Molitva je toliko važna; riječ „moliti“ spominje se 48 puta u Starom zavjetu i 73 puta u Novom zavjetu. Budući da Bog stavlja takav naglasak na molitvu u svojoj Riječi, trebali bismo i mi.

Moramo biti ustrajni ne samo moliti, nego moliti u skladu s Njegovom Riječi. Iako živimo u slomljenom svijetu, možemo biti u iskušenju da molimo za nešto što može biti izvan Božje volje.

Za naše najmilije, nikada ne bismo molili da na njih dođe zlo. Ta želja može uzrokovati da molimo da progonstva ili teška vremena završe za one u Kristovom Tijelu. No, nemojmo dopustiti da to bude naš fokus.

Na temelju Božje Riječi, ovo su 3 razloga zašto ne bismo trebali moliti da progonstva završe:

„Premda ste vi smislili zlo protiv mene, Bog je to smislio na dobro, da se zbude kao što je ovo danas, da sačuva život velikomu puku.“ Postanak 50,20

1. Crkva raste u progonstvima.

Josipove riječi odzvanjaju i danas; đavao često pokušava zbrisati Božji narod kroz kušnje i progonstva, ali čak i u tim teškim vanjskim okolnostima, Bog provodi svoju svrhu dovođenja mnogih vjeri u Njegovog Sina. Kroz cijeli Novi zavjet pa sve do danas, na brojne načine smo vidjeli kako Crkva u progonstvima eksponencijalno raste.

„Svom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u različite kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere stvara postojanost. Ali neka ta postojanost bude na djelu savršena, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka.“ Jakovljeva 1,2-4

2. Vjera raste u progonstvima.

To je surova realnost, ali naša se vjera često smanjuje kad smo u izobilju. Kada ovisimo o novcu ili voljenima kao našim jedinim zadovoljstvom, često ne razumijemo našu duboku potrebu za Kristom. Iako su obitelj i novac dobri darovi od Boga, često nas odvraćaju od Njega i postaju idoli. Bog je dovoljno moćan da koristi čak i teške situacije kako bi nas približio sebi, što je naša krajnja potreba.

„A i svi koji hoće pobožno živjeti u Kristu Isusu, bit će progonjeni.“ 2. Timoteju 3,12

3. Kraj progonstava (na zemlji) nigdje se ne obećava u Bibliji.

To je možda najvažnija točka. Postoje mnoga obećanja koja su nam dana kroz cijelo Pismo, ali kraj progonstava s ove strane neba nije jedno od njih. Iako možemo moliti da se određene stvari promijene ili uklone, neka naš odjek bude Gospodnja molitva iz Mateja: „Budi volja tvoja.“

Ako se želite pridružiti drugima u Kristovom Tijelu i moliti za one koji se suočavaju s boli i teškoćama progona, pridružite nam se ove nedjelje na Međunarodni dan molitve za progonjenu crkvu!

Autorica: Janelle P.; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Opendoorsusa.org