9 nevjerojatnih primjera kako utječete na svoj mozak

Jeste li svjesni kako utječete na svoj mozak? Ovo su najnovija otkrića u posljednjih nekoliko godina istraživanja na području rada mozga.

Ljudski mozak je vjerojatno najmisteriozniji organ u tijelu. Znanstvenici neprestano uče nove stvari o njegovom funkcioniranju, ali on i dalje ostaje tajnovit.

Brightside donosi najnovija otkrića u posljednjih nekoliko godina istraživanja na području rada mozga. Definitivno će vas iznenaditi.

9. Kroničan manjak sna pogoršava pamćenje

Znanstvenici sa Berkeley sveučilišta su dokazali da manjak sna može pogoršati pamćenje te dovesti do rizika od Alzheimerove bolesti. Tijekom spavanja, moždane stanice uklanjaju opasne spojeve iz našeg mozga. Ako osoba ne spava dovoljno to oštećuje moždane stanice.

8. Dugotrajan stres uništava mozak

Dugotrajan stres ima jako velike posljedice kao što su problemi s pamćenjem, smanjena sposobnost učenja, smanjena samokontrola. Uz to, osoba se osjeća iritirano, nervozno, napeto i često distraktirano.

7. Ljubav i mržnja imaju mnogo toga zajedničkog

Britanski su znanstvenici saznali da ljubav i mržnja potječu iz sličnih područja mozga. No, za razliku od mržnje, ljubav znatno smanjuje aktivnost područja mozga zaduženih za logično razmišljanje i rasuđivanje. Ovdje možete pronaći dodatne detalje tog istraživanja.

6. Mozak je osjetljiv na dehidraciju

Naš se mozak sastoji 80% od vode. Čak i manji gubitak tekućine (oko 2%) smanjuje koncentraciju te dovodi do smanjivanja pamćenja i pogoršanja drugih kognitivnih sposobnosti.

5. Trudnoća mijenja strukturu mozga

Dokazano je da trudnoća smanjuje sivu tvar u području mozga zaduženom za društvene interakcije i sposobnost razumijevanja drugih osoba. To je važno za jačanje veze između mame i bebe, pomaže ženi da razumije potrebe svog djeteta te da uoči potencijalne opasnosti iz okoline.

4. Konzumiranje previše šećera smanjuje sposobnost pamćenja i sposobnost učenja

Mnogo fruktoze u prehrani usporava mozak te smanjuje sposobnost učenja, pamćenja novih informacija te sposobnost koncentracije. Uzrok tome je što šećer uništava neuronske puteve u mozgu.

Znanstvenici naglašavaju da je umjetni šećer još gori (to je šećer u pićima, začinima, umacima i hrani za djecu). No, proizvodi koji sadrže omega-3 masne kiseline (riba, orašasti plodovi te riblje ulje) uklanjaju štetu koju čini šećer.

3. Romantična ljubav i roditeljski osjećaji su vrlo slični

Ispada da, prema moždanoj aktivnosti, romantična ljubav i roditeljski osjećaji imaju mnogo sličnosti, ali i neke razlike. Na primjer, strastvena ljubav aktivira dijelove mozga povezane sa seksualnom uzbuđenošću. Uz to, osjećaj straha i nervoze se smanjuje, a povećava se osjećaj euforije. Majčinska ljubav aktivira dijelove mozga zaslužne za stvaranje povezanosti.

2. Slikanje povećava moždanu aktivnost

Istraživanje je pokazalo da slikanje i razmišljanje o umjetničkim djelima pojačava interakciju između nekih dijelova mozga te usporava starenje. Istraživači su proučavali utjecaj umjetnosti na ljude od 62-75 godina starosti. Pola ih je išlo na tečaj o umjetnosti, a pola na sate slikanja. Veće su rezultate imale osobe koje su išle na sate slikanja. 

1. Čitanje savršeno uvježbava mozak

Istraživači su pokazali da proces čitanja uvježbava kognitivne sposobnosti mozga. Ujedno aktivira dijelove mozga koji se ne koriste za vrijeme drugih aktivnosti. Kada čitamo, krv putuje u dijelove mozga odgovorne za koncentraciju i rasuđivanje. Važno je napomenuti da se to ne događa prilikom gledanje televizije i igranja video igara.