NaslovnicaDuhovnostKako mogu otkriti darove koje mi je Duh Sveti dao?

Kako mogu otkriti darove koje mi je Duh Sveti dao?

Svaki vjernik dobio je darove Duha Svetoga. No, kako možemo otkriti koje darove nam je Duh Sveti dao?

Darovi za sve

Svaki vjernik u Krista dobio je darove Duha. No kako možemo otkriti koje nam je darove Duh dao? Znamo da nas je Bog odredio za činjenje dobrih djela. (Efežanima 2, 10) No Bog je također svakom vjerniku dao određene darove Duha Svetoga. Ne možete biti vjernik/vjernica i ne imati barem jedan dar Duha Svetoga. Iz vlastitog iskustva, koje sam stekao u crkvama, većina ljudi dobila je nekoliko darova Duha Svetoga.

Bog je svakom vjerniku dao određene darove, kako bi doprinijeli djelovanju Tijela Kristovog u lokalnoj crkvi, kako bi cjelokupno Tijelo Kristovo funkcioniralo onako kako Krist želi. Krist je Glava Crkve, mi smo dio Njegovog Tijela. Krist je opremio svoje Tijelo za činjenje onoga što bi On činio, da je još uvijek na Zemlji, kao čovjek. Sve do Njegovog povratka, mi smo Njegove noge, ruke, oči, srce. (Matej 25, 35-36) Trebamo činiti ono što Krist želi da činimo za Njegovo Tijelo. (Matej 25, 40)

Božji izbor

Znamo da svaki pojedini vjernik ima barem jedan dar, koji mu je dao Duh, jer nas Biblija uči: „A svakomu se daje očitovanje Duha na korist.“ (1. Korinćanima 12, 7) Darove ne dobiva većina, nego svaki vjernik. Ti darovi služe za opću dobrobit crkve, a ne kao nešto čime se vjernik treba hvaliti. Ti nam darovi pomažu u sljedećem: „Tako i vi, budući da čeznete za darovima Duha, nastojte njima obilovati radi izgrađivanja Crkve.“ (1. Korinćanima 14, 12) Bog određuje tko će dobiti kakve darove. To se događa kako Bog želi, ne kako mi želimo. Mi sami ne možemo odabrati bilo kakve darove, jer nas Bog možda ne želi opremiti time. Bog nas želi opremiti darovima koji služe za sljedeće: „A sve to djeluje jedan te isti Duh dijeleći svakomu napose kako hoće.“ (1. Korinćanima 12, 11) Bog ne ostavlja odabir darova na nama. On određuje tko će od nas dobiti kakav dar.

VIDI OVO: Tko je Duh Sveti i koja je Njegova uloga u životu kršćanina?

Pronalazak vlastitog zadovoljstva

Sjećam se jedne dame, koja je bila članica crkvenog odbora i koja je bila odlična u pisanju. Voljela je pisati, pogotovo pisma drugim ženama, koje su bile povučene i zatvorene, no osobno sam vjerovao da je možda imala dar administriranja. (1. Korinćanima 12, 28) Biti administrator znači biti vođa u smislu posjedovanja dara, koji je koristan za crkvu. Grčka riječ za duhovni dar administriranja je ”kubernesis”. Taj je termin jedinstven u smislu da se odnosi na kapetana broda; ista se riječ u originalu koristi u Djelima 27, 11. Doslovno značenje riječi jest ”upravljati” ili ”kormilariti”. Ona je bila idealna osoba za crkveni odbor, jer nas je mogla vratiti na pravi smjer, kada bismo pogriješili. Pronašla je svoje zadovoljstvo u služenju crkvi, u nečemu što je i sama već voljela raditi. Često se duhovni darovi ili sposobnosti podudaraju s našim željama.

Služiti i učiti

Znamo da se u ranom dobu prve crkve dogodilo sljedeće: „I neke postavi Bog u Crkvi: prvo za apostole, drugo za proroke, treće za učitelje; onda čudesa, onda darovi liječenja; zbrinjavanja, upravljanja, razni jezici.“ (1. Korinćanima 12, 28)

Danas nam više ne trebaju apostoli, niti bi se itko mogao kvalificirati za jednoga. (Djela 1, 20-26) Bog je već progovorio, u prošlom vremenu na grčkom, kroz apostole i proroke i u posljednjim vremenima kroz svoga Sina, Isusa Krista. (Hebrejima 1, 1-2) Bog nama danas govori kroz Evanđelje. Stoga, više nam ne trebaju apostoli ili proroci, jer sve što nam je potrebno nalazi se u Božjoj Riječi. Naravno, potrebno nam je Kristovo vodstvo nad crkvama, kao i Duh Sveti, no također su nam potrebni i oni koji posjeduju darove pomaganja, administriranja, itd. Oni koji služe ljudima koji su bili ovisnici o drogi ili alkoholu  željeli bi nekoga tko posjeduje dar milosrđa, tko bi mogao služiti njima. (Rimljanima 12, 8) Oni koji posjeduju dar milosrđa pokazuju više suosjećanja od većine drugih ljudi. Posljednja stvar koju ovisniku treba jest još srama. Poanta je u tome da možemo otkriti ono što je naš dar samo kroz služenje. Ako sami niste sigurni što je vaš dar, jednostavno počnite služiti negdje. Kroz vrijeme, Bog će vam otkriti koji su vaši darovi, no to se može dogoditi samo kroz aktivnost, a ne pasivnost.

VIDI OVO: Darovi Duha Svetoga: Popis svih duhovnih darova na jednom mjestu

Otkrivanje darova

Znam jednoga čovjeka koji nikada nije uspio otkriti svoje vlastite darove, koje mu je dao Duh Sveti. Rekao sam mu neka počne služiti kao učitelj-zamjenik u biblijskoj školi. Na završetku je to zavolio i postao je trajni učitelj u toj školi. Ovaj nam primjer pokazuje da ono što su naši darovi najlakše možemo otkriti kroz služenje, u službama gdje nas Bog želi u pojedinoj crkvi. Bog sam kaže: „Ako li službu, neka služi; ako je učitelj, neka uči; Ako opominje, neka opominje, koji daje, neka daje pošteno, koji upravlja, neka se brine; koji čini milosrđe, neka čini radosno!“ (Rimljanima 12, 7-8) Kojoj crkvi ne bi koristio dobar učitelj s biblijskim predznanjem, netko tko potiče ljude na činjenje dobrih djela, netko tko je velikodušan, netko tko ima snažan žar za Boga i netko tko posjeduje dar iskazivanja milosrđa?

Zaključak

Kako biste otkrili koji je vaš dar ili koji su vaši darovi, pokušajte služiti u vašoj lokalnoj crkvi, čak i ako je to izvan vaše zone udobnosti. Nikada nećemo saznati koje darove posjedujemo, ako ne prakticiramo sposobnosti koje nam je Bog dao. Upitajte druge što oni misle o tome u čemu ste dobri. Upitajte pastire ili crkvene vođe, u koju crkvenu službu biste se mogli uključiti. Nastavite tražiti, nemojte odustati! Bog ima za vas pripremljena djela koja trebate činiti. (Efežanima 2, 10) No, na vama je da činite ta djela. Na nama je dužnost otkrivanja darova, koje je svakome od nas dao Duh Sveti. Krist želi upotrijebiti svakog člana Crkve i želi da svatko od nas prakticira naše vlastite duhovne darove, kako bismo doprinijeli izgradnji Tijela Kristovog, to jest Crkve. S obzirom na to, u najboljem je interesu crkvi, ali i nas samih, biti član Tijela.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com