Kako vratiti zaljubljenost u svog supružnika?
Foto: Pexels

Moramo pokazati namjeru onima s kojima smo zavjetom vezali srca, ljubav i živote. Evo šest načina kako vratiti zaljubljenost u svog supružnika:

1. Prisjetite se što vas je privuklo zajedno 

Kaže se da je ono prvo što vas je privuklo kod supružnika često puta ono što vas u vezi nje ili njega kasnije iritira. No kada povežem ono što nas iritira s onim zašto smo se zaljubili u tu osobu, to nas podsjeća na to s kime smo se vjenčali i zašto i pomoći će nam da nam se vrati onaj osjećaj ljubavi. 

Što je u vezi vašeg supružnika ukralo vaše srce? Je li to bio osmijeh, smisao za humor ili način na koji vas je on/ona mogao/la nasmijati? Je li ljubaznost prema vama dovela do toga da se osjećate cijenjeno i voljeno? Je li njezin nježan govor ono što vas je osvojilo? Je li njegov integritet i upornost da vas voli onako kao što vas Bog voli? Prisjetite se i dopustite da vas to vrati natrag prema intimnosti koju ste nekoć osjetili prema supružniku. 

2. Ponovno se usredotočite na intimnost 

Privremeni bijeg od svih (čak i onaj cjenovno pristupačan) nešto je vrlo važno u mom 32-godišnjem braku s Hughom. Ako ne možete negdje otići zajedno, usredotočite se na to da vašu intimnost donesete u vaš dom tako što ćete zajedno provoditi vrijeme i na kreativne načine izražavati ljubav jedno prema drugome.

Ponovno stavljanje središta na intimnost, kroz namjerno provođenje zajedničkog vremena, može napuniti rezervoar intimnosti, dati vam jasnoću i perspektivu u vezi toga kako se ono, na što ste se nedavno stavili fokus, promijenilo. Budite ekstravagantni u pokazivanju ljubavi jedno prema drugome, iako cijena toga ne mora biti ekstravagantna. To će vam se jako isplatiti i kratkoročno i dugoročno. 

VIDI OVO: U braku ste, a zaljubili ste se u drugu osobu – što trebate činiti?

Ako negdje ne možete otići zajedno, počnite planirati svoj idući ”bijeg nekamo” (ili drugi medeni mjesec). Samo zajedničko planiranje može poboljšati vaš odnos. Nakon toga, kada odete, ponašajte se kao da ste na medenom mjesecu. Dokazano je da zajednički odlasci sa supružnikom smanjuje stres, produbljuje vaše prijateljstvo, povećava seksualnu intimnost i podsjeća vas zašto ste se vjenčali. 

3. Obnovite bračne zavjete 

Ponovno pročitajte jedno drugome bračne zavjete. Samo podsjećanje sebe i supružnika na zavjet koji ste nekoć dali, može povratiti stare osjećaje i poboljšati vaš odnos. Neki parovi to čine svake godine na obljetnicu njihovog braka. Ako nemate napisane zavjete, napišite nove i podijelite ih jedno s drugim. Nema ničeg sličnog tomu kada vaš supružnik čuje da biste vi i dalje opet rekli ”uzimam”. 

4. Obnovite zabavu 

Tragično je kada život postane toliko natrpan da vi i vaš supružnik više nemate vremena za zabavu. 

VIDI OVO: Molitva za ljubav: Kako se trebamo moliti za ljubav?

Razmislite o tome što vas je oboje zabavljalo i to ponovno stvorite. Prisjetite se sjećanja koja su vas dvoje međusobno privukla. Osmislite neke nove, uzbudljive navike, poput petominutne masaže leđa i vrata, dok vaš supružnik gleda svoju omiljenu emisiju. Oboje vas želi da ga ono drugo želi, stoga napišite svoje nježne poruke na ljepljivi papir i zalijepite ga ondje gdje će ga samo vaš supružnik vidjeti i zacrvenjeti se. Započnite tjednu noć spoja tako što ćete svaki puta uklopiti nešto što je nekoć značilo nekome od vas ili oboma. Budite kreativni i poduzetni. 

5. Prisjetite se svega što ste prošli 

Što duže vi i vaš supružnik ostanete zajedno, to duže sakupljate povijest; povijest bogatu iskustvima, naučenim lekcijama i prigodama da jedno drugome pokažete milost. Učili ste kako zajedno živjeti život i to je dragocjeno. Samo prisjećanje na sve što ste zajedno prošli može vam pomoći da se vratite u obnovljenu intimnost. 

Redovito si uzimajte vrijeme kako biste se prisjetili kako ste se upoznali, hodali, zaljubili i što volite jedno kod drugog tijekom godina. Odvojite vrijeme za specifične razgovore o tome kako su se stvari promijenile i kako biste željeli da se stvari nastave mijenjati kako bi se brak popravio. Budite voljni voditi i teške razgovore. To je također jedan od načina povezivanja i vraćanja na dane kada ste neprestano pratili stanje vaše veze. 

VIDI OVO: Molitva za neuzvraćenu ljubav

6. Ne zaboravite flertati 

Priznajte. Sviđalo vam se kada ste u prošlosti flertali sa svojim supružnikom. Vratite to tako što ćete ponovno flertati sa svojim supružnikom. Budite zaigrani i gledajte kako se možete zabaviti sa svojim supružnikom, čak i ako se radi o djeci ili rodbini. S namjerom izgovarajte riječi ohrabrenja, potvrde i poštovanja svakoga dana, što može doći u obliku flertanja ili nježnog ohrabrenja. Razmislite o ovome. Tko ne bi želio biti oko osobe koja je neprestano ohrabruje i ukazuje na njezine dobre kvalitete? 

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com