Tko je bio Zakej u Bibliji?

Zakej se u Bibliji spominje samo u Luki 19, 1-10. Jednom je prilikom čuo da Isus prolazi Jerihonom i susret s Njim mu je promijenio život.

Čovjek čije ime znači “čist” bio je bogati carinik u gradu Jerihonu. Kao ubirač poreza u to doba, Zakej je zasigurno bio prezren čovjek. Na njih su gledali kao na izdajice jer su radili za Rim. Također su bili poznati i po tome što su varali ljude.

Tko je bio Zakej u Bibliji?

Isus je prolazio kroz grad Jerihon. Mnoštvo ljudi ga je htjelo vidjeti, a među njima i Zakej. Budući da je bio nizak čovjek, nije ga mogao vidjeti. Znajući da će Isus proći pored smokve, Zakej je potrčao naprijed i popeo se na drvo.

Ova je akcija zanimljiva. Poput obožavatelja koji čini sve kako bi ugledao neku poznatu glazbenu ili filmsku zvijezdu za koju zna da ga neće primijetiti, Zakej se penje na drvo samo kako bi ugledao Isusa kako prolazi. Na potpuno zaprepaštenje Zakeja i mnoštva, Isus se zaustavio pod drvetom, podigao pogled i rekao: “Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.” (Luka 19, 5)

Susret s Isusom

Zakej je bio presretan, ali mnoštvo je gunđalo jer je Zakej bio carinik i nisu mogli razumjeti zašto bi se Isus odlučio družiti s takvim čovjekom.

A svi koji to vidješe stadoše mrmljati: “Čovjeku se grešniku svratio! (Luka 19, 7)

Uzbuđeni carinik brzo se spušta i odvodi Isusa svojoj kući. Ne čini ljude sretnima što je Isus pristao biti gost grešnika. Ali Zakej je bio toliko oduševljen Isusom da je odmah rekao:

“Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko.” (Luka 19, 8)

Isus je radosno rekao: “Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov!” (Luka 19, 9) Ova izjava je referenca na Zakejevu vjeru, jer one koji imaju Abrahamovu vjeru doista možemo nazvati sinovi Abrahamovi (Galaćanima 3, 7).

Tada je Isus odgovorio onima koji su gunđali protiv Njega, rekavši: “Jer Sin Čovječji dođe tražiti i spasiti izgubljene.” Doista, Isus nije došao na ovaj svijet zbog pravednika nego zbog grešnika. Zakej je bio grešnik kojemu je trebalo spasenje od vječne propasti i on ga je našao u Gospodinu.

PROČITAJTE JOŠ: