NaslovnicaDuhovnostKako možemo voljeti ljude s drugačijim uvjerenjima? 

Kako možemo voljeti ljude s drugačijim uvjerenjima? 

Ovaj svijet je na niskim granama. Kako možemo voljeti ljude s drugačijim uvjerenjima?

Živimo u društvu koje veliča toleranciju. Mi smo lonac za taljenje različitih vjera, uvjerenja, etike i morala. Sve to utječe na naše svakodnevne interakcije, a ako ste poput mene, čini se da je razgovor o današnjem vremenu najčešća tema ovih dana.

Kao vjernici, važno je da naučimo pokazivati ​​ljubav onima s drugačijim uvjerenjima. Zašto je ovo tako teško? Usudit ću se reći da mnogi misle da će pokazivanje ljubavi i prihvaćanja biti prevedeno kao toleriranje nečijeg grijeha.

Kako možemo voljeti ljude s drugačijim uvjerenjima? 

1. Naša odanost Kristu uvijek treba biti na prvom mjestu

Mi smo najprije kršćanin, član Tijela Kristova. Ovaj svijet nije naš dom. Kao kršćanin, naši bi životi trebali odražavati Krista u tome kako volimo i odnosimo se prema drugima. Nosimo Kristovo ime, a ne svoje. Predajemo svoju volju i slijedimo Kristovu volju za svoj život, uvijek s nadom da ćemo Mu donijeti slavu kroz način na koji živimo svoj život.

Nitko nikada neće optužiti Isusa da nije volio farizeja, carinika ili prostitutku. Po Njegovim djelima bilo je očito da je Njegova ljubav prema njima bila nepremostiva i krajnje osobna. Ali On nije tolerirao njihov grijeh. Nije tolerirao lažne bogove. Zapravo, ponekad im je Isus rekao u lice o njihovim vjerovanjima i pogrešnim putovima. Ali molim vas zapazite nešto: činio je to jer ih je volio.

Isus je izgradio odnose s pojedincima. Kada je pristupio Zakeju, otišao je u carinikovu kuću na večeru. Čovjek je bio lopov, a Isus je smatrao prikladnim graditi odnos s njim, a da niti jednom nije odao odobravanje njegovog grijeha. Stara izreka: “Volite grešnika, mrzite grijeh,” ima svoje mjesto. Dakle, možemo li ljubiti grešnika? Isus jest, ali nije bilo lako, i to ga je na kraju ubilo.

2. Postaviti granice

Također je u redu postaviti granice. Ponekad će jedan sustav vjerovanja htjeti utjecati na vaš sustav vjerovanja. Možda vraća stara iskušenja, ili je privlačan nečemu u vama, ili vas možda ta uvjerenja tjeraju da sumnjate u vlastita.

Važno je napomenuti da dok volite nekoga, također možete stvoriti granice koje nećete prijeći. Na primjer, kada sam jedne godine razgovarao s osobom koja ima homoseksualne sklonosti i čuo njezin stav: “Bog ljubi svakog čovjeka”, morao sam nadodati: “Bog ljubi svakoga, ali mrzi svaki grijeh.” Meni je ta osoba draga i Bogu također, ali ono što prakticira Božja Riječ osuđuje. Budite mudri u postavljanju granica.

3. Moleći se za naše “neprijatelje”

Bit će oni koji će nas mrziti ili ismijavati zbog vjere, no Isus nas poziva da molimo za njega ili nju. On nam ne daje propusnicu da ih mrzimo ili budemo okrutni prema njima. U Ivanu 13, 34-35, Isus kaže: “Dajem vam novu zapovijed – ljubiti jedni druge. Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi trebate voljeti jedni druge. Svi će po tome znati da ste moji učenici – ako imate ljubavi jedni za druge.”

PROČITAJTE: Zašto trebamo voljeti one koji nas ne vole? Zbog ova dva pobjedonosna razloga!

Umjesto da na druge gledamo kao na svoje neprijatelje, možemo ih vidjeti kao voljeno Božje stvorenje i tretirati ih u skladu s tim. Možemo doprijeti do njih u ljubavi kako bismo bolje razumjeli zašto vide svijet na način na koji to čine. Možemo tražiti zajednički jezik.

U Mateju 5, 44 Isus je rekao: “Ljubite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone.” Isus je zapovjedio svojim sljedbenicima da to učine, ali ne bez da nam pokaže kako. Umro je za svoje neprijatelje, za one koji su ga progonili. Zar ne trebamo i mi činiti isto?

Nemojte se obeshrabriti! Krist nas je pozvao da dopremo do onih s drugačijim uvjerenjima. Tražite Ga kao što tražite ljubav. Pristupite svima sa stavom služenja i poniznosti i prakticirajte plodove duha. Možda ćete upravu tu “tešku” osobu dovesti Bogu!