4 koraka za rješavanje nesuglasica u braku

4 koraka za rješavanje nesuglasica u braku
Foto: Pixabay

U svakom braku će doći do nesuglasica. Ovi koraci nas potiču da ih rješavamo tako što ćemo u molitvi tražiti Božju milost i rješenje.

Bog je uspostavio brak i udružio različite partnere, muškarce i žene, kako bi donio red, mir i procvat obitelji. Jedan vodi, jedan podržava, koristeći zajedno svoje jedinstvene snage za podizanje nove generacije.

Ali u braku uvijek ne cvjetaju ruže. Što radite kada se vi i vaša supruga ne slažete? Ili što biste trebali učiniti kada ste razočarani ili zabrinuti za odluke ili ponašanje vašeg supruga?

U odnosu između dva nesavršena Božja stvorenja, takve situacije će se sigurno pojaviti. Ali kao oženjeni ljudi i predani kršćani, naša krajnja misija je predstavljati Božji besmrtni i milosni savez. Uzvisiti Isusa, a ne nas, kroz predanu ljubav prema drugoj osobi.

I tako, kad naš supružnik griješi, mi slavimo Boga ne reagirajući brzim prijekorima ili gnjevom, nego odražavajući Njegovu prirodu, što znači biti “milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću” (Izlazak 34, 6).

Pozvani smo pomoći našem supružniku i činiti mu dobro, pokazujući time Božju ljubav koja je u nama.

“Čini mu samo dobro, a ne zlo svega vijeka svojega.” (Izreke 31, 12)

Imajući ovo na umu, u nastavku su 4 koraka koje možemo primijeniti kada se suočimo s neslaganjem.

1. Molite

Molitva je najmoćnija strategija koju možemo poduzeti. Moleći, pristupamo moćnom Božjem prijestolju i tražimo od Kralja Svemira da iskoristi svoju beskrajnu moć i dobrotu. Samo Bog može učiniti djelo smekšavanja i oblikovanja ljudskog srca. I samo On može izgladiti narušene odnose.

PROČITAJTE: 10 važnih stvari koje pomažu bračnom paru da se zbliži

2. Ispitajte svoje srce

To je ključno. Osim molitve, moramo istražiti svoje srce da vidimo postoji li kakav skriveni grijeh. Uvijek je mudro podsjetiti se onoga što je Isus rekao:

Što vidiš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svojemu ne osjećas? Ili kako možeš reći bratu svojemu: “Daj da izvadim trun iz oka tvojega, a eto brvno u oku tvojemu?” Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svojega! Tada ćeš vidjeti, kako da izvadiš trun iz oka brata svojega. (Matej 7, 3-5)

Mi ne možemo djelotvorno služiti svoga supružnika ako se ne obračunamo s vlastitim grijehom. Kada uzmemo vremena da procijenimo naše misli, riječi i djela s obzirom na nastali problem, imat ćemo zdraviju perspektivu i mekše srce. Ponekad uopće nije kriv naš supružnik – krivi smo mi!

3. Koristite Božju Riječ

Ako još uvijek osjećamo neslaganje ili da se nešto treba riješiti, trebamo uzeti u obzir što Božja Riječ kaže o svemu.

Što Biblija kaže o tom sukobu?
Je li to stvar grijeha ili samo moje preferencije?

Često postajemo opterećeni sivim područjima i umjesto da se usprotivimo, Bog od nas traži da ljubimo svoje supružnike i trudimo se međusobno prihvaćati, ispravljati u ljubavi i na taj način izgrađivati.

4. Pričekajte pravu priliku za razgovor

Kršćanin koji voli Boga ima strpljenja. Kroz sve ove korake Bog nas priprema da komuniciramo na najljubazniji način.

Umjesto da iznesemo naše mišljenje kada se argument zagrije ili kada je naš supružnik umoran ili rastresen, često je pametnije isplanirati određeno vrijeme za pokretanje razgovora.
Ova mudra izreka je neprocjenjiva:

“Blag odgovor utišava gnjev, i riječ uvredljiva podiže srdžbu” (Izreke 15, 1)

Bog je uvijek naše sigurno utočište i naš pomoćnik. Trebamo biti uporni u molitvi, znajući da Bog daje milost poniznima, a ne ponosnima (1 Petrova 5, 5).