Naslovnica Zdravlje Zdrava prehrana ČINI ČUDA: Najzdraviji narod na svijetu jede ovaj kruh već 2.000 godina

ČINI ČUDA: Najzdraviji narod na svijetu jede ovaj kruh već 2.000 godina

Kamali je tradicionalan Čapati (chapati ili roti) kruh plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2.000 godina.

Ovaj kruh je vrlo zdrav, a može vam pomoći i da izgubite na težini, jer je hranljiv, pa samo 1 ili 2 porcije kamali kruha smanjit će apetit i učinit će da ne osjetite glad 4 do 6 sati.

Kamali kruh ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati kruhova, a jedan od važnih sastojaka je “glečersko mlijeko”, odnosno mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim sastojcima iz stijena.

Recept za Kamali kruh

Sastojci: 1 šalica brašna od cijelog zrna mljevenog na kamenu ili mješavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna; vrh žličice morske soli ili posoljeni začin od povrća; 1/2 šalice glečerskog mlijeka (mineralna voda).

Priprema: Pomiješajte brašno i sol, pa polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite kruh pospite brašnom, a zatim mijesite dok tijesto ne postane mekano i elastično.

Zavijte umiješeni kruh u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na platni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.

Pripremom ovog recepta dobit ćete oko 10 čapati kruhova.

SourceCDM.me

NAJNOVIJI ČLANCI