Koliko često razmišljate o nebu?

Razmišljate li o nebu i koliko često? Dok čekamo na naš istinski dom, prisjetimo se našeg blaga koje nas očekuje na nebu.

Čekajte malo, to ne može biti točno je li tako?

Ako ste proučavali Bibliju, sigurno ste imali ovakve trenutke. Konstrukcija biblijske rečenice ne izgleda ispravno. Često otkrivate da je vaša zabrinutost bila neopravdana ili da se može objasniti. Za mene je jedan ovakav trenutak promijenio sve.

Služim u crkvi kao pastir oko pet godina. Prolazili smo kroz poslanicu Kološanima. U drugom tjednu proučavanja pročitao sam sljedeće retke:

„Zahvaljujemo Bogu, Ocu Gospodina našega Isusa Krista, svagda za vas moleći. Jer čuli smo za vašu vjeru u Kristu Isusu i za ljubav koju gajite prema svima svetima poradi nade koja vam je pohranjena u nebesima. Za nju ste već čuli u Riječi istine.“ (Kološanima 1, 3-5)

Mislio sam u sebi: „Ne, ne taj prijevod nije dobar. Pavao ne bi položio svoje zahvale u nadi za Crkvu na nebu, je li tako? Vjerojatno je mislio da zahvaljuje Bogu na njihovoj ljubavi za sve svece, njihovu nadu u nebo, zbog njihove vjere u Krista.“ Ne. Pavao je napisao kako su Duh i Bog namjeravali da napiše. To je promijenilo moj život. Pavao je temeljio njihovu ljubav i svoju zahvalnost na nadi koju crkva u Kolosu polaže u nebo. Nebo ili raj su bili, a i dalje su, od temeljne važnosti. Tako važni.

Susreo sam se s mladim studentom kasnije tog popodneva i upitao ga je li ikada položio nade u raj. Kasnije sam isto upitao neke ljude koje sam podučavao, a nekoliko dana i neke pastire s kojima sam se susreo. Iduća četiri dana upitao sam više od dvanaest kršćana je su li se pouzdali u nebo. Jedan od njih rekao je da se pouzdao u nebo s vremena na vrijeme, ostatak njih izjavio je da gotovo da nikada o tome nisu ni razmišljali. Odmah su prepoznali u čemu je problem, bez da sam im sam bilo što o tome govorio.

Počeo sam vidjeti ogromnu prazninu između propovijedanja, podučavanja, evangeliziranja, savjetovanja i molitve. Još uvijek učim kako uskladiti sve ovo.

Naša zajednička nada

Premotajmo četiri godine kasnije, kada je crkva meni i mojoj obitelji milosrdno dopustila odlazak na godišnji odmor. Uzeo sam dva i pol mjeseca kako bih proučavao o nadi u nebo. Ne samo nebo, nego biblijsko korištenje nade u nebo.

Od ponedjeljka do petka, molio bih i proučavao, od devet prijepodne do podneva. Najvažniji dio posla kojeg sam obavljao odnosio se na čitanje određenog broja poglavlja Novoga zavjeta svakoga dana. Prošao bih kroz svaki stih, u kojem bih vidio kako pisac savjetuje o nadanju u nebo. Nisu bili stvarani zaključci; samo bih prolazio kroz stihove i na kraju bih zapisao taj stih u dnevnik. Kada sam završio, pronašao sam zapanjujućih 387 stihova, koji koriste nadu u raj na isti način kako to Pavao čini u Kološanima. Od 7.957 stihova, koliko postoji u Novome zavjetu, gotovo pet posto govori o nadi nebo. Perspektive radi, postoji oko 150 do 160 stihova koji govore o paklu i oko 30 do 40 stihova koji govore o braku. Čak i ako sam polovično u pravu, nada u nebo je daleko uobičajenija i važnija nego što mislimo.

Nebo za sav život

Sjetite se blaženstava. Većina njih služi kao motivator sadašnjih ponašanja, u perspektivi bodućih nagrada. „Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!“ (Matej 5, 5)

Sjetimo se Pavlovog zaključka Korinćanima. Nakon svog podučavanja, poticanja i ispravljanja, Pavao piše o planu posljednjeg uskrsnuća i nakon toga piše: „Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu.“ (1. Korinćanima 15, 58) Buduće uskrsnuće pružalo je pouzdanje u njihov rad.

Modeli vjere, opisani u Hebrejima 11 govore nam da su oni ”gledali prema nagradi”. (Hebrejima 11, 26) Petar savjetuje kršćanima u patnji da se mogu radovati, jer Bog čuva njihovo nasljeđe na nebu. (1. Petrova 1, 4-5) Jakov je pohvalio strpljenje bez gunđanja, podsjećajući svoje čitatelje da se približava dolazak Gospodnji. (Jakovljeva 5, 7-9) Nakon toga imamo Otkrivenje, koje završava cijeli kanon Pisma, s prekrasnim riječima: „Zasigurno, dolazim uskoro. Amen. Dođi Gospodine!“ (Otkrivenje 22, 20)

Spašeni u ovoj nadi

Ništa od ovih primjera nije me više potreslo od Rimljanima 8. Sunčao sam se na Floridi, Bilo je vrlo toplo i planirao sam kasnije ići na plažu. Izgledalo mi je kao da se raj već približio kada sam pročitao:

„Jer znamo: sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se u porođajnim bolima sve do sada. Ali ne samo ono! I mi koji imamo prvine Duha, i mi u sebi uzdišemo iščekujući posinstvo, otkupljenje svoga tijela. Ta u nadi smo spašeni! Nada pak koja se vidi nije nada. Jer što tko gleda, kako da se tomu i nada?“ (Rimljanima 8, 22-24)

Ovo je bio za mene sličan trenutak kao i u Kološanima 1. Podvukao sam stihove, no nisam se mogao odmaknuti od onoga što su ove riječi naznačivale. Pročitao sam ovaj dio puno puta, no ovo je bilo prvi puta kada sam shvatio da nada našeg spasenja ne počiva samo na križu, nego da se odnosi i na dan kada ćemo štovati uskrsnulog Spasitelja, u našim uskrsnulim tijelima, na uskrsnuloj zemlji.

Prema ovim stihovima, evangeliziramo tako što ćemo ljudima reći neka svoj pogled usmjere na Obnovitelja svih stvari, kao i na križ. No, malo nas redovito moli, slavi ili evangelizira o nebu.

Nestanak nade u nebo

Randy Alcorn, u svojoj knjizi Raj, dokumentira ono što su Jean Calvin, Reinhold Niebuhr, William Shedd, Maryn Lloyd-Jones i Louis Berkhof rekli o raju, u nekima od svojih najvažnijih, teoloških spisa.

Alcorn dijeli citate A. J. Conyersa, koji su snažno upečatljivi:

„Čak i onome bez vjerskog opredjeljenja i teoloških uvjerenja, trebala bi biti uznemirujuća pomisao da ovaj svijet pokušava ucrtati svoj put kroz neke od najopasnijih voda u povijesti, nakon što je sada odlučio ignorirati ono što je gotovo dva milenija bila njegova fiksna točka referenca. Sigurnost presude i čežnja za nebom.“

Gospodine, budi milosrdan. Ako ste i dalje u sumnji, idite i upitajte svoje crkvene poznanike o tome koliko nade u raj oblikuje njihove svakodnevne živote kao kršćana.

Matthew Westerholm proučavao je razliku između pjesama, koje su se pjevale u američkim crkvama između 2000. i 2015., s onima koje su se pjevale između 1737. i 1960. Njegov zaključak? „Između mnogih sličnosti, jedna razlika je bila zapanjujuća: tema neba, o kojoj se nekoć uvelike i često pjevalo, odjednom je nestala.“

Nešto od takve središnje važnosti u vezi onoga što nas savjetuje Novi zavjet, sada jedva da živi u umovima mnogih kršćana. Možda ovo može objasniti zašto su mnogi tako tjeskobni: nešto što je trebalo biti od središnje važnosti stavili smo na sporedno mjesto. Toliko snažno radimo na tome da nam ovaj svijet bude dom. No mi smo ovdje stranci. Ovo nije naš dom, barem ne u ovakvom obliku. Ne još.

Uskoro ćemo biti u našem domu

Dok čekamo na naš istinski dom, prisjetimo se našeg blaga koje nas očekuje na nebu. Krist je rekao da će samo oni čistih srca gledati Boga. (Matej 5, 8) Ivan nam piše da ćemo Ga vidjeti onakvim kakav jest. (1. Ivanova 3, 2) Ne onakvim kakav je bio, nego kakav jest. To će biti isti onaj Mesija koji je patio, krvario, no vidjet ćemo Ga omotanog u Njegovu vječnu slavu.

Nestat će veo, zbog kojeg je gladovao, žeđao, patio i uzdisao dok su Ga ljudi odbijali. Doći će Krist koji je, kroz te patnje, pobijedio i uzašao u novome tijelu, iz kojeg će se prelijevati kraljevska moć, ljepota i ljubav. Takav nas Krist očekuje u ljepoti svoga Kraljevstva. To je Mesija kojemu izgovaramo, zajedno sa vjernicima iz davnina: ”Dođi, Gospodine”! (Otkrivenje 22, 21) Njegova prisutnost bit će naš dom; raj na zemlji.

Sestre i braćo, redovito usmjerujte svoju pozornost prema raju. Molite o raju. Propovijedajte, slavite, savjetujte. Neka raj bude toliko integralan segment kulture vaših crkava, da i u najsvjetliji i u najtamniji dan možete reći s pouzdanjem: „Krist dolazi i On će ovo ispraviti. Jednom zauvijek.“ Ispijte u to ime: On dolazi, što je sigurno kao nebesa na koja gledate. Kada dođe, s Njime će doći i pravda, kao i prevladavajuća radost.

Pridružite mi se u preusmjeravanju naših života kroz molitvu prema dolasku Krista. On će doći vrlo ubrzo.

Autor: Nathan Knight; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!