Ovaj Kristov poziv dopire do svakog čovjeka: Možemo odgovoriti ili odbiti

Kristov poziv dopire do svakog čovjeka, žene, dječaka i djevojčice. Možemo odgovoriti ili odbiti. Ako odgovorimo, on nas blagoslivlja iznad naših najsmjelijih očekivanja. Ako odbijemo, naći će druge da ga slijede.

“On sve ostavi, ustade i pođe za njim.” (Luka 5,28)

Zamisli Levija kako sjedi za stolom uz glavnu cestu i skuplja porez od prolaznika. Ako je bio tipični carinik, strpao je u svoj džep lijepu količinu novca umjesto da ju je predao omraženoj rimskoj vlasti.

Tog određenog dana Isus je prolazio onuda i rekao: “Slijedi me.” Silno duhovno probuđenje zbilo se u Levijevu životu. Njegovi su grijesi bili otkriveni pred njime. Shvatio je ispraznost svog života.

Čuo je obećanje o boljim stvarima. I njegov odgovor bio je trenutačan. “On sve ostavi, ustade i pođe za njim.” Učinivši ovo preduhitrio je snažne stihove Amy Carmichael: “Čula sam Njegov poziv: ‘Dođi, slijedi me!’ To bilo je sve. Potamnjelo je moje zlato, moja duša pošla je za Njim – ustadoh i pođoh. To bilo je sve. Tko da ne pođe kad čuje Njegov zov?”

Ali Levi, poznatiji kao Matej, malo je razumio onoga dana kad je odgovorio na Kristov poziv kolike će se velike stvari izroditi od njegove poslušnosti.

PROČITAJTE: ISUSOV POZIV KOJI SE NE SMIJE ODLAGATI: Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!

U prvom redu, naravno, iskusio je neprocjenjiv blagoslov spasenja. Otada je derao svoje sandale na prstima umjesto na petama.

Otada je više radosti imao kad je bio tužan, nego što je prije imao kad je bio sretan. Otada je riječima Georgea Wadea Robinsona mogao reći: “Nešto živi u svakoj nijansi, što oči bez Krista ne vidješe nikad.”

Matej je također postao jedan od dvanaestorice apostola. Živio je s Gospodinom Isusom, slušao njegovo jedinstveno učenje, postao svjedokom njegova uskrsnuća, objelodanio slavnu poruku i na kraju položio život za svog Spasitelja.

Matej je dobio neizrecivu povlasticu da napiše prvo evanđelje. Rekli smo da je sve ostavio. No, Gospodin mu je dozvolio da zadrži pisaljku. Nju je upotrijebio da ocrta Gospodina Isusa kao istinskog židovskog Kralja.

Da, Matej je sve ostavio, ali učinivši tako sve je dobio i pronašao pravi smisao svojega postojanja.

U određenom smislu Kristov poziv dopire do svakog čovjeka, žene, dječaka i djevojčice. Možemo odgovoriti ili odbiti. Ako odgovorimo, on nas blagoslivlja iznad naših najsmjelijih očekivanja. Ako odbijemo, naći će druge da ga slijede. Ali mi nećemo više naći boljeg Krista da ga slijedimo.

Autor: William MacDonald