Kontrola jezika: Kako obuzdati brzi jezik?

Velik dio samokontrole je kontrola jezika. Lakše je spasiti si obraz ako držite donji dio lica zatvoren. 

Jakovljeva poslanica su zapravo Mudre izreke Novog Zavjeta. Ispunjena je zrncima velikih istina kao što je ova: „Znajte, braćo moja ljubljena! Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu“ (1,19). 

E to je dobar savjet. To je izjava koju trebamo staviti negdje gdje ju možemo vidjeti svaki dan jer su mnogi od nas vrlo brzi na jeziku, spori na slušanju, a brzi na ljutnji. Barem je za mene tako. 

Koliko ste puta nešto rekli, a trenutak kada su te riječi izašle iz vaših usta vi ste požalili? Pomislili ste: „Nikada to nisam trebao reći.“ 

Kako lako mi govorimo stvari koje ne bismo trebali reći. I koliko brzo možemo osuditi situaciju o kojoj ništa ne znamo. 

VIDI OVO: Kako obuzdati naglu narav i nadvladati svoj gnjev?

Petar je to učinio u više od jedne prilike, a to daje nadu običnim ljudima kao što smo ja i vi. Na primjer, kada je vidio Isusa kako se preobražava s Mojsijem i Ilijom, Petar je izjavio: „Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu“ (Marko 9,5). 

Slijedeći redak dodaje: „Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni“ (redak 6). Mislim da se većina nas može s time poistovjetiti. Jeste li ikada bili u napetoj situaciji u kojoj ste htjeli ostaviti dobar dojam, a na kraju ste rekli najgluplju stvar na svijetu?  

Velik dio samokontrole je kontrola jezika. Lakše je spasiti si obraz ako držite donji dio lica zatvoren. 

Budite brzi na slušanju. Budite spori na riječima. I budite spori na ljutnji. Koliko bi drugačiji naši životi bili da samo poslušamo mudrost ovih jednostavnih riječi. 

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Harvest.org

NAJNOVIJE!