Katoličke crkve u Austriji izvjesile dugine zastave

Katoličke crkve u Austriji su izvjesile dugine zastave u znak solidarnosti s LGBT zajednicom. Ne podržavaju Vatikan koji je prošli mjesec objavio odluku da Crkva neće blagosloviti istospolno partnerstvo.

Moćan vatikanski ured odgovoran za obranu crkvene doktrine, Kongregacija za nauk vjere, (CDF) donio je odluku da istospolna zajednica ne može biti blagoslovljena unatoč njezinim “pozitivnim elementima”.

Ured je napisao da Bog “nikada ne prestaje blagoslivljati svako svoje hodočasničko dijete na ovome svijetu… međutim, ne blagoslivlja i ne može blagosloviti grijeh”.

Svećenici kažu da se ne slažu s ”zastarjelim stavom”

Erich Baldauf, svećenik župe Hard, jedne od onih koji su izvjesili duginu zastavu, kaže da su on i stotine drugih svećenika, koji pripadaju reformski orijentiranom pokretu Svećeničkoj inicijativi, odlučili izvjesiti zastavu da pokažu “da se ne slažemo s tim zastarjelim stavom”, a tu su gestu napravile i mnoge druge crkve, prenosi France24.

Ubrzo nakon što je dugina zastava izvješena netko ju je pokušao uništiti i prošli utorak Baldauf je sa žaljenjem ustanovio da je ona spaljena.

“Bili smo šokirani… zaboljelo nas je”, rekao je Baldauf.

VIDI OVO: Gdje u Bibliji piše da je homoseksualnost grijeh?

Iako počinitelj nije uhvaćen i nema dokazanog motiva, Baldauf je primijetio da druge zastave koje vise na tom mjestu nikada nisu bile dirane.

Nekoliko dana nakon toga još je jedna zastava pred crkvom, također u zapadnoj državi Vorarlberg, zapaljena, a treća je ukradena.

Većina Austrijanaca se protivi odluci Vatikana

Suprotno dojmu koji se može steći zbog takvih incidenata, istraživanja pokazuju da je austrijsko javno mnijenje čvrsto na strani toga da se istospolne zajednice trebaju jednako tretirati.

U Austriji su istospolni brakovi legalni od 2019., a istraživanje provedeno prošli tjedan pokazuje da se 64 posto Austrijanaca protivi nedavnoj odluci Vatikana, prenosi Index.hr.