Dječji psiholog otkrio koji znakovi govore da s djetetom nešto nije u redu

Zabrinjavajuća je već sama pomisao da s djetetom nešto nije u redu. Međutim, kao što odrasli mogu prolaziti kroz teške trenutke u životu, to se može dogoditi i djeci.

U razgovoru za Mirror, dječji psiholog Sam Wass rekao je da nema razloga da paničarite ako uočite da vašem mališanu treba pomoć. Profesor, koji je stručnjak za dječji stres i pozornost, tvrdi da postoje dva načina koja će vam dati do znanja da s djetetom nešto nije u redu.

Znakovi da s vašim djetetom nešto nije u redu

“To se dosta razlikuje od djeteta do djeteta, ali kao psiholozi skloni smo otkriti da nešto nije u redu na dva načina. Prvi je kada primijetimo da se ponaša kaotično. Događa mu se nešto loše iznutra pa onda udara sestre, braću ili vršnjake, sumanuto trči, razbija i baca stvari. To nazivamo eksternalizirajuće ponašanje”, rekao je.

Kada je riječ o internaliziranim ponašanjima, njihove znakove je teže uočiti pa profesor Wass apelira na roditelje da ulože trud da ih prepoznaju.

“Internalizacija je potpuno suprotan obrazac. Takvo dijete naizgled neće pokazivati nikakve teškoće, ali zapravo će probleme gomilati u sebi. Roditelji to mogu prepoznati ako dijete postane manje komunikativno, stvara manje buke i često se odvaja. Takvo dijete će se teže otvoriti”, dodao je.

Što učiniti ako primijetite da vaše dijete pokazuje neke od ovih znakova?

Prema profesoru, najveća pogreška koju možete učiniti jest da djetetu kažete da se ne ponaša tako kako se ponaša, odnosno da ne osjeća ono što osjeća, bez obzira na to je li riječ o eksternaliziranom ili internaliziranom ponašanju.

“Inhibiranje emocija ne djeluje na odrasle, pa ni na djecu. Ne možete nekome reći da poništi svoje emocije”, nastavlja Wass te predlaže da umjesto toga pojasnite djetetu koje emocije doživljava.

“To je nešto o čemu djeca ne uče u školama, a trebala bi. Djeca nisu svjesna što osjećaju pa ne mogu to ni opisati. Tek tako što im opisujete što osjećaju, stječu tu samosvijest o tome što su emocije s kojima se nose. Kao roditelj ne bih osuđivao dijete, već bih govorio što mislim da moje dijete osjeća, a onda mu i pomogao da bolje razumije i nauči što su njegove emocije”, zaključio je, a prenosi Index.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!