Koja se Božja obećanja odnose na tvoj život?

Božja Riječ je prepuna Njegovih obećanja. Važno je znati koja od tih obećanja se odnose na vjernike.

Malo je toga utješno u odnosu na dano i održano obećanje. I malo toga boli kao što boli prekršeno obećanje. Spoznaja da obožavamo Boga koji drži do svojih obećanja, izvor je duboke radosti. No, pogrešno primijenjena, ova nas spoznaja također može odvesti u lov na obećanja iz Pisma na problematičan način.

Kako možemo znati koja se obećanja odnose na nas? Kako možemo polagati pravo na biblijska obećanja bez da preskočimo njihovu primjenu? Ovo su neke uobičajene zamke koje trebate imati na umu dok ih proučavate.

Najčešće pogreške vezane za Božja obećanja

Zamjena obećanja s načelom. Obećanja se uvijek ispunjavaju u 100% slučajeva. Načela sadrže opće istine. Knjiga Izreka se često pogrešno tumači kao knjiga obećanja, dok je ustvari knjiga načela. Načelo poput „Poučavaj dijete putu kojim treba ići; ni kada ostari neće od njega odstupiti“. (Izreke 22,6), općenito je točno i mudro za poslušati. No, to nije jamstvo da će svako dijete koje je odgojeno po vjerskim uputama postati vjernik u Isusa.

Ignoriranje konteksta. Često primjenjujemo obećanja na sebe bez da smo prethodno uzeli u obzir izvorno slušateljstvo ili njihov povijesni, kulturalni ili tekstualni kontekst. U nekim slučajevima, obećanje je dano određenoj osobi iz određenog razloga i nema nikakvu daljnju primjenu izvan njegovog neposrednog konteksta. U drugim slučajevima, primjena može biti ispravna nakon što se obećanje razumije u svom izvornom kontekstu. Božje obećanje Abramu o zemlji i potomstvu (Postanak 12,1-3) ne može se tumačiti na način da će mi Bog dati kuću ili djecu. Međutim, može značiti da će mi dati duhovnu baštinu u Kristu.

Propuštanje izraza „ako“. Obećanja koja sadrže „Ako“ zahtijevaju neki oblik poslušnosti prije nego što možemo očekivati da se dogode u našim životima. Ona su uvjetna. Ako ih želimo potvrditi, bolje da budemo spremni djelovati u poslušnosti prema onome što zahtijevaju. Bog nam daje mudrost ako tražimo (Jakovljeva 1,5). No, moramo tražiti. Obećanja sa „ako“ koja su blagoslovi često su popraćena odgovarajućim upozorenjima na neposlušnost. Skloni smo slaviti Božja obećanja puna blagoslova, a zanemariti njegova obećanja o kazni, iako su obje dane od vjernog Boga. Teško je naći šalicu za kavu na kojoj piše Hebrejima 12,6. A to nas dovodi do…

PROČITAJTE: Božja obećanja na koja uvijek možemo računati

Selektivni odabir obećanja. Skloni smo favorizirati ona obećanja koja se uklapaju u naš najbolji vlastiti scenarij. Kada smo u krizi citiramo Izlazak 14,14: „Gospodin će se boriti za vas, a vi se umirite.“ No, zanemarujemo da tri poglavlja kasnije u Izlasku, Izraelu nije naređeno da budu mirni, već da se bore protiv svojih neprijatelja. U našim duhovnim borbama, nekad trebamo čekati mirno, a nekad se trebamo boriti. Najbolje je od Boga tražiti mudrost kako postupiti, a ne tražiti obećanje koje se ne može jedinstveno primijeniti.

Manipulativno korištenje obećanja. Ponekad koristimo stih kao obećanje zato što želimo da Bog djeluje na određeni način. Vjerojatno najviše zloupotrebljavani odlomak u ovoj kategoriji je: „Jer gdje su dvoje ili troje okupljeni u moje ime, tamo sam ja među njima.“ (Matej 18,20). Ne samo da ga koristimo izvan konteksta, također ga koristimo da bismo pokušali prisiliti Boga da učini ono što tražimo samo zato što smo okupili potreban broj ljudi. Božja obećanja nam trebaju pomoći da se podložimo njegovoj volji, a ne da ga podčinimo našoj volji.

Ograničavanje obećanja na vaše vlastito razumijevanje. Čak i kada ispravno prepoznajemo obećanje koje nam je namijenjeno, često namećemo svoje vlastito razumijevanje kako će se ono točno ispuniti. Ili smo u iskušenju da nametnemo svoje vlastito vrijeme njegovog ispunjenja. Da, Bog ima namisli koje kani s vama – namisli mira, a ne zla (Jeremija 29,11), ali kao i u slučaju ljudi kojima su ove riječi izvorno napisane, to „s vama“ se vjerojatno odnosi kolektivno na tijelo vjernika, i taj plan može završavati stoljećima na način na koji ne možemo ni predvidjeti. Prepoznati tu namjeru niti malo ne umanjuje ljepotu obećanja. Zapravo je samo povećava.

Izbjegavanje zamke
Foto: Pixabay

Izbjegavanje zamke

Dakle, kako možemo izbjeći ta obećanja koja su ustvari zamke? Naša dugoročna strategija mora biti premještanje iz točke poznavanja Biblije u sveobuhvatno poznavanje. Kratkoročno vam možda ovo može pomoći:

Napravite svoju domaću zadaću. Prije nego napišete stihove na karticu te stavite na vaš hladnjak, prije nego ih objavite na Instagramu ili odete u kupnju šalice za kavu sa stihovima ili neko obećanje proglasite vašim životnim stihom, napravite temeljito proučavanje gdje vaše obećanje stoji u Svetom pismu i biblijskoj povijesti. Uvjerite se je li to općenito obećanje ili specifično obećanje nekome drugome ili samo opće načelo. Provjerite sadrži li obećanje „ako“ koje onda mijenja njegovu primjenu.

PROČITAJTE: 10 Božjih obećanja za vašu budućnost

Provjerite svoje motive. Ako se obećanje u Pismu odnosi na vas, zapitajte se zašto. Kakav strah ili potreba leži ispod vaše želje da biste tvrdili da je to obećanje za vas? Kakvu sigurnost tražite iznad sigurnosti vaše duše koju vam je dao Krist? Pomaže li vam to obećanje da se podložite Božjem vodstvu? Definirate li njegovo ispunjenje u okviru vašeg vlastitog ograničenog razumijevanja? Bi li njegovo ispunjenje pomoglo vašem rastu u vjeri i poniznosti?

I zapamtite, Biblija je puna nedvosmislenih obećanja od našeg trojedinog Boga koja možemo slaviti sa sigurnošću. Ovo su moja omiljena obećanja:

On nam obećava dati mudrosti ako tražimo (Jakovljeva 1,5).

On nam obećava dati izlaz iz iskušenja (1 Kor 10,13).

On nam obećava da je naše spasenje sigurno, bez obzira na sve (Ivan 10,28-29).

On nam obećava da nas nikada neće napustiti niti ostaviti (Hebrejima 13,5).

On nam obećava da će dovršiti dobro djelo kojeg je u nama započeo (Filipljanima 1,6)

On nam obećava da će se vratiti (Luka 12,40).

Ova su obećanja pouzdana i čvrsta. Jeste li primijetili da imaju mnogo više za reći o tome tko je Bog i kako nas posvećuje nego o određenoj okolnosti ili ishodu? Nije nam obećana sigurnost u našim okolnostima, ali nam je obećana sigurnost u Boga u našim okolnostima. A to je sidro duše.

Autor: Jen Wilkin; Izvor: Thegospelcoalition.org

NAJNOVIJE!