i laže ljudima, koristeći istu onu ”Bog je zasigurno rekao” sintagmu, (Postanak 3, 1) čime želi navesti ljude u sumnju prema Božjoj Riječi. Ti sotonski učitelji uče demonska učenja, ne evanđelje pokajanja i vjere koje je Isus učio. (Marko 1, 15) Ne možemo ignorirati ovo jer smo već upozoreni.

VIDI OVO: 7 znakova lažnih učitelja (proroka)

Apostol Pavao napisao je: „Duh izričito govori kako će neki u posljednja vremena otići od vjere tako što će se posvetiti prijevarnim duhovima i demonskim učenjima“. (1. Timoteju 4, 1) Apostol Petar napisao je: „Bilo je u narodu i lažnih proroka, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, onih koji će prokrijumčariti pogubna krivovjerja, zanijekati Gospodina koji ih otkupi, i navući na se brzu propast“. (2. Petrova 2, 1) -85 Mi jednostavno ne smijemo „vjerovati svakome duhu, već trebamo ispitivati duhove i vidjeti jesu li oni od Boga, jer mnogo je lažnih proroka u svijetu“. (1. Ivanova 4, 1)

Moramo ispitivati duhove kroz standarde Pisma jer nas Pismo upozorava: „Jer se uvukoše neki ljudi, za koje već davno pismeno stoji ovo osuđenje: bezbožni, koji pretvaraju milost Boga našega u raspuštenosti, i odriču se jedinoga Gospodara i Gospodina našega Isusa Krista“. (Judina 1, 4)

Nema progona

Ako se crkvu i njezine članove nikada ne progoni, nešto ozbiljno nije u redu. Progon je oduvijek bio sredstvo pokušaja uništavanja Crkve, no ironično progoni su samo dodatno doprinijeli njezinom rastu. Na primjer: „Savao je pristao da se Stjepan smakne. U onaj dan navali velik progon na Crkvu u Jeruzalemu. Svi se osim apostola raspršiše po krajevima judejskim i samarijskim“. (Djela 8, 1) U prošlom poglavlju, Savao je odobrio kamenovanje Stjepana, no iako je Savao bio na misiji uništenja Crkve, on je zapravo doprinjeo njezinom rastu! Kao što čitamo, „svi kršćani bili su razasuti kroz regiju Judeje i Samarije, osim apostola“, (Djela 8, 1) a sa sobom su ponijeli i evanđelje Isusa Krista.

VIDI OVO: 3 razloga zašto ne biste trebali moliti za kraj progonstava kršćana

Zbog progona kršćana, cijelo je okruženje Judeje i Samarije čulo o Isusu Kristu. Kasnije, kršćani Antiohije „Oni dakle što ih rasprši nevolja nastala u povodu Stjepana dopriješe do Fenicije, Cipra i Antiohije, nikomu ne propovijedajući Riječi doli samo Židovima“. Evanđelje se proširilo čak i dalje, do „Fenicije, Cipra i Antiohije“. Sada su Grci i još veći dijelovi Rimskog Carstva imali prilike čuti o Isusu Kristu.

Zaključak

Legalizam i manjak božanskih vrijednosti mogu naštetiti Crkvi. Nedostatak discipline ili dopuštanje članovima Crkve da žive u grijehu (nevjenčani život, preljub, itd.) može uništiti Crkvu. Isto može učiniti i učenje čovjeka, umjesto biblijskih učenja. Također, ako se sakramenti ne primjenjuju redovito (Gospodnja Večera i krštenje na primjer), crkva postaje samo klub za druženje grešnika.

VIDI OVO: 7 lažnih učitelja u današnjoj Crkvi

Ako crkva radi ono što Bog zapovijeda (Matej 25, 35-36; 28, 18-20), On će tu crkvu blagosloviti i dat će joj da raste. (Djela 2, 47) No to će dovesti progone, a progoni znače da crkva radi ono što je Krist zapovjedio i progoni mogu dovesti do rasta. Sjetite se kako je Isus obećao da ćemo biti progonjeni, no Crkva koju On sagradi neće moći zaustaviti čak niti smrt. (Matej 16, 18) To je iz razloga što ono što Bog izgradi, to opstaje.

On danas i dalje gradi svoju Crkvu (1. Korinćanima 3, 9) i to na temeljima apostola i proroka koji su već postavljeni i koji su poravnati na temelju Glavnog Kamena, standarda Istine, jer On je Stijena. On je Život, Istina i jedini Put. (Ivan 14, 6; Djela 4, 12) Prava Crkva to ne može zaboraviti; ako zaboravi onda nije ni bila prava.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!