Bog ima poruku za tebe

Bog ima poruku za tebe, a tiče se svega kroz što prolaziš. Bog je u svemu na djelu za tvoje spasenje i vječno dobro!

Što god te snalazi u životu, što god ti se događa, preko svega Bog te vodi i upravlja tvoje korake ka cilju određenom za tebe.

On koristi sva zbivanja, dobra i zla – ona najljepša i najugodnija, ona najružnija i najbolnija: u svemu je na djelu za tvoje spasenje i posvećenje, za tvoje vremenito i vječno dobro.

Bog sve tako upravlja i vodi da u konačnici postaneš i budeš ono što trebaš postati i biti, da dođeš tamo gdje trebaš biti i živjeti, te činiti i raditi ono što trebaš činiti i raditi.

Sva životna zbivanja imaju svoju svrhu

Sva zbivanja u tvom životu; ona mila i nemila, ona najrazočaravajuća i najbolnija, zapravo su put koji će te dovesti tamo gdje je to Božja volja. U tome imaš tipični primjer u Josipu Egipatskom iz Staroga zavjeta.

Da bi on došao tamo gdje treba doći, da bi postao ono što treba postati, i da bi činio ono što treba činiti, morao je prethodno proći kroz mnoga nemila događanja u svom životu: bio je od svoje vlastite braće nevoljen, prezren i odbačen, bio je od njih zlostavljan, bačen u bunar i kao rob prodan u Egipat.

Tamo u Egiptu bio je krivo optužen za silovanje, nedužan završio u tamnici, te od faraonovog peharnika koji mu je obećao zauzeti se kod faraona za njegovo oslobođenje, zaboravljen. Da, prošao je kroz mnoga poniženja, nevolje i patnje.

VIDI OVO: 4 Isusove poruke koje mnogi kršćani ignoriraju

No, sve to bio je njegov put kojim ga je Bog vodio i doveo do konačnog oslobođenja, promaknuća i uzvišenja: postao je upravitelj nad svom egipatskom zemljom, te kao takav spasio Egipćane od nadolazeće nestašice, gladi,  pomora i propasti. I ne samo njih, već i sve okolne narode, pa tako i svoju opaku braću.

Da, sva ta zla događanja predstavljala su put kojim ga je Bog vodio i doveo do promaknuća i uzvišenja. No, to se nije automatski, samo po sebi dogodilo, već s Josipovom suradnjom s Bogom.

Da nije surađivao s njim svojim ponašanjem, životom i djelima, Bog ga ne bi mogao a i htio obdariti sa uzvišenom službom. A kako je to Josip surađivao s njim, odnosno koje je to odgovore davao tražene od njega?

Želimo li da Bog i u našem životu sve okrene na dobro?

Prvo svega, Josip je vjerovao svom Bogu da će ispuniti svoja obećanja koje mu je dao i pouzdavao se u njega, unatoč svim kušnjama i nevoljama, te mu ostao vjeran do kraja. Nadalje, čuvao je svoje srce od grijeha i provodio čist život. Osim toga, uvijek je nastojao činiti dobro, te zlo pobjeđivati dobrim. Ustrajao je u takvom životu, što je pak rezultiralo time da je Bog mogao ostvariti svoj plan s njime.

Hoćemo li da Bog i u našem životu sve okrene na dobro, povjeri nam službu, upotrijebi nas  i proslavi se po nama, tada i mi trebamo surađivati s Bogom, te mu davati prave odgovore: konkretno, ustrajno mu vjerovati i pouzdati se u njega, unatoč svemu što nas snalazi; usprkos svim nedaćama u životu. Zatim, čuvati se od grijeha, provoditi čist život, svakodnevno ga tražiti, biti mu vjerni i činiti dobro, te na svako zlo uzvraćati dobrim.

VIDI OVO: Poruke za ozdravljenje: Biblijski citati za iscjeljenje od bolesti

Sve kušnje, nevolje i patnje imaju svoj cilj

Znaj: sve naše kušnje, nevolje i patnje imaju svoj razlog, cilj, a i konačnu Božju nagradu, ako mu ostanemo vjerni. Što su veće nevolje, patnje i poniženja, biti će nakon njih veće milosti, blagoslovi i uzvišenja. Za nas je utješno i ohrabrujuće da u svemu kroz što prolazimo, Gospodin je s nama i za nas: nitko ga i ništa ne može zaustaviti i spriječiti u ostvarenju njegovog divnog plana s nama.

Na nama je za uzvrat da se neprestano pouzdajemo u njega, svakodnevno ga tražimo, njemu se utječemo, njemu uvijek iznova predajemo sve naše brige i terete, dopuštamo mu da nas vodi, a on će nas za uzvrat hrabriti, tješiti, davati snagu i mir.

Naši dani znaju biti bolni i teški, a noći mučne i neprospavane. No, dolazi čas preokreta našega udesa: nakon tame dolazi svjetlost, nakon žalosti radost, nakon neuspjeha uspjeh, nakon poniženja proslavljenje. Stoga, ustrajno hodajmo u vjeri, pouzdanju i nadi, te ljubavi prema Bogu i ljudima oko nas: na kraju mračnog tunela čeka nas svjetlost pobjede i preokreta svakog zla u dobro.

Autor: Antun Koprivnjak