Kava zdrava za jetru
Foto: Pixabay

Kava je zdrava za jetru, a tri šalice dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštititi jetre i sprječavanju potencijalnog razvoja kancerogenih stanica.

Rezultat je to istraživanja znanstvenika američkog National Cancer instituta čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Hepatology.

Istraživanjem provedenim u razdoblju između 1999. i 2010. godine bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14.000 kafopija, od kojih su 2000 pile beskofeinsku kafu.

Mjerene su vrijednosti četiri jetrena enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetre – aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

PROČITAJTE: 6 znakova da vaša jetra pati zbog nezdravog načina života

Osobe koje su konzumirale tri ili više šalice kave dnevno bile su za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kave, pokazala je studija.

No i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kavi imale su nisku razinu spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utječe na zdravlje jetra zapravo u kavi, a ne u kofeinu.

Kemijski sastojak zaslužan za ovaj učinak još nije poznat zbog čega znanstvenici namjeravaju provesti daljnja istraživanja kako bi otkrili što stoji iza ovog zanimljivog rezultata.