Uništavate zdravlje jer ne znate jedno osnovno pravilo, upozorava ruski kardiolog

Koliko vode je našem organizmu potrebno kako bismo bili zdravi?

Gdje god da se okrenete čut ćete savjete i upozorenja: “Pij više tekućine”, “Pij više vode”, “Dehidracija vodi do starenja kože”…

Zatim su tu oni savjeti da se ujutro prvo napijete vode, negdje se preporučuje čak 300-600 ml tekućine odmah nakon buđenja. Ipak, trebate znati da je želudac prosječne zapremine 250 ml, a ako ujutro u sebe saspete 600 ml vode, želudac se polako “rasteže”, postaje veći, pa ćete kasnije jesti sve više kako biste ga napunili.

Savjeti sa interneta kažu da dnevno treba popiti 25 ml tekućine po kilogramu težine. Dakle, ako imate 70 kilograma, svakog dana trebate popiti 1,75 l vode, prenosi Stil.

Je li to stvarno tako, objašnjava ruski kardiolog Aleksandar Leonidovič Mijašnikov.

Voda ulazi u tijelo kroz tri izvora

“Voda u tijelo ulazi kroz tri izvora, a prvi je ono što pijemo. Ne računa se samo čista voda, već i kava, čaj, sokovi, alkohol, ali i tekuća jela poput juhe. Drugi izvor su povrće i voće, koji sadrže i do 90 posto vode. Treći izvor je voda koju tijelo samo proizvodi kao rezultat biokemijske reakcije oksidacije ugljikohidrata. Da, ugljikohidrata”, naglašava ruski stručnjak.

PROČITAJTE: 9 znakova upozorenja da ne pijete dovoljno vode

Pod normalnim uvjetima, odraslom čovjeku potrebno je najmanje 1.600 ml vode dnevno i ovdje je internet blizu istine. Gdje taj minimum odlazi?

“To je zapravo količina tekućine koja je tijelu potrebna da pokrije dnevni gubitak koji odlazi kroz urin, kožu, pluća i stolicu”, kaže dr. Mijašnikov.

On dalje kaže da s normalnom prehranom kroz namirnice unosimo u prosjeku 800 ml vode, 300 ml tijelo samo proizvede, a 1.600 ml je neophodan minus (800+300=1.100 + 500 ml koje dr Mijašnikov smatra potrebnim dnevnim unosom).

Razmjena tekućina u tijelu nije ovisna o količini ispijene i izlučene vode

“Mislite li da je razmjena tekućina u tijelu ovisna o količini ispijene i izlučene vode? Ne – hormoni koji reguliraju procese u tijelu proizvode se ne zahvaljujući količini tekućine, već koncentraciji natrija, odnosno soli! Koncentracija soli u krvi i urinu je i ta koja određuje koliko je našem tijelu potrebno tekućine”, objašnjava Mijašnikov.

Ako organizam ne raspolaže s dovoljno vode, koncentracija soli će biti viša i izazvati žeđ i oslobađanje antidiuretičkih hormona. Rezultat je tada veći unos vode i smanjeno izlučivanje kroz bubrege i mjehur.

S druge strane, ako je količina vode prevelika, doći će do smanjenja koncentracije soli.

PROČITAJTE: Izbacite sva pića osim vode – rezultat će vas zapanjiti

“U tom slučaju organizam nema vremena naviknuti se na novonastalo stanje, koncentracija soli ne može porasti, što može da dovede do opasnih posljedica, uključujući i fatalne”, upozorava Mijašnikov.

Dnevno treba popiti minimalno 500 ml vode

Doktor zaključuje da ako se hranite normalno, dnevno treba popiti barem 500 ml tekućine. Ali, dr. Mijašnikov upozorava da trebate pratiti svoje tijelo i osjećaj žeđi, a ne internet savjete i generalna pravila, koja se ne mogu primijeniti na svakoga.

Ako vam je potrebno više od 500 ml tekućine, tijelo će poslati signale, tvrdi dr. Mijašnikov.

“Imam pacijente koji opsesivno unose i do 10 litara vode dnevno. To stanje se naziva psihogena polidipsija i zahtjeva liječenje, jer su ovolike količine vode potpuno izmijenile prirodne mehanizme”, kaže stručnjak.