Što svi kršćani trebaju znati o astrologiji?

Astrologija je u izravnoj suprotnosti s onim što uči Biblija i ako smo kršćani, onda ne bismo trebali razmišljati niti se dvoumiti što izabrati.

Doduše, postoje različite astrološke škole i pravci koji se razlikuju po mnogim pitanjima, pa i po pitanju božanskog elementa i njegove uloge. Neki fatalistički pravci smatraju da svemir funkcionira po principu mehanike, prema svojim zakonitostima, tako da ni Bog ni čovjek sa svojom slobodnom voljom nemaju nikakvog utjecaja na zbivanja. Smatra se da je apsolutno sve zacrtano i određeno i da nema mogućnosti za “iskakanje” iz tog i takvog poretka stvari.

U nekim se drugim astrološkim pravcima priznaje Bog i Njegova uloga u stvaranju, ali se smatra da je ostalo stvar zvijezda i njihova položaja i rasporeda. Ovo je jedna vrsta kombinacije astrologije i deizma.

Postoje, dakle, različiti astrološki pravci koji manje ili više “dopuštaju” mogućnost Bogu i čovjeku utjecati na događanja i život na Zemlji. Zajedničko im je da Bog i čovjek (čovjekova slobodna volja koju nam je Bog dao) nemaju onakav utjecaj u životu kao što nas uči Biblija i iskustvo.

VIDI OVO: Evo što vam vaš horoskop uistinu govori

Kršćani nemaju što tražiti u astrologiji

Kao kršćani, nemamo što tražiti u astrologiji i u horoskopima. Osobno preskačem horoskop kada naiđem na njega u novinama koje čitam, mijenjam program na TV-u i radiostanicu kada počnu emisije tipa: “Što nam poručuju zvijezde?” ili “Današnji horoskop”.  Ne želim da ni najmanje sjeme laži bude posijano u moj um tako što ću slušati ohrabrenja ili upozorenja koja dolaze izravno iz sotoninog odjela za marketing i prijevaru.

Astrologija je u izravnoj suprotnosti s onim što uči Biblija i ako smo kršćani, onda ne bismo trebali razmišljati niti se dvoumiti što izabrati.

Razgovori o tome koji smo znak također su nešto u što se ne treba upuštati. Tako možemo dati povoda nekome pomisliti da podržavamo horoskop i šaljemo poruku da su takve ideje i principi sukladni s kršćanstvom. Ovo može biti kobno čak i za kršćane koji su slabi ili mladi u vjeri te neutvrđeni u Božjoj riječi. Susreo sam se s mnogim vjernicima koji su živjeli u neznanju po pitanju astrologije i samim tim bili su prevareni.

”Koji si znak u horoskopu?”

Budući da su sami prevareni, vjerojatno su varali i druge, ne znajući i nesvjesno, pokazujući drugima da oni kao kršćani vjeruju u astrologiju. Važno je pokazati odlučan i beskompromisan stav u prihvaćanju horoskopa što će biti uočljivo svjedočanstvo onima koji postavljaju takva pitanja, ali i drugima koji slušaju slične razgovore. Važno je pritom predočiti biblijski stav i argumente, odnosno zbog čega imamo takve stavove i na čemu ih temeljimo.

VIDI OVO: Je li astrologija okultizam povezan sa Sotonom?

Na ovakav način možemo pomoći onima koji su prevareni i zavedeni iluzijama astrologije. Često sam na pitanje: “Koji si znak u horoskopu?”, odgovarao da je moj znak Izaija 7, 14 gdje piše: “Dat će vam se znak, djevica će roditi sina.”

Ovakav bi mi odgovor često bio polazište za daljnji razgovor i prilika da pružim biblijsku argumentaciju protiv astrologije. Isus Krist je naš znak. On je znak da je Bog s nama, da nas nije odbacio niti zaboravio. On je znak i potvrda Božje brige i ljubavi da nismo prepušteni tamo nekim dalekim bezličnim zvijezdama, niti slučaju, samima sebi, grijehu itd.

Ne trebamo usvajati vrijednosti i trendove ovoga svijeta. Ne trebamo se povoditi za onim što svijet radi. Naprotiv, trebamo pokazati svijetu ono što ne zna i u čemu griješi: svetopisamske i kršćanske vrijednosti i potom  ga pridobiti za Boga.

Božja riječ osuđuje svaki oblik vračarstva što uključuje i astrologiju

Razgovor o horoskopu prilika je da pokažemo svoju vjernost i ljubav prema Gospodinu, ali i prema bližnjima; trebamo iskoristiti tu priliku i objasniti što se krije iza astrologije. Ne trebamo skrivati svoj stav, već trebamo iznositi biblijsku istinu, a ona je ta koja oslobađa.

Astrologija nije otvoreno i izravno protiv Boga pa je astrolozi često nastoje predstaviti u pozitivnom svjetlu, kao i da je pomire s kršćanstvom; zato je u mnogim drugim religijama već prihvaćena te se njeguje i razvija pod istim okriljem. Astrolozi pokušavaju pronaći uporišta i opravdanja čak i u samoj Bibliji. S druge strane, Božja Riječ osuđuje svaki oblik vračarstva i predviđanja budućnosti gledanjem u zvijezde, tj. astrologiju. Ako je Sveto pismo točno i ako ga prihvatimo kao takvog (ako smo kršćani), onda je astrologija pogrješna i grješna.

VIDI OVO: Kako Sotona putem astrologije može uništiti nečiji život?

Biblija ne raspravlja o tome ostvaruju li se astrološka predviđanja, već jasno i nedvosmisleno upozorava da je se klonimo. Astrologija se protivi i drugim biblijskim principima: ljubavi, slobodi i odgovornosti.

“Kad uđeš u zemlju koju ti daje Jahve, Bog tvoj, nemoj se priučavati na odvratne čine onih naroda. Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio svoga sina ili svoju kćer; tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike” (Pnz 18, 9-12).

“I da se ne bi, kad digneš svoje oči prema nebu te vidiš sunce, mjesec i zvijezde – svu nebesku vojsku – dao zavesti da im se klanjaš i da im iskazuješ štovanje. Njih je Jahve, Bog tvoj, dao svim narodima, svugdje pod nebom” (Pnz 4, 19).

Bog je ljubav i On ljubi čovjeka.

“I upoznat ćete istinu, i istina će vas osloboditi” (Iv 8, 32).

Nemojmo olako dopustiti da ova prijevara dalje raste i napreduje. Pobijedimo je istinom.

Autor: Branko Erceg; Objavljeno uz dopuštenje uredništva časopisa ”Izvori”

NAJNOVIJE!