4 načina kako vjerom pobijediti strah

Kako vjerom pobijediti strah? Kada je naš strah jači od naše vjere, skinuli smo pogled sa Isusa i usmjerili ga na oluju kao što su to učinili učenici kada su bili s Isusom na čamcu.

Strah je ubojica radosti. Kada je naš strah jači od naše vjere, skinuli smo pogled sa Isusa i usmjerili ga na oluju kao što su to učinili učenici kada su bili s Isusom na čamcu. Donosimo četiri načina kako vjerom pobijediti strah.

Strah Božji iznad straha od ljudi

Izreke 29,25 kažu: „Strah čovjeku postavlja zamku, no tko se uzda u Gospoda, bit će siguran“, i to se za mene uvijek iznova pokazuje istinitim. Ne znam koliko puta sam bio neodlučan u svjedočenju ljudima zbog straha od odbacivanja, ali onda sam shvatio da oni zapravo odbacuju Krista, a ne mene, kao što je Isus i rekao: „Tko prima vas, prima mene; a tko prima mene, prima onoga koji me posla“ (Mt 10,40).

Vjerske vođe u Isusovo vrijeme nisu slijedili Isusa jer „uzljubiše slavu ljudsku više nego slavu Božju“ (Iv 12,43), i mnogi svoju vjeru „nisu priznavali da ne budu izopćeni iz sinagoge“ (Iv 12,42). Moramo posjedovati strah Božji, što znači imati duboko, stalno poštovanje i uvažavanje prema Njemu i Njegovoj Riječi.

Vjera u Boga iznad okolnosti

Kada su učenici s Isusom bili na čamcu i oluja je zaprijetila da će potopiti njihov čamac, prestrašili su se onoga što su vidjeli umjesto da su gledali na Isusa (Mt 8,24). Jesu li stvarno vjerovali da će čamac potonuti sa Sinom Božjim na njemu? Plašili su se svojih okolnosti umjesto da su imali vjere u Isusa.

VIDI OVO: Kako nam vjera u Boga može pomoći da se suočimo sa strahom?

Odmah nakon što je Isus zaprijetio oluji, ukorio je i učenike zbog njihovog nedostatka vjere u Boga (Mt 8,26). Umjesto da gledam na učenike i kažem: „sramota što su imali tako malu vjeru“, trebam reći: „koliko sam poput njih kada nadođu oluje u mom životu?“.

Vjera u Njegova obećanja

Božja obećanja su uvijek pouzdana, i On je obećao da nas nikada neće zapustiti niti ostaviti (Heb 13,5), ali kad nevolje dođu – a dolaze svakom Božjem djetetu – često svoju pažnju prebacujemo na probleme, a ne na Njegovu Riječ. O svojim vlastitim obećanjima Bog govori kroz Pavla: „Jer koliko god da je obećanja Božjih, u njemu su »Da!« i u njemu su »Amen!« — Bogu na slavu kroz nas“ (2 Kor 1,20).

Vjera u Njegovu svrhu

Drveće se služi vjetrom kako bi postalo snažnije. Prije nekoliko godina kada je postojao atrij koji je bio ostakljen sa svih strana, drveće u njemu počelo je odumirati, i nisu mogli shvatiti zašto. Ono što su otkrili jest da je drveće trebalo neku vrstu pritiska od strane vjetra kako bi moglo izrasti snažnije.

VIDI OVO: Molitva protiv straha i napada panike

Znanstvenici su otkrili da najbrže vrijeme rasta za drveće nije samo poslije kiše ili tijekom sunčanih razdoblja; nego da drveće najbrže raste tijekom jakih vjetrova. Kroz njihov otpor postaje snažnije. Isto vrijedi i za vjernike. Moramo shvatiti da sve što se događa ima ishod za naše dobro, kao što Pavao piše: „Znamo pak da onima koji ljube Boga sve proizlazi na dobro, onima koji su po njegovoj odluci pozvani“ (Rim 8,28).

Zaključak

Strah je ubojica radosti. Kada je naš strah jači od naše vjere, skinuli smo pogled sa Isusa i usmjerili ga na oluju kao što su to učinili učenici kada su bili s Isusom na čamcu. Možemo vjerovati Bogu bez obzira kako situacije izgledale. Ako shvaćamo da je strah u suprotnosti s vjerom, možemo moliti Boga da uveća našu vjeru, i On će to učiniti.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christianquotes.info

NAJNOVIJE!