Društvene mreže su bez sumnje promijenili način na koji razmišljamo. No koliko je to korisno za one u Kristu?

Vjerujem da društvene mreže mogu biti učinkovite platforme za širenje evanđelja. Postoji mnoštvo resursa usmjerenih na Krista u društvenoj zajednici koju mogu svakodnevno koristiti i koji mi mogu pomoći da duhovno rastem. No, ako smo iskreni, reći ćemo da smo proveli vjerojatno mali dio svog vremena napredujući duhovno, dok se ostatak sveo na besciljno listanje.

Dnevno provodimo sate konzumirajući beskrajne informacije, fotografije i videa bez da smo zaštitili svoje umove. Otkrio sam da je za kršćane ovo opasan teritorij. Ovo potencijalno pretvara um u otvorenu ravnicu, dok Sotona vreba u travi poput lava, čekajući da proždere. (1. Petrova 5, 8)

Evo četiri načina kako nas neprijatelj želi požderati kroz društvene mreže.

1. Sotona želi vaš brak.

To počinje s jednim ”lajkom” tamo i tamo. Ona je samo prijateljica. Mi opravdavamo nevinu interakciju ”lajkanjem” jer to ne prelazi neke čvrste granice. S vremenom pomičemo te granice više i više naprijed. Možda ”lajkovi” i komentari vode do osobnih razgovora. Upamtite, grijeh nikada nije opravdan time koliko smo mi uključeni u njega.

Prije ili kasnije počnemo skrivati osobne razgovore od svojih supružnika. Prije nego što smo toga svjesni, počnemo biti uključeni u mentalnu (a možda i tjelesnu) aferu.

Velik broj studija pokazale su kako je Facebook najčešće mjesto gdje afere započinju. Vidio sam kako se to događa bliskim prijateljima u Kristu koji su smatrali kako nikada neće doći do te točke. Osim ako se ne čuvamo, to se može dogoditi i nama.

Običavao sam kolutati očima kada bih vidio parove sa zajedničkim Facebook profilima ili dijeljenim lozinkama. No sada shvaćam zašto to većina od njih radi. Ti parovi shvaćaju opasnost. Ti parovi se bore za ono što imaju.

Dajte svome supružniku pristup vašim društvenim mrežama. Vjerujte mi, davanje takvog pouzdanja je apsolutno potrebno. Tada smo daleko manje u iskušenju da nešto sakrijemo, a ako i imamo nešto za sakriti od svojih supružnika, to je vrlo vjerojatno griješno.

Pohvatajte lisice, male lisice što oštećuju vinograde, naše vinograde u cvatu“. (Pjesma nad pjesmama 2, 15)

2. Sotona želi vaše čiste misli.

Ako se borite protiv grijeha požude, predlažem da se odmorite od društvenih mreža, možda čak i na neodređeno. Vaš odnos s Bogom je neograničeno više važan od Facebooka.

Besciljno listanje kroz zaglupljujuće objave je jedna od najopasnijih stvari koje kršćanin može činiti. Prema mom iskustvu to je ono gdje čiste misli nestaju. Živimo u kulturi pornografije i nju je gotovo nemoguće izbjeći dok listamo Facebook. Zbrojimo to sa lakoćom odolijevanja požudnim mislima i dobivamo katastrofu za posvećen život.

Iskušenje vratiti se i pogledati još jednu objavu je još opasnije jer to činimo privatno. Sotona će šaputati kako je u redu gledati jer u tome ne postoji opasnost. Tko će znati? To može biti naš maleni grijeh. Ali kao što sam spomenuo u prošlome dijelu, to neće stati ondje.

PROČITAJTE: Trebaju li kršćani koristiti društvene mreže?

Prestanite pratiti, maknite sa popisa prijatelja i obrišite svoj korisnički račun ako trebate. Sjetite se područja koja su uzrokovala da se spotaknete u prošlosti i pobjegnite na drugu stranu. No nemojte samo pobjeći od njih. Idite u otvorene ruke Isusa Krista. Pobjegnite obećanjima Njegove Riječi.

Matej 5, 8 nam govori da će oni čistog srca gledati Boga. Držimo svoja srca čistima i usmjerenima na Oca. Riješimo se svega što bi to moglo ugroziti. To je apsolutno vrijedno i apsolutno smrtonosno ako to ne učinimo.

Približio se svršetak svega! Osvijestite se i otrijeznite za molitvu“! (1. Petrova 4, 7)

3. Sotona želi vaše vrijeme.

Društvene mreže su vrlo koristan alat koje Sotona koristi kako bi otrgnuo našu pozornost i ljubav prema Bogu. John Piper kaže: „Jedno od najvećih koristi Twittera i Facebooka će biti ta što će oni pokazati kako do nedostatka molitve u posljednjim vremenima nije došlo zbog nedostatka vremena“.

Jao.

Ako usporedimo svoje svakodnevno vrijeme koje provodimo na Facebooku i u molitvi, kako to izgleda? Ako je prvo veće, ne bismo to trebali zanemariti. Psalam 1 nam govori kako je blagoslovljen čovjek koji dan i noć meditira nad Riječju Božjom. Kako možemo znati što da molimo ako ne meditiramo nad Njegovom Riječju? Kako možemo posegnuti za Riječju (ili meditirati nad Njom) ako smo neprestano na društvenim medijima? Mi jednostavno radije odabiremo udovoljavati svijetu umjesto da provodimo vrijeme s Bogom svemira. To je tako jednostavno.

Jer ako ne idemo za Bogom kao što bismo trebali postane nam dosadno i pokušavamo tu prazninu ispuniti s neprestanim zabavljanjem. Kriv sam zbog toga što odlazim na Facebook i kad mi je najmanje dosadno. To nam je gotovo u prirodi. No što ako nas Bog želi susresti u našoj dosadi i objaviti nam svoju svrhu?

Riješimo se neprestane buke novih objava uz pomoć kojih neprijatelj želi zamagliti naše umove.

Od oholosti čuvaj slugu svoga da mnome ne zavlada. Tad ću biti neokaljan, čist od grijeha velikoga“. (Psalam 19, 14)

4. Sotona želi vaše slavljenje.

Tu ne mislim ma štovanje vraga, pentagrame, crne halje ili bilo što od takvog smeća. Ono o čemu govorim je puno suptilnije i okrenuto prema unutra. Društveni mediji nas mogu uvježbati da štujemo idole sebe. Mi u osnovi stvaramo malene oltare sebe za koje žudimo da ih se štuje preko ”moćnog lajka”.

Sotona želi da budemo usredotočeni na same sebe. Ako ste usredotočeni na sebe, nećete biti usredotočeni na Isusa. Sotona želi da naš izvor vlastite vrijednosti bude u praznim pohvalama i pažnji drugih, a ne na posvećujućoj Kristovoj krvi. Ne možemo biti usmjereni na same sebe i imati suosjećanja za druge. Ako nas neprijatelj može držati ometene tako što će naša lica držati ”pribijena” na ekrane tada nećemo biti u mogućnosti vidjeti pali svijet oko nas. Mi zasigurno nećemo biti usmjereni na misiju ako smo usmjereni na svoje vlastite živote.

„…nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe“. (Filipljanima 2, 3)

U 1. Korinćanima 10, 31 Pavao nam govori da proslavljamo Boga u svemu što činimo. To uključuje i društvene medije. Možemo koristiti Facebook za Božju slavu ili sotoninu.

Autor: Topher Lee Haddox; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com