Bitka Armagedon: Što je bitka koja se spominje u Otkrivenju?

Bitka Armagedon se spominje u knjizi Otkrivenja kao konačna borba na kraju vremena između nacija svijeta protiv Krista.

Francuska vojska i politički vođa Napoleon Bonaparte jednom je stajao u dolini Megido, koja se nalazi na velikom dijelu zemlje južno od donje Galileje u Izraelu, te je rekao: „Sve zemlje svijeta mogle bi manevrirati svoje vojske na ovoj velikoj ravnici“.

Napoleon je u to vrijeme, namjerno ili slučajno, dao proročku izjavu, jer Biblija točno govori da će se jednog dana sve zemlje svijeta zaista sukobiti na lokaciji Armagedon i naći se u bitci sa samim Bogom. 

Apostol Ivan, pišući u Otkrivenju, opisuje bitku Armagedon na slijedeći način: „Šesti izli svoju čašu na Eufrat, rijeku veliku. I presahnu voda te načini prolaz kraljima s istoka sunčeva. I vidjeh: iz usta Zmajevih i iz usta Zvijerinih i iz usta Lažnoga proroka izlaze tri duha nečista kao žabe. To su dusi zloduhâ što čine znamenja, a pođoše sabrati kraljeve svega svijeta na rat za Dan veliki Boga Svevladara. Evo dolazim kao tat! Blažen onaj koji bdije i čuva haljine svoje da ne ide gol te mu se ne vidi sramota!“ (Otkrivenje 16,12-16). 

Bitka Armagedon je opisana u prorocima i Otkrivenju

Bitka Armagedon opisana u Apokalipsi (knjiga Otkrivenja koja znači „razotkrivanje“) dio je Velikog suda koji će se izvršiti nad ovom zemljom povećavajući osudu Boga nevjernom svijetu. Kulminacija Božjeg gnjeva je skupljanje svih antikristovih snaga zajedno s preostalim vojskama na jednoj lokaciji gdje će ih Bog uništiti. 

U Starom zavjetu, prorok Joel opisuje bitku Armagedon ovako: „sakupit ću sve narode i povesti ih u dolinu Jošafat. Ondje ću im suditi zbog Izraela, naroda mog i moje baštine,
koju rastjeraše među narode i razdijeliše moju zemlju među se (…) razglasite ovo među narodima! Posvetite se za rat! Dižite junake! Naprijed, navalite, svi ratnici! Prekujte raonike u mačeve, kosire u koplja, nek’ slabić kaže: »Junak sam!« Pohitajte i dođite, svi okolni narodi, i ondje se saberite! (Jahve, onamo pošalji svoje junake!) »Budite se, narodi, stupajte u dolinu Jošafat, jer ću ondje sjesti da sudim svim okolnim narodima. Hvatajte se srpa: ljetina je zrela. Ustanite, siđite: tijesak je pun, prelijevaju se kace, jer je velika zloća njihova.«“ (Joel 4,2 ; 9,13). 

Fokus ovog događaja bit će Jeruzalem

Fokus ovog velikog događaja bit će Jeruzalem, što potvrđuje prorok Zaharija: „I sabrat ću sve narode u Jeruzalem u borbu. I zaposjest će grad, opljačkati kuće i silovati žene. Polovina će grada otići u izgnanstvo, ali Ostatak neće biti istrijebljen iz grada. Tada će Jahve izaći i boriti se protiv tih naroda kako on zna ratovati u dan ratni“ (Zaharija 14,2-3). 

Ivanova vizija tog dana započinje presušivanjem rijeke Eufrata, rijeke prvi put spomenute u Postanku 2 koja je ujedno služila kao prirodna granica između istoka i zapada. Ono što je prije služilo kao voda za razvoj zemljinih civilizacija pretvorit će se u grob za čovječanstvo kada presuši i tako izbriše prepreku koja nije dopuštala vojskama da dođu, doslovno, „od zalaska sunca“. Bog je tako pripremio masivnu invaziju Izraela koja je usmjerena na Antikristovo područje djelovanja, piše Compellingtrugh.org

Orijentalna vojska bit će navedena na rad zajedno s drugim vojnim legijama u svijetu, a to će učiniti tri demonska duha – antikrist, sotona i lažni prorok. Sve zemaljske vojske bit će uvjerene da počnu napad na Izrael zbog znakova koje će im pokazati sotonino trojstvo kojemu je jedina prava svrha borba protiv samoga Boga: „I vidjeh: Zvijer i kraljevi zemlje i vojske njihove skupiše se u boj da se zarate s Onim što sjedi na konju i s vojskom njegovom“ (Otkrivenje 19,19). 

Bitka Armagedon – točna lokacija?

Točna lokacije na kojoj će se odvijati bitka Armagedon opisana je u Pismu kao „Har-Magedon“ (Otkrivenje 16,16), što doslovno znači „planina Megido“. Planina tog imena zaista postoji, ali „har“ se može odnositi na brežuljkasto područje.

S tim na umu, vjerojatno se odnosi na brežuljke koji okružuju dolinu Megido koja se nalazi nekih 95 kilometara sjeverno od Jeruzalema te je mjesto koje je Napoleon opisao kao savršeno za sastanak svih zemalja svijeta. 

Na toj lokaciji, sve vojske svijeta bit će suočene sa samim Svevišnjim Bogom u drugom dolasku Krista na zemlju te će biti uništene: „Ratovat će protiv Jaganjca, ali će ih pobijediti Jaganjac – i njegovi pozvanici, izabranici, vjernici – jer on je Gospodar gospodarâ i Kralj kraljeva“ (Otkrivenje 17,14).

Otkrivenje 19 opisuje pad Antikrista i svih njegovih vojski: „I Zvijer bi uhvaćena, a s njom i Lažni prorok koji je u njenoj nazočnosti činio znamenja i njima zavodio one što su primili žig Zvijeri i klanjali se njezinu kipu. Živi su oboje bačeni u ognjeno jezero što gori sumporom“ (Otkrivenje 19,20-21).  

Najveća nesreća u ljudskoj povijesti

Pastor i učitelj John MacArthur opisuje taj prizor kao „najveću nesreću u svoj ljudskoj povijesti“. Ta nesreća past će na sve koji odbiju Krista, ali za one koji Ga prime kao Spasitelja i Gospodina, budućnost će biti drugačija. David se obratio objema skupinama u Psalmima kada je napisao: „Služite Jahvi sa strahom, s trepetom se pokorite njemu, da se ne razgnjevi te ne propadnete na putu, kad uskoro plane srdžba njegova. Blago svima koji se njemu utječu“ (Psalmi 2,11-12). 

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!