NaslovnicaŽivotKako možemo ukrotiti jezik?

Kako možemo ukrotiti jezik?

Kako ukrotiti jezik? Jezik je jedan od najmanjih dijelova tijela i može učiniti puno dobra, ali može biti i smrtonosan. 

Život i smrt u moći jezika

Jeste li ikad rekli nešto zbog čega ste požalili? Znam da ja jesam i siguran da smo svi to učinili. Nažalost, ne možemo vratiti svoje riječi. Kada izađu iz naših usta, mogu nanijeti veliku štetu.

Zbog toga, prije nego što progovorimo trebamo najprije provjeriti ono što ćemo reći. U jeziku je moć života i smrti. Riječi mogu donijeti život ili smrt. Jakov je rekao da je „jezik maleni ud, a može se pohvaliti velikim stvarima. Kako što veliku vatru zapali maleni požar.“ (Jakov 3, 5)

Uz sve šumske požare koje smo vidjeli, znamo da samo sićušna iskra može izazvati golem šumski požar. Tako je i s jezikom. Jedna riječ može potaknuti rat, pokvariti odnose i natjerati nekoga da dobije otkaz na poslu. Zato je Salomon napisao da su „Smrt i život u vlasti jezika, a oni koji ga vole nasitit će se njegovih plodova.“ (Izreke 18, 21)

Zauzdavanje jezika

Jahao sam konje gotovo cijeli život, iako ne posljednjih nekoliko godina. Ono što je ključno kod kontroliranja konja je uzda. Kako mi možemo zauzdati jezik prije nego što nas uvede u nevolje? Jakov je napisao: „Ako netko misli da je religiozan i ne zauzdava jezik, on obmanjuje svoje srce, a religija te osobe je bezvrijedna.“ (Jakov 1, 26)

Reći da je kršćanin, iako su riječi prijevarne, znači da je religija te osobe potpuno bezvrijedna. Zapravo, bilo bi bolje da netko kaže da nije kršćanin, nego da to tvrdi, a da pritom ne zauzdava svoj jezik.

Jedan od plodova Duha je samokontrola i mislim da to uključuje i kontrolu jezika, stoga “Tko želi voljeti život i vidjeti dobre dane, neka čuva jezik od zla i usne da ne izgovaraju prijevaru.” (1 Petrova 3, 10)

Izgrađivanje

Riječi koje izlaze iz usta vjernika trebale bi biti na izgradnju. Ne bi smjele rušiti i uništavati. Naše riječi mogu ili izgrađivati ili uništavati. Salomon je napisao: „Ima onih čije su riječi oštre poput mača, ali jezik mudrih donosi ozdravljenje.“ (Izreke 12, 18) Što želimo činiti?

Naše bi riječi trebale donositi iscjeljenje, a ne dodatnu bol našim bližnjima. Biblija nas uči: „Nježan je jezik drvo života, ali opakost jezika slama duh.“ (Izreke 15, 4) Kad bismo shvatili cjelokupan utjecaj kojeg naše riječi imaju na one oko nas, posebno na supružnike i našu djecu, mogli bismo pažljivije izmjeriti naše riječi, znajući: „Jezik mudrih hvali znanje, ali usta ludih izgovaraju ludost.“ ( Izreke 15, 2)

Dvostrukost

Možda poznajete nekoga tko izgovara kontradiktorne stvari, nekoga tko dobro govori o nekoj osobi kada je ta osoba prisutna, no nakon što ta osoba ode, ona postaje središte tračeva. Nevjerojatno je, ali istinito to što vam netko može reći: „Božji blagoslov,“ ali da opet ta ista osoba govori o vama loše kada niste u blizini. Isus je rekao: „Ono što izlazi iz usta dolazi iz srca, a ono onečišćuje čovjeka.“ (Matej 15, 18) „Iz srca izlaze zle misli, ubojstva, preljub, seksualni nemoral, krađa, lažno svjedočenje, kleveta.“ (Matej 15, 19) Te misli obično izlaze van kao riječi.

Ljudi čiji je jezik ”račvast” imaju prijevarno i pokvareno srce i žive dvoličan, kontradiktoran život. Nakon nekog vremena biva sve vidljivije da nisu ono kako su se predstavljali. Upravo je o tome Jakov govorio kada je pisao o takvoj dvoličnosti: „Jezikom blagoslivljamo našega Gospodina i Oca i njime proklinjemo ljude koji su stvoreni na Božju priliku.“ (Jakov 3  9). To znači da je “lažljivi jezik” odvratnost u Božjim očima. (Izreke 6,17) 

Slaviti Boga

Svatko od nas treba Božju pomoć, kako bismo mogli ukrotiti naše jezike. Ne možemo to učiniti sami. Kako to mogu reći? Jer je Jakov već napisao da „nijedno ljudsko biće ne može ukrotiti jezik. Jezik je nemirno zlo, puno smrtonosnog otrova.“ (Jakov 3, 8) Nijedan čovjek ne može, ali Bog nam može pomoći i tu nam je potrebna pomoć u kontroli jezika.

Nije stvar samovolje ili snage ljudske volje, već popuštanje Duhu Svetom i poduzimanje velikog opreza u razgovorima. Zašto ne bismo koristili jezik za slavljenje Boga? Psalmist je napisao: „Zavapio sam Mu ustima i velika mi je hvala bila na jeziku.“ (Psalam 66, 17) To je razlog zbog kojeg je psalmist rekao da će „moj jezik cijeli dan govoriti o Tvojoj pravednoj pomoći.“ (Psalam 71, 24)

Zaključak 

Kada slavite Boga u molitvi, štujete i hvalite Boga za njegovu dobrotu pred drugima, nećete imati potrebu nauditi ljudima svojim riječima. Upotrijebite jezik za izgradnju drugih, a ne za rušenje. Danas moramo čuti dobru riječ od drugih više nego ikada. Najveća korist jezika jest kada ga koristimo za ljubav i izgradnju. S vremenom će svaki jezik Boga hvaliti i priznati da je Isus Krist Gospodin.

Kao što je apostol Pavao napisao: „Dok živim, govori Gospodin, svako će mi se koljeno pokloniti i svaki će se jezik Bogu ispovjediti.“ (Rimljanima 14, 11) To su najslađe riječi koje je izgovorio jezik koji je bio pun laži i smrtonosnog otrova. 

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ: