korov iz vrta
Foto: Pixabay

Korov koji vjerojatno raste i u vašem vrtu je jedna od najzdravijih biljaka na svijetu. Mnogi, nažalost, nikada nisu ni čuli za njega. 

U pitanju je tušt, poznat i kao tušanj, tušac, tušnjak i portulak, malena biljka sa sočnim mesnatim listovima i crvenkastim stabljikama koja cvjeta zvjezdastim žutim cvjetovima.

Tušt je vjerojatno nastao i proširio se još prije 4.000 godina, a bio je učestao na stolovima u Rimskom carstvu.

Listovi tušta su debeli, “masni” i imajuslatkasto-kiselkasti okus. Riječ je o biljci crvenkaste stabljike duge oko 30 cm. Osim listova, jestivi su i cvjetovi tušta.Biljka cvjeta od svibnja do rujna u žutoj, ljubičastoj, bijeloj ili ružičastoj boji.

Ova biljka je otporna na visoke i niske temperature te na sušu, a može uspjeti i na tlu najlošije kvalitete.

Iako su naše bake vrlo dobro znale kako je riječ o jestivoj i vrlo zdravoj biljci, modernim generacijama malo je poznato da je tušt upravo čudesan izvor proteina, vitamina E i C, a osobito je cijenjen zbog činjenice da sadrži više omega 3 masnih kiselina od bilo koje druge lisnate biljke.

Za razliku od ribljeg ulja koje je također bogato navedenim, tušt ne sadrži kolesterol. Omega-3 masne kiseline dokazano štite od nastanka kardiovaskularnih bolesti, upalnih procesa ili razvoja tumora. Također, zdrav omjer masti u organizmu  rezultira dugotrajnom zaštitom od nastanka raznih kroničnih bolesti.

PROČITAJTE: Najljekovitija biljka na svijetu koju ne cijenimo dovoljno

Tušt portulak

Tušt štiti od mnogobrojnih bolesti

Također sadrži i fenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu i time štite od mnogobrojnih bolesti.

Tušt ima vrlo ljekovita svojstva u liječenju zatvora, kao i upala bubrega i mjehura, a suvremena medicina ga koristi u pripravcima koji djeluju laksativno. Sok se koristi protiv suhog kašlja, upala, čireva i krvarenja.

Najjednostavniji način konzumacije tušta je priprema salata jer svježa biljka ima najviše prehrambenih vrijednosti, no može se i kiseliti, kuhati ili pržiti te koristiti za juhe i variva.

PROČITAJTE: Poznata travarka otkriva: Ova tri korova su dar od Boga – liječe cijelo tijelo

Tušt je samonikla jednogodišnja biljka, vrlo otporna na visoke i niske temperature, kao i na sušu te uspijeva i u zemlji loše kvalitete, a razmnožava se sjemenkama.

U svakom slučaju, ako ste te sreće da je niknuo i u vašem vrtu, bacite se na branje i uvrstite ga u svoju prehranu, vaš organizam bit će vam zahvalan.