Koje je rase bio Isus?

Umjesto „koje je rase bio Isus“ možda je bolje pitati „za koju je rasu Isus bio?“ Odgovor je – za svaku ljudsku rasu.

Iako Biblija ne opisuje Isusovo ljudsko naličje, znamo da se rodio u Betlehemu i da je odgojen u gradu Nazaretu u Galileji, sjeverni Izrael (Matej 2, 1; Luka 2, 4-7; 4, 16; Ivan 7, 42). Isus je dakle bio muškarac s Bliskog istoka, hebrejsko-židovskog porijekla.

Ako pokušamo slijediti Isusovo obiteljsko stablo, saznajemo da je Isus bio multietnički Židov. Njegova krvna linija sadrži osobine raznih rasa i kultura, moapske preko Rute i kanaanske preko Rahabe.

Najranije slike Isusa prikazuju ga s tamnim crtama i naličjem, ali u ranom Srednjem vijeku umjetnici su ga počeli slikati s europskim obilježjima, poput svijetle kože, brade i duge, svjetlo smeđe kose.

Unatoč tome, s obzirom da je bio s Bliskog istoka, Isus je gotovo sigurno imao tamnu kosu, tamnu, maslinastu kožu i karakteristike Židova. Kao sin tesara vjerojatno je imao potamnjenu kožu od sunca.

Kroz povijest i svaku kulturu ljudi su prikazivali Isusa u skladu s vlastitom rasom. Možda je to jedan od razloga zašto je Bog odlučio šutjeti u Bibliji oko boje Isusove kože. Biblija nas uči da je Bog stvorio razne rase svijeta i da je svaku učinio jedinstvenom (Djela apostolska 17, 26-27).

VIDI OVO: Isusov fizički izgled: Kako Ga Biblija opisuje?

Isus je došao da bi se poistovjetio s ljudima svake rase

Naš Gospodin, Isus Krist, došao je kako bi se poistovjetio sa ljudima svake rase (Matejevo 28, 19). Bog Otac voli sve ljude i poslao je svog Sina da spasi svijet (Ivan 3, 16-17; Otkrivenje 5, 9).

Od identificiranja Isusove rase važnije je razumjeti njegovu misiju koja znači i biti dio ljudske rase (Ivan 1, 14; Filipljanima 2, 6-7). U svijetu gdje rasa često razdvaja ljude, Isus Krist je došao kako bi ujedinio ljude u vjeri i ljubavi (Ivan 13, 34; Kološanima 1, 4). Bog želi da prihvaćamo jedni druge u svojim različitostima (Galaćanima 5, 22).

Rasa i narodna tradicija padaju u pozadinu kada pripadnici Kristovog tijela preuzmu bogatiji identitet Božje djece te svi dijele zajedničku pripadnost u nebu (Filipljanima 3, 20). Tada se možemo složiti s apostolom Pavlom koji je rekao: „Nema više: Židov – Grk! Nema više: rob – slobodnjak! Nema više: muško – žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu!“ (Galaćanima 3, 28).

VIDI OVO: Je li Isus imao dugu kosu?

Isus nije bio bijelac niti crnac… On pripada cijelom svijetu

Možemo se složiti i s Billyjem Grahamom koji je u svojoj knjizi World Aflame (Svijet u plamenu) rekao: „Po Kristu je pao zid koji je dijelio. Nema Židov, poganin, nema crno, bijelo, žuto, ili crveno. Možemo biti jedno veliko bratstvo po Isusu Kristu“. Govoreći o pitanju rasne diskriminacije Graham je isto tako rekao: „Isus nije bio bijelac, on nije bio crnac. On je došao iz onog dijela svijeta koje dodiruje Afriku, Aziju i Europu… On pripada cijelom svijetu.“

Umjesto „koje je rase bio Isus“ možda je bolje pitati „za koju je rasu Isus bio?“ Odgovor je – za svaku ljudsku rasu.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.