Ne boj se toga, jer Bog je s tobom
Foto: Pexels

Ne boj se toga što te zadesilo. Ne boj se neizvjesne budućnosti. Bog je na tvojoj strani. Možeš Mu vjerovati da i dalje ima plan. On je s tobom.

Djevica Marija iz Nazareta bila je zaručena za stolara Josipa kada se pojavio anđeo i najavio da će zatrudnjeti i roditi Sina Božjega. Kakva poruka!

Razumljivo je da se Marija prvo suočila sa strahom. Anđeo Gabriel suprotstavlja se njezinom strahu riječima: “Ne boj se!” Bog ima dobar plan. Marija mu treba vjerovati.

Ne boj se toga, jer Bog je s tobom

Priča o Mariji oduvijek me impresionira. Našla se u situaciji izvan svoje kontrole. Bila je jako uplašena. Imala je sve razloge za to. Tada joj je, osim javne sramote, prijetila i smrt kamenovanjem. Danas znamo kraj priče i znamo da je sve prošlo dobro. Marija nije znala. Ali … držala se Boga i vjerovala je Njegovoj Riječi.

U životu, nažalost, uvijek postoje situacije koje su izvan ljudske kontrole, poput ozbiljne bolesti, smrti voljene osobe, gubitka posla, financijskih teškoća. U Izaiji 41, 10 Bog kaže:

“Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” 

Ne boj se!” – ova se rečenica uvijek iznova pojavljuje u Bibliji, prolazi kroz nju poput crvenog konca. Bog zna koliko se mi ljudi brzo uplašimo i da nam je svaki dan potrebno ohrabrenje. Bilo bi super kada bi bilo lako ostaviti po strani svoje strahove. Nažalost nije. U svijetu koji je obilježen s puno mržnje i uništenja, nije lako ne bojati se. Za mene kao kršćanina, ključno je pitanje:

Jesam li spreman dopustiti Bogu da kontrolira moj život, predati Mu sve strahove i vjerovati da ima dobre naume za mene?

Bog nije rekao da onaj tko živi s Njim više neće imati strahove. Nije rekao će se svi problemi odmah riješiti i da ćemo uspijevati u svemu. Strahovi su dio života. Ali Bog je tu i ide s nama. Čak i ako me ne zaštiti od svih nevolja, obećava da će biti uz mene i dati mi snagu koja mi je potrebna u teškim vremenima.

Vjeruj da te Bog najbolje poznaje i zna što ti treba
Foto: Pexels

Vjeruj da te Bog najbolje poznaje i zna što ti treba

Postoji Netko veći i jači od moga straha. Isus je i za to umro na križu. Pobijedio je smrt. Utješno mi je što Isus zna za moje strahove jer ih je i sam trpio.

Kada me Bog zamoli: “Ne boj se!”, ne želi mi zatvoriti oči pred stvarnošću. Strahovi možda neće odmah nestati, ali gube svoju moć. Ne moram im dopustiti da me više kontroliraju. Moje viđenje situacije se mijenja. Strah više nije u fokusu, već Bog, koji ima sve pod kontrolom.

Spasitelj, Isus Krist, došao je u naš mračni svijet. Marija se pouzdala u Božji plan za svoj život i pobijedila svoje strahove. Jesam li i ja spreman za to?

Povjeravanje života Bogu i predavanje strahova Njemu nešto je što moram iznova vježbati svaki dan. Taj proces otpuštanja strahova vjerojatno će me pratiti cijeli život. Uvijek će biti trenutaka kada će mi biti posebno teško. Stoga je važno provesti puno vremena u molitvi s Onim koji je pobijedio strah – Isusom. Upoznajte Ga bolje kroz Njegovu Riječ. Bit će vam bolje u životu!

PROČITAJTE JOŠ: