Je li Isus imao dugu kosu?

Većina prikaza Isusa opisuje ga ili slika kao bijelca s plavim očima i dugom svijetlo-plavom kosom. Važno je razumjeti da ovaj ustaljeni način prikazivanja Isusa nije temeljen na istini.

Etnički govoreći, Isus je bio Židov tako da je najvjerojatnije imao tamniju kožu, smeđe oči i tamno smeđu ili crnu kosu. Isus bi izgledao kao tipična osoba sa Srednjeg istoka. Biblija nigdje ne daje fizički opis Isusa, tako da nitko ne treba biti dogmatičan oko njegova izgleda. U konačnici, moramo shvatiti da Njegov izgled uopće nije važan. Da jest, Biblija bi sadržavala Njegov fizički opis.

Ako je boja Njegove kože, očiju i kose pogrešna, što je s duljinom njegove kose? Je li prikazivanje Isusa kao osobe s dugom kosom isto pogrešno? Ponovno, dogmatičnost je nemoguća jer Biblija ne govori ništa o duljini njegove kose.

No, ako je Isus izgledao kao tipičan stanovnik Srednjeg istoka u 1. stoljeću po Kristu, onda su netočni i prikazi koji ga slikaju s dugom kosom. Mnogo artističkih prikaza slika Isusa s kosom koja je pomalo ženstvena. Iako nisu postojali točni zakoni u židovskoj zajednici, muškarci su ipak nosili svoju kosu kraće nego žene.

Pavao komentira: „Ne uči li nas i sama narav da je mužu sramota ako goji kosu?“ (1 Kor 11,14). Duljina Isusove kose bi prema ovome smatrana neprimjerenom za muškarca. Pravo značenje te izjave moglo bi biti tema debate.

Bi li Njegova kosa mogla sezati do ramena? Moguće. Bi li Isus imao vrlo kratku kosu? Vjerojatno ne. Stvar je u tome da bi Njegova kosa trebala biti muževna. Čini se da upravo to Pavao govori u prvoj Poslanici Korinćanima (11, 3-15). Kosa muškarca treba izgledati muževno. Kosa žene treba izgledati ženstveno. Pravo značenje ovih izjava razlikuje se od kulture do kulture, ali princip ostaje isti, neovisno o kulturi.

Tako da, je li Isus imao dugu kosu? Odgovor ovisi o vašoj definiciji dužine. Je li mogla biti duža nego tipična kosa današnjih muškaraca? Da. Je li mogla biti tako duga da je bila ženstvena? Ne. No, kao i kada je riječ o boji Njegove kose, očiju i kose, ni dužina Njegove kose zapravo ništa ne znači.  To je potpuno nevažno za Njega kao Spasitelja svijeta (Ivan 1,29) i kao naš jedini put do Raja (Ivan 14,6).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ida U.

NAJNOVIJE!