Krivi motivi u molitvi: Nemojte ovako moliti

“Kad se molite, ne brbljajte…” (Matej 6,7) jer to su krivi motivi. Boga nikada ne možemo impresionirati svojom iskrenošću niti ozbiljnošću.

Glavna stvar u području vjere je da svoje oči upireš u Boga a ne u ljude. Neka ti ne bude motiv želja da te ljudi znaju kao osobu molitve. Uđi u svoju sobu gdje nitko neće znati da se moliš. Zatvori vrata i moli se Bogu u tajnosti.

Nemoj imati nikakav drugi motiv osim da upoznaš svog nebeskog Oca. Nemoguće je voditi život učenika bez određenog vremena za tajnu molitvu.

“Kad se molite, ne brbljajte…” (Matej 6,7) Boga nikada ne možemo impresionirati svojom iskrenošću niti ozbiljnošću. On nas ne sluša zato što smo iskreni, već samo na temelju otkupljenja.

Moliti ne znači samo izmoliti nešto od Boga, to je početni oblik molitve. Molitva je dolaženje u savršeno zajedništvo s Bogom. Ako se Božji sin novim rođenjem oblikovao u nama (vidi Galaćanima 4,19), on će nadvladati naš zdrav razum, mijenat će naš stav prema svemu za što molimo.

VIDI OVO: KAKO NE SMIJEMO MOLITI: Isus nam daje dva savjeta

“Tko god ište, prima” (Matej 7,8). Ako u molitvi brbljamo pobožne fraze, u njoj nema naše volje, pa onda kažemo kako Bog ne odgovara na naše molitve. Nikada nismo iskali. “Molite što god hoćete” (Ivan 15,7). rekao je Isus.

Moliti znači sudjelovanje naše volje. Kad god je Isus govorio o molitvi, povezivao je s jednostavnošću djeteta. Mi u nju uvijek uključujemo svoje kritičko rasuđivanje govoreći: “da, ali…” Isus je rekao: “Ištite!” Ali, nemojmo nikada zaboraviti da Boga trebamo moliti u skladu s Bogom kojega nam je objavio Isus Krist.

Autor: Oswald Chambers