Tko je Duh Sveti
Foto: Pexels

Tko je Duh Sveti? Je li On sila ili osoba? Koja je uloga Duha Svetoga? Ovaj tekst je napisan onima koji imaju nejasne predodžbe o trećoj osobi Trojstva.

„Je li poput duha Caspera?“, naivno me pitao moj sin o Duhu Svetom. U nastojanju da shvati treću osobu Trojstva, povezao ga je s nečim najbližim čega se mogao sjetiti: prozirnom, letećom i prijateljski raspoloženom utvarom. Kada je u pitanju Duh Sveti, mnogi odrasli ljudi imaju problem s razumijevanjem tko je On.

Neki ga oslovljavaju s „ono“ ili ga jednostavno uopće ne spominju. Ponekad je zaboravljen ili olako odbačen Božanski član, ali to ne bi trebalo biti tako. Njegova uloga u životu vjernika je važna i neophodna.

Tko je Duh Sveti i koja je Njegova uloga? Evo što Biblija govori o Duhu Svetom i Njegovoj ulozi u životu kršćanina:

1. Krist je navijestio dolazak Duha pred svoju smrt

To je bilo jasno večer prije nego što je Isus bio razapet. Zbunjeni i ožalošćeni, učenici su se trudili shvatiti riječi svog Spasitelja. Odlazi? Kako? Zašto?

Usko su hodali sa Sinom Čovječjim, vidjeli ga kako čini brojna čuda, čuli ga kako poučava kao ni jedan drugi rabin, a sada govori o odlasku. Možete li zamisliti njihovu nevolju? Strah? Razočaranje?

VIDI OVO: VJERUJEM U DUHA SVETOGA: Što to znači?

Krist je izabrao ovaj ključni trenutak da pripremi svoje voljene učenike za dolazak Duha Svetoga. „Ali ja vam kažem istinu: bolje je za vas da ja odem, jer ako ne odem, Utješitelj neće doći k vama. Ako pak odem, poslat ću ga k vama“ (Ivan 16,7).

Isus je svojim učenicima rekao ono što se u to vrijeme činilo nezamislivim; Njegova odsutnost bit će nešto dobro. No kako to može biti? Tko ne bi htio Spasitelja blizu? Luksuz da se fizički hoda i razgovara s Isusom ništa je u usporedbi s obećanim „zagovornikom“.

2. Zašto kršćani trebaju Duha Svetoga?

Ono što nisu mogli shvatiti jest da je Krist bio ograničen svojom ljudskom prirodom. Nije mogao biti odjednom svuda. Trebao je vrijeme za putovanje od mjesta do mjesta.

Kad je Jairova jedina kćer umirala, Isus je morao hodati da dođe do nje. Na putu ga je pritiskalo mnoštvo. A prije nego što je došao tamo, zaustavila ga je žena koja je dugo krvarila. Imao je fizička ograničenja.

Premda je Isus bio ograničen svojom ljudskošću ovdje na zemlji, obećani Duh Sveti neće biti. On će zaobići čovjekova fizička ograničenja tako što će boraviti u srcima ljudi. Kao što piše u 1. Korinćanima 3,16: „Ne znate li da ste hram Božji i da Duh Božji prebiva u vama?“

Isus je pokušao prenijeti ogromnu promjenu koja će se dogoditi. Suvereni Bog svemira učinit će svojim domom obična i fatalno grešna ljudska bića. Nažalost, učenici nisu shvatili da je „zagovornik“ kojeg je Krist spomenuo sam Bog.

3. Uloga Duha Svetoga danas

Duh Sveti osvjedočuje i preporađa naš duh

Naš prvi susret s Duhom Svetim jest kad nas osvjedoči o našem grijehu, pokaže da nitko od nas ne može doseći Isusovu pravednost, i otkrije nam da dolazi sud na one koji umiru bez Spasitelja (Ivan 16,8-11).

Kad se pokajemo, priznamo svoje grijehe i primimo dar spasenja, Duh Sveti preporađa naš mrtvi unutarnji ljudski duh, koji sada postaje osjetljiv na duhovne stvari Božje (Ivan 3,1-16; i Djela 2,38). Ovo se u Bibliji spominje kao nanovo rođenje.

Primamo čitav Duh, a ne dio

U istom trenutku Duh Sveti nas krštava ili uronjava u Božju obitelj – među Kristove sljedbenike diljem svijeta iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. To je poznato još kao „krštenje Duhom Svetim“. Događa se jednom zauvijek u našem obraćenju i ne ponavlja se. Kada smo primili Duha Svetoga, primili smo sve od Duha Svetoga što ćemo ikada primiti. Ne dolazi u komadićima i dijelovima; On je u nama ili nije (Djela 1,4-5; i 1. Korinćanima 12,13).

VIDI OVO: Duh Sveti nikada neće napustiti pravoga vjernika, a evo i zašto!

Duh Sveti tješi usred nevolja
Foto: Pixabay

4. Duh Sveti je naš utješitelj

On donosi mir usred oluja. On je naš poticatelj i tješitelj kada smo u boli i obeshrabreni. Ponekad je jedino mjesto na koje možemo otići Isusov Duh – Duh Sveti koji nam daje mir i utjehu (Ivan 14,16-17; 16,7; Efežanima 2,14; i Filipljanima 4,7).

On osposobljava vjernike da žive za Krista u pravednosti

On ulijeva snagu za pobjedonosni život. Kad se nađem u bolnici i čekam operaciju, umjesto straha i poteškoća, nalazim mir i zadovoljstvo po Duhu Svetom koji ulijeva u mene milost i silu koju trebam (Rimljanima 8,26; i Filipljanima 4,10-13 ). Također nas osnažuje i nadahnjuje za evangelizaciju.

Duh Sveti nam pomaže čitati Bibliju i moliti

Surađuje s nama u proučavanju i razumijevanju Biblijskih istina. Uostalom, tko će nas bolje naučiti i tumačiti nam Bibliju nego onaj koji ju je napisao (Ivan 14,25; 16,12-15)? Svaki odlomak u Bibliji ima samo jednu, istinsku interpretaciju. Duh Sveti nas vodi da shvatimo što je Biblijski pisac imao na umu kad je napisao ono što je napisao.

I ne samo da Duh Sveti vodi naše molitve, On se upušta u posredovanje za nas kad ne možemo pretočiti naše osjećaje u riječi (Rimljanima 8,26). Ponekad kad je naša bol toliko duboka da samo možemo uzdisati, On pretvara naše uzdisaje u molitve.

5. Duh Sveti postoji da bude naša uvijek prisutna pomoć

Na grčkom, zagovornik znači Parakleton, ili netko pozvan da pomogne i ojača. Drugi prijevodi su Pomoćnik, Savjetnik i Utješitelj. Duh Sveti postoji u životu vjernika da bude uvijek prisutna pomoć.

Također je poznat kao „Duh Istine“. U Ivanu 16,13, Isus dalje opisuje Duha Svetoga govoreći: „No kada dođe on, Duh istine, upućivat će vas u svu istinu, jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što god čuje i objavljivati vam ono što dolazi.“

Pored tješenja vjernika, On je kompas za istinu: vodi vjernike dok se krećemo kroz laži koje ovaj svijet bombardiraju svakodnevno. On može razvrgnuti obmanu koja vreba u našim vlastitim srcima: osvjedočiti o grijehu, otkriti istinu i osvijetliti pravednost.

VIDI OVO: 10 nadnaravnih načina kako vas Duh Sveti želi osnažiti 

6. Duh Sveti je izvor sile za kršćane koji šire Evanđelje

On je također izvor sile. Djela 1,8 citiraju Isusove riječi prije nego što je uzašao na nebo: „Nego ćete primiti silu kada Duh Sveti dođe na vas; i bit ćete mi svjedoci i u Jeruzalemu, i po svoj Judeji i Samariji, i sve do kraja zemlje.“

Baš kao što je Krist prorekao, učenici su primili silu na dan Pedesetnice kada je Duh Sveti došao kao „silan vjetar“ i ispunio ih svojom prisutnošću. Odmah su progovorili na nepoznatim jezicima. To je bilo neophodno za širenje Evanđelja Isusa Krista.

Duh Sveti i danas djeluje u životima vjernika. On je pomoćnik i savjetnik, „Duh Istine“ i izvor sile. Ako ćemo živjeti učinkovite živote na ovoj zemlji, moramo upoznati Njega i koristi koje donosi u život svakog vjernika.

VIDI OVO: Molitva Duhu Svetom

Molitva Duhu Svetom
Foto: Pixabay

Kako se moliti Duhu Svetom?

Duše Sveti,

Ti si Bog. Slavim te jer si svet, i zahvaljujem ti što prebivaš u mom srcu. Hvala ti što djeluješ u mom životu. Vodio si me u spasenje, obnovio moj mrtvi duh i otvorio mi oči za Istinu. Hvala ti.

Pomozi mi da te jasnije vidim – prepoznam tvoj poticaj u mom životu. Učini me više osjetljivim da te mogu bolje slijediti. Ipak, znam da sam sebičan/a i buntovan/a. Trebam te da mi pomogneš da budem poslušan/a kada prepoznam tvoje vodstvo. Trebam te.

Molim te za pomoć i utjehu danas. Poznaješ moju bol i tjeskobu vrlo dobro. Hvala ti što moliš umjesto mene. Pomozi mi da se danas odmaram u tvojoj utjesi.

Pomozi mi da hodam u tebi, Duhu Božjem. Donesi dobar plod u mom životu. Ti si taj koji proizvodi to u meni: ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrotu, vjernost, blagost i samokontrolu. Bez tebe ništa od toga ne mogu; trebam te.

Amen.

Autorica: Kia Stephens; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com