Kirurg je napisao svoje ime na kapu i time spasio mnoge živote

Kirurg je u svojoj karijeri vidio brojne liječničke pogreške pa je to odlučio ispraviti tako što je napisao svoje ime na kapu i time spasio mnoge živote.

Ponekad malene, naočigled nevažne promjene mogu utjecati na cijeli svijet. Rob, anesteziolog, je učinio točno to. Zahvaljujući činjenici da je na svoju operacijsku kapu napisao svoje ime i zanimanje, mnoge ljudske pogreške tijekom operacija su se umanjile.

Sve je započelo kada je doktor Rob Hackett uočio jedan od najvećih razloga zbog kojeg liječnici griješe tijekom operacija.

Tijekom opasne operacije stvari mogu postati vrlo napete. Čak i najmirniji kirurzi mogu osjetiti paniku kada pacijentu stane srce. Ta panika može dovesti do toga da se kirurg ne može sjetiti nekih sitnih detalja, kao imena osoba oko sebe.

Iako se kirurg svega može prisjetiti u samo nekoliko sekundi, kada je u pitanju nečiji život, tih nekoliko sekundi mogu značiti razliku između života i smrti.

No ako svi prisutni u operacijskoj sali nose kapu sa svojim imenom i zanimanjem, kirurg se ne mora zamarati time da će nešto zaboraviti.

Foto: Twitter

Čini se tako jednostavno da je čudo što ljudi to već ne rade odavno. No to je u potpunosti bila ideja doktora Hacketta.

Njegova ideja je prvotno bila ismijana

Vjerovali ili ne, ova je ideja prvotno bila ismijana. Kada je Rob prvi put napisao svoje ime i zanimanje na kapicu, drugi su mu se smijali.

Pitali bi ga radi li to jer se ne može sjetiti svog imena.

No kada su operacije počele, kirurzi su primijetili da im je to pomagalo da brže donesu vrlo važne odluke jer se nisu morali zamarati detaljima koje bi zaboravili u stresnim situacijama.

Uskoro su svi u timu Roba Hacketta na svoje kapice napisali svoje ime i zanimanje.

Foto: Twitter

Operacije su prolazile bolje nego ikada prije. U konačnici su svi u bolnici počeli stavljati svoje ime na kapice.

Uspjeh operacija u toj bolnici se odjednom jako povećao

Nakon što je Hackett objavio svoju ideju, bolnice diljem svijeta su ju počele koristiti. I u svakoj bolnici je prijavljen pomak u uspješnosti operacija.

No Hackett nije bio zadovoljan.

Iako je njegova ideja dobro primljena, smatrao je da se ne širi dovoljno brzo. Što prije svaka bolnica primjeni tu ideju, to bolje. Ipak su životi ovisili o tome.

Tako su se Hackett i njegovi kolege okrenuli društvenim mrežama kako bi proširili svoju ideju.

Rođena je oznaka „TheatreCapChallenge.

Na taj način su mnogi počeli koristiti njegovu ideju.

Činilo se da će uskoro svaka bolnica na zemlji zahtijevati od osoblja da pišu ime i zanimanje na kapicu.

Možda ćete i vi jednog dana biti spašeni zbog ove ideje.

Neke farmaceutske tvrtke troše milijune dolara kako bi spasili manje života nego je to ovaj doktor učinio sa svojom idejom.

Bolnica koja ima 20 operacijskih sala godišnje potroši oko 100 000 kapica. No ako su na kapicama imena i ako nisu jednokratne bolnica štedi oko 10 000 dolara te ujedno čuva okoliš.

Svake pohvale ovom doktoru na divnoj ideji koja će spasiti mnoge živote.