KRALJ LAVOVA: Nevjerojatna duhovna simbolika filma

Kralj lavova nosi izvanrednu duhovnu simboliku o borbi između dobra i zla – Sotone protiv onih koji su odani Bogu.

U nastavku donosimo izvrsnu recenziju filma autora Grega Morsa, objavljenoj na stranici DesiringGod, pod naslovom: ‘Bježi i nikada se nemoj vratiti”: Kako negativci ostavljaju najdublje ožiljke?:

Najgori negativci su govornici. Oni ne gunđaju i ne mrmljaju nerazumljivo dok ruše zgrade. Oni promatraju, planiraju, čekaju i smiju se.

Iako Frankensteinovo čudovište ne izgleda inspirirajuće niti sofisticirano, Mary Shelly nam je dala uistinu zastrašujućeg antagonista: snažno, inteligentno stvorenje koje govori i koje je sposobno činiti i dobro i zlo. Zavijajuće stvorenje s vijcima u vratu samo je parodija pravih negativaca.

Scar, u Disneyevom voljenom Kralju lavova, nije parodija zla. On nije samo divljak; on je arhetipski negativac. Zbog ovoga sam teško mogao gledati film kao dijete. Bojao sam ga se. Bez obzira na to koliko sam vikao na ekran, Mufasa i Simba nisu mogli čuti moja upozorenja.

Volio sam gledati Power Rangerse, Ninja kornjače i Batmana kako se bore protiv zla, no gledati kako netko biva proboden s leđa djeluje drugačije. Podivljali plač ”zar i ti sine Brute?” urezuje se u žrtvu i njezinog slušatelja.

Lažljivac se hrani umom i duhom svoga plijena. On cilja na dušu, ne samo na tijelo. Lažljivci koriste svoje riječi kako si okrenuli snagu svoga plijena protiv njega. Oni svoje lukavstvo skrivaju kroz nevinost. ”Je li to Bog zaista rekao”? O

dmahuju glavama i smijući se govore: „Ti zasigurno nećeš umrijeti“. Oni mame (nikako ne guraju) svoje žrtve sa litica: „Bog zna da će se vaše oči, u trenutku kada budete jeli otvoriti i da ćete biti kao bogovi“.

Scar, poput najvećeg neprijatelja čovječanstva, ne nadvladava snagom već lukavošću. Ono što upropaštava duše jest njegov šapat, a ne ugriz.

U uličici ponosa

Svima u Pride Rocku bilo je poznato da je Mufasa bio kralj. On je bio dobroćudni alfa ponosa: pravedan, strog i blag. Kao i kod drugih vladara i njegova rika zvučala je najglasnije, a njegov smijeh najsrčanije. On je bio kralj, koji je bio vrijedan svoga imena.

No, nisu se svi radovali njegovoj vladavini. Sam, u sjeni, Mufasin mlađi brad Taka, dobio je nadimak Scar (što znači ”ožiljak”), nakon što je dobio ogrebotinu preko svog oka za vrijeme neuspjelog napada na Mufasu.

U neuspjelom ustanku, legenda o lavu kopira istinitu priču o zmaju. Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Ðavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi“. (Otkrivenje 12, 9)

Godinama nakon neuspjelog pokušaja ubojstva, Kralj lavova nastavlja sa Scarom, koji je još uvijek drugi po redu (i neobjašnjivo jedini drugi muški lav u Pride Rocku ) i koji još uvijek čeka na svoje prijestolje. Njegova strategija se, rođenjem Simbe, novog nasljednika prijestolja, mijenja. Žezlo, koje nikada nije držao, poziva Scara na njegova protekla djela.

No, Scar je razborit. On ne ide sam prema Mufasi ili Simbi. U svom prvom pokušaju da ubije mladunče, Scar surađuje sa hijenama. Scar namamljuje Simbu u slonovsko groblje. Uspjeva, ali Mufasa stiže spasiti svoga sina.

Idući napad na Simbin život odlučujući je u filmu. Scar i društvo namamljuju Simbu u Zemlju ponosa, izaziva stampedo divljih zvijeri, nakon čega Mufasa ponovno uspjeva spasiti svoga sina.

Mufasa spašava Simbu i bježi na liticu, gdje Scar odozgo promatra i čeka na svoju priliku. Vidjevši da je Mufasa ranjiv, Scar se osvećuje; zabada svoje kandže u Mufasu i baca ga niz liticu. Simba na podnožju pronalazi svoga oca mrtvog.

Scar sada treba improvizirati. Što učiniti sa Simbom, nasljednikom prijestolja?

Snimka zaslona

Tužitelj braće

Nakon što je umorio svoga brata, ubojica napada Simbu svojim riječima. Optužuje ga. Simba je bio odgovoran za smrt svoga oca. Scar napada njegov identitet: „Kako on može biti sin, koji je vrijedan naslijeđa“? On treba izaći iz kraljevstva i nikada se više ne vratiti. Scar izaziva sram kod mladog lava, zaključujući: „Bježi Simba…. Bježi. Bježi i nikada se nemoj vratiti“.

Zvuči li ovo poznato?

Sotonino ime doslovno znači ”tužitelj”. On je ona koji danonoćno optužuje vjernike pred Bogom. (Otkrivenje 12, 10) Poput Scara, Zli orkestrira mnoga iskušenja i neprestano nas pokušava namamiti lažnim obećanjima u Zemlju ponosa. Nakon što pronađe prijatelja u čovjekovoj prirodi, on predlaže, čeka i promatra, sprema optužiti u trenutku našega pada.

Jeste li nedavno čuli njegov glas? On stoji, kako bi osudio svaki neuspjeh i posramio svaki grijeh. „Opet si to učinio, vidiš. Kako se možeš nazivati djetetom kralja? Bježi i nikada se nemoj vratiti“.

Poput Scara, Sotona vam govori laži, ne bi li vas natjerao da se sami prognate iz nebeskog kraljevstva, budući da vas on ne može na silu istjerati.

Kada sotona govori istinu

Sotona ne treba uvijek lagati. On će iz svojih usana prozboriti čak i istinu ne bili nas osudio. No za razliku od Simbe, mi jesmo krivi. Dok stoji ispred pravednog Suca, pakleni tužitelj ukazuje na stvarne grijehe i vapi za našom osudom. Što je naša obrana od laži i grijeha? Isus.

Naš Kralj, naš Mufasa se zatrčao na stampedo, popeo se na stijenu kako bi ga Scar bacio dolje i izdržao našu kaznu od Oca koji Ga je ”slomio”. Njegovo veliko djelo, u Zemlji ponosa Golgote, dovelo je do toga da pravedno stojimo i živimo pred Bogom. (Rimljanima 5, 18)

Krist je jednom patio za naše grijehe, pravedni za nepravedne, kako bi nas mogao dovesti k Bogu. (1. Petrova 3, 18) On je zbog svoje velike ljubavi platio sve naše grijehe. Krist nije nepomično stajao u uličici.

Scar ovo mrzi. Ako laže nevjernicima da oni uopće nisu bolesni i ako zbog toga ne trebaju Spasitelja, on govori vjernicima da Njegova žrtva nije dovoljna, da im Bog neće oprostiti, da je njihov grijeh prevelik, da je njihovih neuspjeha previše i da oni nisu zaista njegova djeca, a da se Bog ljuti i drži visoko svoju glavu kada mu se oni približe.

Mufasina pjesma

Simba, poput mnogih od nas koji ne čuju glas istine, kao što smo to običavali, živio je daleko od svog kraljevstva, srkao crve i pjevao ”Hakunu Matatu”. Njegov sram učinio je da poriče ono tko je on. Živio je poput bradavičaste svinje i merkata.

Snimka zaslona: YouTube

Ako nas sotona ne može u konačnici uništiti, ako nas ne može u konačnici opljačkati od života, kojeg imamo po Duhu ili milosti koju nam je Bog priskrbio, ako ne može poništiti novo stvorenje ili nas natjerati na to da počivamo kao djeca gnjeva, on nas želi protjerati kako bismo živjeli u džungli, daleko od Božjeg glasa, daleko od naše svrhe. Ako imamo autoritet da postanemo djeca Božja (Ivan 1, 12), Sotona nas želi posramiti, kako ne bismo koristili taj autoritet.

Nala, lavica pronašla je Simbu u izbjeglištvu, ne znajući tko je on. Pobjegao je od svog identiteta, svoje obitelji, svog poziva. On, poput mnogih od nas, treba čuti nešto. Trebamo čuti drugačiji glas. Mufasine riječi dovele su Simbu kući.

Mufasa i nama danas progovara: „Ti si dijete. Ti si svjetlo. Ti si svet. Oprošteno ti je. Ti si nov. Ustani i ne griješi više“.

On otkriva laži. Upozorava protiv grijeha. Riče svoju ljubav prema svome narodu. Danas, ako čujete Njegov glas, nemojte otvrdnuti svoja srca ili dopustiti sotoni da utiša Njegove riječi optužbama zbog oproštenog grijeha. „Tko će optužiti izabranike Božje? Bog opravdava! Tko će osuditi? Krist Isus umrije, štoviše i uskrsnu, on je i zdesna Bogu – on se baš zauzima za nas“! (Rimljanima 8, 33-34)

Ustanite od svoje krivnje. Ustanite od svoga grijeha. Ustanite iz svog svinjca; oni nisu mjesto za princa ili princezu Kralja. Pokažite se na ravnici safarija i On će vam potrčati u susret, kako bi vas susreo s prstenom, ogrtačem i pjesmom ljubavi.

Autor: Greg Morse; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org

NAJNOVIJE!