ZABRANJENA IM JE RELIGIJA: Kineski školarci ne smiju reći da su kršćani

Oko 300 školaraca iz uglavnom kršćanske provincije Zhejiang bilo je prisiljeno na potpisivanje obrasca u kojemu su se trebali izjasniti da ne slijede nikakvu religiju.

„Povjerljivi izvor“ izjavio je za kršćanskog nadglednika World Watch Monitor kako je uobičajeno da roditelji ispunjavaju upitnike u kojima ih se pita za religijsko opredjeljenje njihove djece, s time da moraju lagati i reći da ne slijede religiju vezanu uz Isusa.

„Djeci je u razredima ponuđen upitnik o vjeri koji su morali ispuniti, što nije normalno. Na taj način kod djece se htjela izazvati znatiželja jer se navodno radilo o novoj inicijativi dok se uistinu radilo o razvrstavanju kršćanske od nekršćanske djece.

Djeca u ovome dijelu Kine bi napisali ”kršćanin” zbog: a) svoje nevinosti, b) toga što dolaze iz obitelji čvrstih vjernika“, dodaje izvor. No nakon ovoga učitelji su izričito od djece tražili da se odrede kao da ne slijede nikakvu religiju.

Unatoč tomu što su isprva sva djeca odlučila zadržati svoje prve odgovore, nakon brojnih upozorenja svaki od učenika je promijenio na ”bez religije”. WWM izvor objašnjava da je razlog zbog kojeg su djeca promijenila mišljenje bio zbog pritiska nastavnika koji su pritom odvajali djecu i slali ih na ”savjetovanja” ili zbog toga što su im govorili o posljedicama do kojih će doći ako u školama budu govorili da su kršćani, zbog čega su djeca na kraju odabrala ”bez religije”.

„Cilj ovoga je ograničavanje bilo kakvog rasta kršćanstva među mladim ljudima kroz evangelizaciju ili jednostavno tako što bi im netko mogao odgovoriti na pitanja koja oni imaju o kršćanstvu“.

Zaista, ove prijetnje usmjerene od strane obrazovnih djelatnika zaposlenih od vlade nisu prazne. U slučaju da učenici ne poslušaju i da odluče hrabro objavljivati svoju vjeru, izgubiti će svako priliku da recimo postanu predstavnik razreda. U težim slučajevima možda neće niti dobiti diplome o maturi nakon završetka obrazovanja, zbog čega će imati problema prilikom upisa na fakultete. No progon zbog toga što netko slijedi Isusa može ići čak i dalje od ovoga.

Svaki izbor kojeg neko dijete donese, a da se odnosi na njegov službeni religijski status biva zabilježen u ”datoteci”. Te datoteke posjeduju vladini službenici, što znači da svaki ”pogrešan” odgovor može rezultirati težim prilikama za zapošljavanje. „Naravno ovo su sve hipotetski scenariji koji bi ovisili o razini umiješanosti pojedinih škola, njihovih nastavnika i ravnatelja“, objašnjava izvor.

„Sve u svemu, osjeti se predrasuda protiv kršćana“.

Nastavite moliti za kršćane širom Kine kao i za progonjenu Crkvu širom svijeta.