4 načina kako se zaštititi od đavolskih napada

Što možemo činiti da se zaštitimo od đavolskih napada? Postoje četiri stvari koje svaki kršćanin može učiniti!

1. Čuvaj se sotone kao zavodnika

Ako želiš biti zaštićen od svoga neprijatelja koji te uznemirava, moraš ga se čuvati kao zavodnika. Budi siguran da te pažljivo promatra! Kada dođe k nama, nalazi ostatke naše stare prirode koji mu mnogo govore o sklonosti našega srca. To su stvari koje je naše srce jednom držalo jako dragima: naša snaga, požuda, ponos.

To je ono što nam nudi želeći nas odvući od naše novopronađene milosti u Kristu. Čuvaj se njegova zavođenja! Nemoj piti iz njegove čaše – u njoj je otrov. Nemoj ni gledati u nju! Ono što ćeš slatko ispijati, pouzdano ćeš povratiti sa žuči i gorčinom.

VIDI OVO: Tri molitve protiv Sotone – za zaštitu od Neprijatelja

Iznad svih grijeha, čuvaj se hrabrih i drskih. Nisi izvan opasnosti od takvih. Ako si uhvaćen u mrežu drskog grijeha, brzo prizovi Boga u pomoć. Oklijevaš li, samo daješ sotoni vrijeme da te još jače isprepleće. Ali ako zavapiš Bogu u pravom pokajanju, On će odmah doći i spasiti te. Što se prije predaš Duhu, manje će štete biti učinjeno tvojoj duši.

2. Osloni se na Božje obećanje opravdanja

Upoznaj se s tom istinom u svim njezinim vidovima: s besplatnim milosrđem Božje milosti; postignućem Kristove žrtve; učinkovitošću vjere u primjenjivanju tih blagoslova (Rim 3,24-25).

Kada dođe sotona da ti oduzme mir, ako ne razumiješ puno značenje svoga opravdanja u Kristu, lako ćeš biti svladan. Bez sigurnosti spasenja, vjernik je nezaštićen kao zec kad bježi u grmlje da pobjegne lisici, ali ga ona slijedi po tragovima koje je ostavio iza sebe. U Kristu imaš skrovište kao se neprijatelj ne usuđuje doći. Dok đavao gorljivo traga za tvojom dušom, sam miris Kristove krvi kojom si opravdan poguban je za njega i zaustavit će ga na njegovu putu.

PROČITAJTE: 7 područja vašeg života koje će Đavao iskoristiti kako bi vas napao

3. Izbjegavaj zamku

Isto tako, kršćanine, vodi brigu da ostaneš u jednostavnosti. To znači, ne dopusti da te sotona namami u doktrinarne zamke u kojima se ne možeš ni dobro boriti ni pobjeći.

Kad te sotona počne gnjaviti beznačajnim pitanjima, ne pokušavaj s njim raspravljati. Odgovori mu svojim sadašnjim položajem u Kristu i Njegovim pouzdanim djelom milosti u tvojoj duši. Nikada ne zaboravi da jednostavna istina evanđelja svodi sve sotonine zamršenosti na bezvrijednu gomilu laži.

4. Održavaj sigurnost spasenja

Još jedan način da se utvrdiš protiv sotone je da sačuvaš nadu svoga spasenja koja nam je obećana kroz Kristovu žrtvu pomirenja. Zapiši posebne posjete tebi u knjigu spomenicu tvoga srca. Prilijepi u nju uspomene onih prilika kad je objavio blagdan i došao ti u svečanoj odjeći milosrđa, pružajući ti žezlo svoje milosti mnogo prisnije nego obično. Čuvaj stare potvrde, zapisane Njegovom rukom, o oproštenju tvojih grijeha.

VIDI OVO: PREPOZNAJTE NAPASTI: Ovako đavao djeluje na vaše misli i osjećaje!

Ako ti je duša toliko napadana da od sotonina urlanja da ne možeš čuti uvjerljivi Božji odgovor, otplovi od neprijatelja i kreni ravno k Božjoj luci. Časno se povuci u one utvrde i utočišta koja je Krist osigurao za svoje ugrožene vojnike.

I na kraju, ako te sotona nastavi progoniti, zovi u pomoć i ne slušaj sotonin savjet. Snaga nekih iskušenja leži u tome da ostaju sakrivena. Ispričaj o svojoj borbi pouzdanom, pobožnom prijatelju i to će donijeti olakšanje. Sotona je dobro upoznat s tim, zbog toga će prijetnjama tjerati dušu na šutnju kako bi joj slobodnije mogao krasti mir i utjehu. Reći će: ”Saznaju li tvoji prijatelji takvu stvar o tebi, odbacit će te. Bolje ti se nadati da nikada o tome ne saznaju!”

Mnoge je jadne duše držao u očaju zaklinjući ih na čuvanje tajne. Ako čuvaš đavolju tajnu, gubiš dvostruki blagoslov – savjet braće i njihove molitve. A kakav je to ozbiljan gubitak!

Autor: William Gurnall; dijelovi iz teksta ”Vjernikova utvrda”; Izvor: Put života, br. 417.