Knjiga o Joni je kratka knjiga o proroku koji se baš i nije ponašao kao Božji prorok. Priča pokazuje koliko je Bog milostiv, što je u suprotnosti sa Joninom glađu za osvetom.

Priča je vjerojatno napisana između 8. i 3. stoljeća prije Krista. Mjesto radnje je Niniva, glavni grad Asirije (jednog od Izraelovih neprijatelja). 

Jona pokušava pobjeći Božjem poslanju

Knjiga o Joni započinje Božjim poslanjem Jone: „Riječ Jahvina dođe Joni, sinu Amitajevu: “Ustani,” reče mu, “idi u Ninivu, grad veliki, i propovijedaj u njemu, jer se zloća njihova popela do mene“. No umjesto da je otišao na istok, u Ninivu, Jona se ukrcao na brod koji je plovio na zapad ”daleko od Božje prisutnosti”. Kasnije u priči čitamo o razlogu Joninog ponašanja: „Ah, Jahve, nisam li ja to slutio dok još u svojoj zemlji bijah? Zato sam htio prije pobjeći u Taršiš; jer znao sam da si ti Bog milostiv i milosrdan, spor na gnjev i bogat milosrđem i da se nad nesrećom brzo sažališ“. (Jona 4, 2) 

Jona zna da je Bog milosrdan. Da je otišao u Ninivu i rekao Ninivljanima o Božjem nadolazećem sudu, postoji mogućnost da bi se Ninivljani pokajali i izbjegli Božji gnjev. No Jona je želio njihovo uništenje, stoga nije bio spreman upozoriti Ninivljane. 

Bog zaustavlja Joninu borbu

Jona pokušava otploviti ”dalje od Božje prisutnosti”, ali bezuspješno. „Jahve podiže na moru silan vjetar i nastade nevrijeme veliko na moru te mišljahu da će se lađa razbiti“. (Jona 1, 4)  Mornari su učinili sve što su mogli; zazivali su svoje bogove, a nakon što su u more istovarili nepotreban teret, otkrili su da je Jona uzrok ove užasne oluje. Jedino rješenje, prema Joni, bilo je da se njega baci u more. S obzirom da nisu imali drugog izbora. mornari su konačno ”uzeli Jonu, bacili ga u more, nakon čega je ono umirilo svoj bijes”. (Jona 1, 15) 

VIDI OVO: Zašto je Jona bježao od Boga?

No to nije završetak priče. Bog je poslao veliku ribu da proguta Jonu, a tri dana kasnije zapovjedio je velikoj ribi neka ispljune Jonu na suhu zemlju. Još jednom, Bog je zapovjedio Joni neka ode u Ninivu dostaviti Božju poruku. Ovoga puta, Jona je poslušao. 

Ninivljani pokajani, Jona ljut

Nakon što je Jona došao u Ninivu, priča se brzo razvijala: „Jona prođe gradom dan hoda, propovijedajući: „Još četrdeset dana i Niniva će biti razorena. Ninivljani povjerovaše Bogu; oglasiše post i obukoše se u kostrijet, svi od najvećega do najmanjega“. (Jona 3, 4-5) Grad je bio ”svrgnut”, duhovno govoreći. Kao što se Jona ranije bojao, ”Kada Bog vidje djela njihova, da se naime okaniše svojega zla puta, tada se sažali Bogu zbog nesreće, kojom im je bio zaprijetio, i ne učini je”. (Jona 3, 10) Jonina sumnja pokazala se istinitom; Bog je zaista milosrdan, a grad nije bio doslovno uništen (”zbačen”). 

Bog progovara Joni

No priča ne završava ni ovdje. Čitamo kako su Jona i Bog vodili razgovor. Jona je ljut i želi umrijeti, no Bog ga želi naučiti lekciju. Bog stvara biljku koja raste preko noći i Joni daje toliko potreban hlad. 

No idućeg jutra, biljka se suši i ugiba. To čini Jonu još ljućim: „Bog upita Jonu: “Srdiš li se s pravom zbog bršljana?” On odgovori: “Da, s pravom sam ljut nasmrt. Jahve mu reče: “Tebi je žao bršljana oko kojega se nisi trudio, nego je u jednu noć nikao i u jednu noć usahnuo. A meni da ne bude žao Ninive, grada velikoga, u kojem ima više od sto i dvadeset tisuća ljudi koji ne znaju razlikovati desno i lijevo, a uz to i mnogo životinja“! (Jona 4, 9-11) 

Kakav je odgovor na posljednje Božje pitanje? 

Priča ne bilježi Joninu reakciju; samo završava sa ovim otvorenim pitanjem. U stvari, knjiga postavlja to pitanje čitatelju: „Kakav bi vaš odgovor bio? Je li vam u redu to što Bog pokazuje milost vašim neprijateljima? Jesmo li zahvalni za Božje veliko suosjećanje ili tražimo osvetu, poput Jone“? 

Knjiga o Joni – lekcije za nas:

Knjiga o Joni sadrži sljedeće lekcije za nas:

Tema Božjeg milosrđa vjerojatno je najvažnija lekcija iz Knjige o Joini. Vidimo kako Božje suosjećanje i milosrđe nisu ograničeni samo na Izraelce, već da uključuju i druge ljude, čak i izraelske neprijatelje. Jona je bio u pravu: „Ah, Jahve, nisam li ja to slutio dok još u svojoj zemlji bijah? Zato sam htio prije pobjeći u Taršiš; jer znao sam da si ti Bog milostiv i milosrdan, spor na gnjev i bogat milosrđem i da se nad nesrećom brzo sažališ“. (Jona 4, 2) Kakav je naš odgovor na Božju beskrajnu milost? 

Druga tema, koja se više puta pojavljuje u knjizi o Joni je Božja suverena moć nad prirodnim elementima. More, vjetar, riba i čudesna biljka; sve to ”čini” ono što Bog želi. Bog nije obvezan prirodnim zakonima: On je u potpunoj kontroli! 

Treća lekcija predstavlja se kroz ponašanje Ninivljana. Kada su čuli da će im Bog suditi, pokajali su se i ponizili. Takvo ponašanje uveseljava Božje milosrđe; jer Bog milosrđe obećava u bezbrojnim biblijskim stihovima, poput Ponovljenog zakona 30, 1-3; Marka 1, 4; Luke 13, 5 i Djela 2, 38. Jeste li se pokajali od vaših grijeha i zadobili oprost? 

Autorica: Gretje Commelin; Izvor: Biblword.net