Kada su Adam i Eva stvoreni
Foto: Canva

Biblija nam ne daje točan odgovor na pitanje kada su Adam i Eva stvoreni. Odgovor na njega uvelike ovisi o tome koliko doslovno netko čita izvještaj o stvaranju u Knjizi Postanka.

Budući da kršćani imaju različita mišljenja o tumačenju početnih poglavlja Biblije, uključujući izvještaj o stvaranju, kršćani se mogu razlikovati i u pogledu vremena kada su Adam i Eva stvoreni.

Doslovno čitanje Postanka, koje preferira Got Questions, koristi rodoslove i godine zabilježene u Postanku 5 kako bi se procijenio datum stvaranja Adama i Eve. Postanak 5 prati Adamovu lozu kroz Šeta.

Na primjer, Postanak 5,3 kaže: „Kad je Adamu bilo sto i trideset godina, rodi mu se sin njemu sličan, na njegovu sliku; nadjenu mu ime Šet.” Postanak 5,6 nastavlja: „Kad je Šetu bilo sto i pet godina, rodi mu se Enoš.” Zatim Postanak 5,9 kaže: „Kad je Enošu bilo devedeset godina, rodi mu se Kenan.” Dakle, vremenski razmak od Adamovog stvaranja do Kenanovog rođenja iznosi 325 godina:

  • 130 godina od Adamovog stvaranja do Šetovog rođenja
  • 105 godina od Šetovog rođenja do Enošovog rođenja
  • 90 godina od Enošovog rođenja do Kenanovog rođenja
  • Ukupno 325 godina

Razlike u tumačenju

Koristeći ovu metodu, možemo smjestiti datum Adamovog stvaranja otprilike 1.656 godina prije potopa. Usporedbom biblijskih rodoslova i povijesnih zapisa babilonskih vladara, moguće je procijeniti stvaranje svijeta oko 4000. godine prije Krista. To bi značilo da je zemlja stara nešto više od 6.000 godina.

S druge strane, procjene temeljene na figurativnijem čitanju Postanka sugeriraju da se Adam pojavio prije desetke do stotine tisuća godina. Ove procjene često su usklađene s teorijom evolucije, koja predlaže raspon datuma kada je ljudska vrsta, Homo sapiens, evoluirala od svojih predaka. Teistička evolucija pokušava pomiriti evolucijsku teoriju s točnošću Postanka.

Mnogi kršćani mogu imati razumna neslaganja po ovom pitanju. Vjerovanje u doslovne prve ljude – Adama i Evu, koje je posebno stvorio Bog i koji su preci cijelog čovječanstva, ključan je aspekt kršćanske vjere (vidi Rimljanima 5).

Pitanje kada su Adam i Eva stvoreni je važno i može se (barem približno) odgovoriti iz Svetog pisma, ali ne bi trebalo biti promicano do razine definiranja kršćanske vjere.

Koji je vaš odgovor na ovo pitanje? Ostavite nam ispod komentar!

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare