Trebaju li kršćani koristiti društvene mreže?

Danas ako nemate profil na Facebooku ili Instagramu, kao da ne postojite. Trebaju li kršćani koristiti društvene mreže?

Koliko ste se puta uhvatili kako satima listate po Facebooku, Twitteru ili Instagramu, čitate komentare s kojima se ne slažete i odgovarate na njih? Htjeli priznati ili ne, društvene mreže utječu na način na koji živimo, kako se vidimo i gdje usmjeravamo pažnju.

Prije nego odgovorimo na pitanje u naslovu, htio bih vam postaviti pitanje: zašto želite račun na društvenim mrežama? Odgovor na to pitanje pruža dobru osnovu za odgovor na pitanje: “Trebaju li kršćani imati račune na društvenim mrežama?”

Kršćani i društvene mreže?

Društvene mreže ne moraju biti stvar koju bi svaki kršćanin trebao izbjegavati. Sve ovisi o tome kako ih koristite.

“Sve je slobodno!” Ali – sve ne koristi. “Sve je dopušteno!” Ali – sve ne saziđuje. (1. Korinćanima 10, 23)

Društvene mreže spadaju u kategoriju stvari koje Pavao naziva “dopuštenima”. Da bi nešto spadalo u kategoriju “dopušteno” NE smije biti: identificirano u Bibliji kao grijeh, povezano s bilo kakvim nemoralnim ponašanjem i štetno za duhovni život kršćanina.

Suprotno standardima koje je Pavao postavio, postojanje računa na društvenim mrežama spada u kategoriju “dopuštenih aktivnosti”. Ali to nije cijela priča. Pavao nastavlja upozoravati da čak i dopuštene aktivnosti mogu imati neželjene posljedice. To što je nešto “dopušteno” ne znači da vas izgrađuje ili je dobro za vas kao kršćanina.

Vode li društvene mreže u grijeh?
Foto: Pixabay

Vode li društvene mreže u grijeh?

Biblija nigdje ne spominje društvene mreže, jer prije nisu postojale. Ali u Bibliji postoje mnoga upozorenja protiv stvari poput tračeva i govora o drugim ljudima (2. Korinćanima 12, 20). Ako koristimo društvene mreže da bismo učinili bilo što od toga, koristimo ih na grešan način.

Društvene mreže, ako se koriste pogrešno, mogu uzrokovati da budete izloženi iskušenjima koja mogu dovesti do grešnih misli ili da sami sudjelujete u grešnim aktivnostima. Na primjer, ako cijelo vrijeme provodite na društvenim mrežama, u najboljem slučaju gubite vrijeme koje biste mogli koristiti za služenje Bogu, ili u najgorem slučaju, hranite ovisnost. Ako ste skloni izlaganju sadržaju koji vas može dovesti do grijeha, gledanje istog može unazaditi vaš duhovni rast.

Zašto želite račun na društvenim mrežama?

Dobro razmislite. Doista ispitajte svoje srce i motive. U nastavku donosimo nekoliko razloga zbog kojih je dobro imati Facebook, Instagram, Twitter …

Možemo podijeliti sadržaj s dragim ljudima. S drugima možemo značajne događaje u svom životu (npr. vjenčanje) i stvari koje nam znače kao kršćanima (npr. biblijski stih koji nam je posebno lijep).

Možemo biti u toku s prijateljima koje ne viđamo često. S njima možemo komunicirati i podijeliti sadržaj koji je važan i nama i njima. Iako se ne vidimo, možemo nastaviti njegovati prijateljstvo.

Možemo podijeliti dobru vijest o spasenju kroz vjeru u Isusa Krista. Društvene mreže su odlično mjesto za dijeljenje evanđelja. Recite drugima kakvog ste Spasitelja upoznali i što im On nudi.

Zapamtite: iako društvene mreže nisu grijeh, kao kršćanin morate imati dobre, promišljene, korisne razloge za sve što radite.

Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. (1. Korinćanima 10, 31)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!