Uloga Izraela u posljednjim vremenima
Ilustracija: Canva

Uloga Izraela u biblijskim proročanstvima o posljednjim vremenima predmet je značajnog interesa i različitih tumačenja unutar kršćanske teologije.

Izraelski narod često se smatra središnjim dijelom Božjeg plana za posljednja vremena, s različitim proročanstvima u Bibliji koja se odnose na događaje koji uključuju Izrael u tim posljednjim danima.

Unatoč neizvjesnosti oko određenih događaja i njihovog vremenskog rasporeda, kao što je Isus naglasio u Mateju 24,36, i dalje postoji znatiželja u pogledu značaja Izraela u Božjem planu za posljednja vremena.

Kroz Stari i Novi zavjet, Izrael je prikazan kao Božji izabrani narod, postavljajući pitanja o njihovoj ulozi i sudbini dok se svijet približava svom kraju.

Starozavjetna proročanstva o Izraelu

  1. Obnova Izraela: Proroci poput Izaije, Jeremije i Ezekiela prorekli su obnovu Izraela u posljednjim vremenima, predviđajući povratak židovskog naroda u njihovu domovinu nakon razdoblja progonstva i raspršenosti (Ezekiel 36,24-28).
  2. Ponovna izgradnja Hrama: Određena proročanstva nagovještavaju rekonstrukciju židovskog Hrama u Jeruzalemu, često povezanu s dolaskom Mesije ili razdobljem duhovne obnove (Ezekiel 40,1-4).
  3. Obećana zemlja: Savez između Boga i Abrahama u vezi sa zemljom Kanaan, kasnije poznatom kao Izrael, smatra se trajnim obećanjem s implikacijama za posljednja vremena (Postanak 17,7-8).

Biblijska proročanstva i rat u Izraelu: Što se to događa pred našim očima?

Novozavjetna proročanstva o Izraelu

  1. Isusov povratak: reference u evanđeljima i knjizi Otkrivenja iščekuju Isusov povratak, povezan s obnovom i spasenjem Izraela (Otkrivenje 19,11-16).
  2. Događaji posljednjeg vremena u Izraelu: Odlomci iz Otkrivenja opisuju značajne događaje koji su se dogodili u Izraelu, uključujući bitku kod Armagedona (Otkrivenje 16,16).
  3. Obraćenje Izraela: Tumačenje Rimljanima 11 sugerira buduće okretanje židovskog naroda vjeri u Isusa, što će dovesti do njihove duhovne obnove (Rimljanima 11,25-26).
  4. Jeruzalem kao središte: I starozavjetna i novozavjetna proročanstva ističu središnju ulogu Jeruzalema u događajima posljednjih vremena (Zaharija 8,3, Izaija 2,2-3).

Uspostava države Izrael 1948.

Uspostava moderne države Izrael 1948. ponovno je pokrenula rasprave o ispunjenju biblijskih proročanstava. Unatoč brojnim izazovima i nedaćama kroz povijest, židovski narod je ustrajao kroz povijest, pokazujući izuzetnu otpornost.

Dok i dalje traju rasprave o tome u kojoj su mjeri trenutni događaji u skladu s biblijskim proročanstvima, mnogi vide povratak židovskog naroda u domovinu svojih predaka kao značajan korak u Božjem planu koji se otkriva. Međutim, konačno ispunjenje može čekati buduće događaje, uključujući Isusov povratak i duhovno buđenje među židovskim narodom, prenosi Christianity.com.

U Ezekielu 37, prorok spominje dolinu suhih kostiju koja predstavlja opustošenje Izraela, ali Bog obećava njihovu obnovu (Ezekiel 37,4-6. 11). Ova slika odražava trajnu nadu za budućnost Izraela, utemeljenu na Božjoj vjernosti svojim obećanjima.

Izrael danas

U današnjem Izraelu puno je nereda i ratova. Izrael ne vole narodi koji ga okružuju: Sirija, Libanon, Jordan, Saudijska Arabija, Iran, Hamas, islamski džihad, Hezbolah itd, no i on ratuje protiv njih. Međutim, porast progonstva i mržnje prema Izraelu samo je nagovještaj što će se dogoditi u posljednjim danima (Matej 24,15-21).

Dok vjernici razmišljaju o značaju Izraela u posljednjim vremenima, oni očekuju dan kada će se Božje namjere u potpunosti ostvariti, vjerujući u Njegov suvereni plan za Njegov izabrani narod i svijet.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare