10 znakova da je Krist temelj vašeg braka

Je li Krist temelj vašeg braka? Brak utemeljen na Kristu ne zaboravlja koja je istinska poanta braka i tko je srž braka. 

Romantika vjenčanja može mladoženju, mladenku i njihove svjedoke ponijeti u osjećaje zanosne nade, no u Sjedinjenim Državama postotak razvoda i dalje iznosi oko 50%, što je jasan pokazatelj da osjećaji nisu ti koji mogu održati brak.

Ljubav, osjećaji ili zajedničko dobro, sve su to izbori koje par može odabrati dok izabiru ono što će biti temelj njihovog braka. Za kršćanske parove, taj temelj trebao bi biti očit; brak bi trebao biti utemeljen na Kristu. 

Za kršćane, brak je zemaljska demonstracija tajnovitog odnosa kojeg je Krist sklopio sa svojom Mladenkom, Crkvom. Iako je moguće da djela jedne osobe u braku budu nadahnute i usmjerene prema Kristu, brak ne može biti utemeljen na Kristu osim ako par zajedno ne djeluje u tom smjeru.

Čak i u brakovima u kojima su oba supružnika kršćani, taj brak ne znači da je utemeljen na Kristu i da je Kristolik. U nastavku slijedi 10 pokazatelja koji parovima mogu pomoći u spoznaji je li njihov brak utemeljen na Isusu ili na nečemu drugom. 

1. Zajedno će se pripremati za vječnost

Francis Chan nas u ”Ti i ja zauvijek: brak u odnosu na vječnost” podsjeća na to da brak ne smijemo tratiti tako što ćemo voditi računa samo o našim potrebama, nego da trebamo djelovati u svjetlu toga da će se naša najveća Ljubav vratiti i da će učiniti sve novo.

Chan kaže ovako: „To je pogrješka koju mnogi parovi čine. Provode previše vremena vodeći računa o osobnim željama no vrlo malo vremena razmišljajući o Bogu. Kada smo fokus mi, prirodno je da će se svaki aspekt naših života vrtjeti oko onih malo godina koje ćemo provesti ovdje na Zemlji, umjesto da se usredotočimo na milijune godina koje ćemo provesti u Božjoj prisutnosti. Ili daleko od Njegove prisutnosti. Kada živimo tako, živimo kao da nam se ne bliži kraj ovoga života. Živimo kao da se Kralj ne vraća.” 

2. Međusobno dijele duhovne misli i otkrivenja 

Moj suprug i ja proveli smo godine u službi predbračnog savjetovanja i premda dijelimo zamisao oko zajedničkog duhovnog života, često trebamo razjasniti da to ne znači da par treba obavezno svakodnevno zajedno sjesti i proučavati Bibliju. Ako to čine i ako to funkcionira za njih, to je odlično. No zajedničko traganje za Kristom ne znači uvijek zajedničko obavljanje duhovnih aktivnosti.

Zajednička molitva, zajedničko čitanje, zajednički razgovor o Bogu na svakodnevnoj osnovi u vezi onoga što vas Bog uči, sve su to zdrave navike, no konačan cilj je pomaganje drugome u boljoj spoznaji Isusa. To znači živjeti ovu misiju zajedno i izgrađivati obitelj koja teži zajedničkom proslavljanju našeg prekrasnog Boga. 

3. Oboje su na oprezu

Kada dvoje, koje su postali jedno, prepoznaju da u životu postoji puno više od onoga što je vidljivo, ono također postaju svjesni duhovne bitke koja bijesni oko njih svo vrijeme. Iako se vjernici ne trebaju bojati laži i spletki neprijatelja, trebaju ostati na oprezu zbog taktika koje neprijatelj može upotrijebiti protiv njih. Rat se odvija na više bojišnica: Sotona želi uništiti brakove, svijet lansira laži da ako ne osjećate sreću i ako se svađate, možda bi bilo bolje da se razdvojite, naša tijela žude za stvaranjem kraljevstva za sebe, kraljevstva u kojem je samo naše mišljenje važno. 

Brak utemeljen na Kristu uključuje dvoje koje se mole jedno za drugo, dvoje koje se zajedno bore protiv iskušenja i partnere koji su voljni obasjati svjetlošću tamu, kada ona prijeti jednom od partnera.

U Kristocentričnom braku, nitko ne ostaje iza i ne bori se sam; oba člana saveza na sebe stavljaju svoj duhovni oklop (Efežanima 6) i pripremaju se za svaku bitku koja može doći. „Bdijte, stojte u vjeri, držite se muževno, budite jaki!“ (1. Korinćanima 16, 13) 

4. Znaju kako se svađati

Parovi će iskusiti cijeli spektar neslaganja. To se odnosi i na parove posvećene Kristu. Imat ćete trenutke kada vaše osobne žudnje prijete vašem savezu. Malena svađa ne znači da je par daleko od Gospodina, ali je pokazatelj, poput ogrebotine na koži koja je svjetlo-crvena, da nešto zahtijeva pažnju. U tijeku svađe, Kristocentrični parovi trebaju se prisjetiti Jakovljevog savjeta: „Znajte, braćo moja ljubljena! Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu. Jer srdžba čovjekova ne čini pravde Božje.“ (Jakovljeva 1, 19-20) 

Kada oba supružnika više žele pravednost nego biti u pravu, trudit će se ostati mirni u krizi; kada je jedan slab, drugi će mu pomoći. Mudre izreke 15, 18 savjetuju: „Čovjek žestok izaziva svađu, a strpljiv utišava svađu.“

5. Ispunjeni su opraštanjem

U palom svijetu, oprost je ključan za opstanak svakog odnosa; u braku on će biti vjerojatno potreban svakodnevno. Od svih stvari koje označavaju brak kao Kristocentričan, opraštanje može biti najveći pokazatelj, s obzirom na to da naša sebična srca uvijek mogu pronaći razlog zašto ne oprostiti. 

Ovdje trebamo uzeti u obzir savjet iz poslanice Efežanima 4, 31-32: „Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i svađa sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.“

Znakovi zdravog braka
Foto: Unsplash

6. Oboje su disciplinirani

Čak i duhovno zreli brakovi trebaju obratiti pozornost na navike koje se razvijaju namjerno i nenamjerno. Parovi često prešutno pristanu na to da određeni grijesi, obrasci ponašanja ili slabosti puste korijen u njihovom braku. Na primjer: ”Ti meni ne spominji moj problem s pićem, ja tebi neću spominjati tvoj problem s pornografijom.” 

Problem s ovime jest taj što će se pogrešni temelji braka bez discipline s vremenom otkriti. Intimnost koja je bila položena na oltar lažnog mira koji je označio tišinu i koji je s vremenom uništio potencijal za istinskom intimnošću. Pobožan brak uključuje rad kojeg partneri trebaju obavljati kako bi brak ostao Kristolik. To nije lagano, ali Bog nas upozorava i ohrabruje: „Isprva se doduše čini da nijedna disciplina nije na radost, nego žalost, ali onima koji su u njoj uvježbani poslije donosi mironosni plod pravednosti.“ (Hebrejima 12, 11) 

7. Komunikacija koja daje život

Smrt i život u vlasti su jeziku, a tko ga miluje, jede od ploda njegova.“ (Mudre izreke 18, 21) 

Ne možemo imati zdrave brakove bez zdrave komunikacije. No zdrava komunikacija ne znači da će uvijek postojati slaganje. U stvari, to znači da nas očekuju i ”teški” razgovori, čak i onda kada bi ih partneri najradije željeli izbjeći. Kao što nas uči poslanica Efežanima 4, 29: „Nikakva loša riječ neka ne izlazi iz usta vaših, nego samo dobra, koja pobuđuje na dobro prema potrebi, da dadne milost onima, koji slušaju!“ Trebamo se zapitati: koristi li našim supružnicima slušati ono što govorimo? Ovdje se ne radi o tome smatramo li mi da će od naših riječi naši supružnici imati korist. Ovdje se radi o poniznom razmišljanju: „Je li ono što komuniciram svom supružniku služi na njegovu ili njezinu izgradnju?“ 

8. Oba partnera su spremna dati 100% sebe

Postoji laž koja je zagadila našu kulturu, a koja se odnosi na dogovor 50-50. Ta laž kaže da sve dok oba supružnika u brak ulože 50%, brak će funkcionirati. Pa, to je super ideja u teoriji. No na djelu, to stvara ”milo za drago” način funkcioniranja koja će supružnike uvijek pozivati na prikazivanje ljubavi 100%. Sjetimo se: „To mi po ovome od sada poznajemo ljubav: on, Isus, dao je svoj život za nas; mi također, mi trebamo dati svoj život za našu braću.“ (1. Ivanova 3, 16) Isus također uči: „Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko život svoj položi za prijatelje svoje.“ (Ivan 15, 13) 

Biti će dana kada vam vaš supružnik neće biti u mogućnosti ponuditi ništa, a u tim danima vi ćete trebati najviše. Hoćete li tada zahtijevati da ispune svoj dio ”dogovora” o 50% ili ćete biti ondje za vašeg partnera, u bolesti, zdravlju, bogatstvu i u potrebi? Odnos 50-50 zahtijeva drugog, palog čovjeka kako bi mogao u cijelosti uspjeti, no 100-100 odnos znači življenje života u kojem volimo na temelju Kristove ljubavi prema nama. Sjetimo se, trebamo služiti jedni drugima. ”Svatko od nas treba iskoristiti one darove koje ima kako bi služio drugome.” (1. Petrova 4, 10) 

9. Efežanima 5 se koristi kao izvor mudrosti, ne kao oružje

Efežanima 5 je klasičan tekst kojem se možemo okrenuti kada tražimo biblijsku mudrost o braku. No taj tekst može uznemirit one koji ne razumiju da Božjoj Riječi možemo vjerovati i da je možemo primijeniti na sve aspekte naših života. Istine poput, „Ali kao što se crkva pokorava Kristu, tako i žene svojim muževima u svemu. Muževi, ljubite svoje žene, kao što je i Krist ljubio crkvu i sebe samoga predao za nju, Da je posveti, očistivši je kupelju vodenom u riječi, Da on prikaže sebi slavnu crkvu, koja nema ljage ni nabora, ili što slično, nego da bude sveta i neokaljana. Tako su dužni i muževi ljubiti svoje žene kao svoja tjelesa. Tko ljubi svoju ženu, sebe samoga ljubi.“ (Efežanima 5, 24-28) 

Ovaj tekst jasno govori o potrebama podčinjavanja i žrtve. On govori da su to dvoje načini kako postajemo dio većeg odnosa, u kojem prikazujemo odnos između Crkve i Isusa. To je dio božanskog dizajna, a oni čini su brakovi posvećeni Kristu obavili su težak posao o kojem ove riječi govore, kako bismo mogli pronaći veliku ljepotu braka opisanog u Efežanima 5. 

9. Razlike se proslavljaju 

Na početku odnosa, suprotnosti se mogu privlačiti, no u nekom trenutku, te razlike koje su nekoć bile neodoljive sada nam postaju iritantne. Par posvećen Kristu sjetit će se da nijedno od njih nije savršeno i da se razlike mogu upotrijebiti na slavu Kristovu. ”Jedan od načina kako Bog kreira ljepotu jest postavljanjem onoga što se razlikuje, jedno pored drugoga. Nije li to ono što Bog čini u brakovima? Bog spaja različite ljude jedne s drugima. Tako Bog utemeljuje istinsku ljepotu braka. Mjesec ne bi bio tako zapanjujuće lijep da se vidi na bijelome nebu; isto tako, zapanjujuća ljepota braka vidi se kada dvoje različitih ljudi nauče kako proslavljati i koristiti na dobro svoje razlike, kada nauče kako međusobno pokrivati svoje slabosti snagama onog drugog.” (”Što ste očekivali: otkupljujuće stvarnosti braka,” Paul David Tripp) 

Veliki je privilegij živjeti brak koji odražava živoga Boga u ovom umirućem svijetu. Brak utemeljen na Kristu ne zaboravlja koja je istinska poanta braka, tko je srž braka. Kristoliki brak uvijek prikazuje Spasitelja svijeta, savršenog Mladoženju, Isusa. 

Autorica: Chara Donahue; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: