Kako mogu zaustaviti anksioznost? Donosimo biblijske savjete

Kako mogu zaustaviti anksioznost? Što mogu učiniti u borbi protiv anksioznosti? U ovom članku autor donosi nekoliko biblijskih savjeta. 

Anksioznost može preuzeti naše živote. Možemo živjeti sa strahom i pretjeranom zabrinutošću u vezi svakog i najmanjeg problema. Kako se suočiti i boriti protiv ovog neprijatelja?

Anksioznost: skriveni neprijatelj

Anksioznost dolazi kroz više značenja i često je definiramo kao strah, nelagodu ili zabrinutost. No u svojoj srži, anksioznost je turobna muka, koju osoba osjeća zbog nekog neidentificiranog, ali navodno nadolazećeg događaja.

Ne radi se o strahu u vezi nečega što se može odrediti, niti zabrinutosti koja je povezana sa određenim događajem. Jer, ako je ovo dvoje određeno, onda se sa izvorom straha i zabrinutosti možemo suočiti. Anksioznost je, u svom najjasnijem smislu, određena kao podrhtavanje unutrašnjeg bića osobe, za koje se ne može odrediti izvor. Od svih ljudskih stanja, ovo je stanje najgore i najmučnije za osobu.

„Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.“ (Izaija 41, 10)

VIDI OVO: 10 snažnih biblijskih stihova za anksioznost i nemir

Anksioznost: najveća tegoba čovjeka danas

Prije nego što nastavim, dopustite mi da objasnim svoj izvor načine razlikovanja između prirodnog straha, zabrinutosti i anksioznosti. Ovo sam počeo bolje razumjeti nakon poruke, koju je 2012. godine Charles R. Swindoll poslao diplomcima Teološkog fakulteta u Dallasu. Swindoll je označio ovu poruku naslovom: ”Najveća muka od svih”. Kroz ovu sam poruku sam mogao razumjeti razliku koja postoji između svakodnevnih strahova i nepotrebnih, unutrašnjih sukoba koji vladaju u čovjeku. Možemo se suočiti sa strahovima i brigama za koje znamo na što se odnose, ali s onim nevidljivim strahovima, koji opterećuju naše duše, mogu stvoriti velike probleme. Takve vrste borbi uključuju činjenične neprijatelje.

„Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.“ (Matej 11, 28-30)

Anksioznost: neprestan osjećaj opasnosti

Anksioznost, kao što je određena unutar ovoga članka, stoji planine koja tutnji iznad svakog čovjeka, koji živi na ovome planetu. Psihijatri definiraju anksioznost kao neprestano stanje opasnosti ili živčanog poremećaja, koji je uobičajeno povezan s pretjeranom bojazni i kompulzivnim ponašanjem. Ja smatram anksioznost Sotonskim napadom kako na kršćane tako i na ne kršćane. Internet pokazuje da su anksioznost i gorčina vrlo visoko zastupljeni među ljudima.

Odnos između ovo dvoje je jasan: anksioznost često dovodi do gorčine, a gorčina dovodi do dodatne tjeskobe. Radi se o kobnom, zatvorenom krugu, koji može narasti do monstruoznih dimenzija. No pitanje glasi: „Kako se trebamo nositi s ovim neprestanim stanjem opasnosti?“

„Ohrabrite se i budite odlučni! Ne bojte se i nemojte predati pred njima. Ta sam Jahve, Bog tvoj, ide s tobom; neće te zapustiti niti će te ostaviti.“ (Ponovljeni zakon 31, 6)

VIDI OVO: 7 važnih stvari koje Bog kaže o anksioznosti

Suočavanje anksioznosti s biblijskog stajališta

U Filipljanima 4, 6, Duh Sveti, kroz apostola Pavla, predstavlja ovu istinu: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.“

Ovdje vidimo da Biblija govori o izrazu anksioznosti kao o vrsti straha, zabrinutosti, sumnje i unutrašnjih borbi kao nešto što je moguće odrediti, uz savjet kako se nositi sa situacijama koje je moguće odrediti. Za ove činjenične probleme, slijedite Riječ, kao što je opisano u bibliji. No također možemo ”produžiti’ te molitve na one grozne unutrašnje osjećaje, koji nemaju temelj u stvarnosti. Istina i dalje stoji, čak i kada ne postoji situacija ili objekt koje je moguće definirati, a koji uzrokuju ovo stanje. No nemojmo ovdje stati. U Luki 22, 39-44

Krist govori o živom dokazu borbe protiv anksioznosti, kada je pao na svoja koljena u agoniji i tjeskobi i kada je molio još žešće. Ovdje dolazimo do mog savjeta kako se nositi s tjeskobom: kroz molitvu.

„Ta ne primiste duh robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: “Abba! Oče!“ (Rimljanima 8, 15)

Molitva za pomoć protiv anksioznosti

Prije nego što se Krist počeo moliti u vezi svojih unutrašnjih sukoba, prije nego što se suočio s činjeničnom žrtvom na križu, rekao je svojim učenicima sljedeće: „Molite kako ne biste pali u iskušenje.“ Ovo neodređeno iskušenje odnosi se na neodređene uzroke anksioznosti. Ove riječi određuju koliko puta trebamo zazvati Duha, kako bi nam pomogao u borbi protiv napada koji dolaze od nepoznatoga.

U Rimljanima 8, 26 apostol Pavao govori nam sljedeće: „Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima.“

U ovim borbama protiv anksioznosti, koja se javlja zbog nepoznatih strahova, sumnji, briga i unutrašnjih tegoba nismo sami. Možemo moliti. Usmjerimo se na Krista. Zazovimo pomoć sile Duha Svetoga, kako bismo dobili snagu za borbu protiv unutrašnjih napada, koji dolaze od zlih sila, koji borave u visinama. Amen.

„Ponizite se dakle pod snažnom rukom Božjom da vas uzvisi u pravo vrijeme. Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas.“ (1. Petrova 5, 6-7)

Izvor: Whatchristianswanttoknow.com; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!