Vjera se definira kao potpuno povjerenje i pouzdanje koje imamo u Isusa Krista i kao svako obećanje kojem sada imamo pristup zbog onoga tko je On i zbog onog što je učinio.

Vjera je kamen temeljac za kršćanski život. Bez vjere postajemo nestalni, ne možemo ugoditi Bogu i zaboravljamo zašto činimo to što činimo. U vremenima u kojima osjećamo da se naša vjera u Boga smanjuje, znamo da koračamo opasnom stazom.

Često nam je potrebna vjera da se pouzdamo u Boga za brigu, zaštitu, sigurnost i prihvaćanje, jer nam je u prirodi da zaboravimo Božju dobrotu. Zato nam Psalam 103,2 snažno poručuje “ne zaboravi dobročinstva njegova”. Ali iskreno, zaista se lako može zaboraviti dobrota Božja, posebno kada dođu teška vremena.

Kada se suočavamo s financijskom krizom, problemima u vezi, kašnjenjem Božjeg obećanja ili sve većim stresom u životu, osjećamo da se naša vjera stavlja na test i puca, a ponekad se čak i lomi pod svim tim teretom. Kada osjećamo da će nas snaga volje i naše duše napustiti, kako možemo izgraditi sebe da postanemo čvršći na temeljima vjere?

Vjera nije osjećaj

Prvo moramo razumjeti da vjera nema ništa s osjećajima. Promatranje naše vjere na temelju emocija, učinit će našu vjeru veoma nestabilnom. Bog uspoređuje temelje naše vjere sa stijenom i pijeskom. Kada našu vjeru stavimo na stvari hitre i nestabilne kao što su to emocije, okolnosti ili prednosti, postajemo kao budalasti ljudi koji grade na lošem temelju.

Bog želi našu vjeru zasadimo na stvarima koji su nepomične i nepromjenljive kao što je Božja Riječ. Zato nas Rimljanima 10,17 snažno ohrabruje, “Dakle: vjera po poruci, a poruka riječju Kristovom.”

kako vratiti vjeru
Foto: Pixabay

Vjera je utemeljena na Isusu

Štoviše, najbolji temelj naše vjere možemo položiti u Osobi Isusa Krista. On je isti jučer, danas i zauvijek, i zato što znamo da će Isus zauvijek ostati vjeran, možemo položiti našu nadu i pouzdanje u Njega.

1.Ivanova 5,5 kaže: “Ta tko to pobjeđuje svijet ako ne onaj tko vjeruje da je Isus Sin Božji?” Nije lako staviti naše povjerenje u Boga, zato što težimo ka tome da kompliciramo vjeru. Bog ne očekuje da uvijek shvatimo vjeru ispravno, ali radosna vijest je da čak i iako naša vjera u Boga ne raste, Bog uvijek ostaje vjeran.

Naš Bog nije takav Bog koji neće biti milosrdan ili vjeran nekome tko još uvijek nije usavršio potpuno pouzdanje. Ako bi tako činio, onda nitko od nas ne primio od Njegove bezgranične milosti. Ali zato što Isus daje svoj život kao poklon – besplatan dar za sve – možemo biti sigurni da će Bog ostati vjeran kada mi nismo.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today