Kršćani u Afganistanu žive u velikom strahu: Talibani im šalju prijeteća pisma

Kršćani u Afganistanu godinama žive u velikom strahu, a pogotovo sada kada im talibani šalju prijeteća pisma. Molimo za tamošnju braću i sestre!

Release International upozorava na vjerojatan porast napada na kršćane diljem Afganistana i regije nakon brzog zauzimanja zemlje od strane talibana.

Brzina kojom su talibani ponovno preuzeli kontrolu nad zemljom šokirala je međunarodnu zajednicu.

Iako su talibani tražili miran prijenos vlasti, Release International kaže da će dramatičan razvoj događaja samo ohrabriti ekstremističku aktivnost.

Jedan vođa crkve u Afganistanu rekao je dobrotvornim organizacijama da tamošnji kršćani žive u velikom strahu. Oni uključuju neke kršćane koji su radili za vladu i sada su u opasnosti od odmazde, prenosi Christian Today.

Release je upozorio da bi svatko tko je identificiran kao kršćanin mogao biti ubijen zbog svoje vjere te da riskira izdaju ili žrtvu ubijanja iz časti od strane članova vlastite obitelji.

Jedan kršćanski kontakt rekao je za Release da je tamošnja situacija “užasna”. “Naša braća i sestre u Kristu govore nam kako se boje”, rekli su.

“U područjima koja talibani sada kontroliraju djevojčice ne smiju ići u školu, a žene ne smiju izlaziti iz svojih domova bez muškog pratioca.”

VIDI OVO: 5 stvari o islamu koje svaki kršćanin treba znati

Talibani šalju prijeteća pisma crkvama

Jedan crkveni vođa iz Kabula kaže da talibani šalju pisma crkvama govoreći im da znaju gdje su i da će doći po njih.

Prema Releaseu, progon protiv kršćana već se povećavao čak i prije preuzimanja talibana, s crkvom prisiljenom na skrivanje zbog strogih zakona o otpadništvu koji prelazak iz islama kažnjavaju smrću ili zatvorom.

U prošlosti su strani kršćanski radnici ubijani. Drugi su napustili zemlju. Mnogi kršćani su siromašni pa si ne mogu priuštiti bijeg iz zemlje.

Paul Robinson, izvršni direktor Releasea, traži od kršćana da se mole za Afganistan. “Brzi napredak talibana može ohrabriti samo ekstremiste”, rekao je.

Dok se tisuće Afganistanaca, uključujući mnoge kršćane, slijevaju u susjedni Pakistan, Release upozorava na opasnosti budući da i tamo talibani imaju sve veći utjecaj u zemlji.

“Radio se može čuti svugdje – uključujući i Pakistan, gdje mnogi kršćani traže utočište. Isto vrijedi i za društvene mreže”, rekao je.

“Na mjestima poput Afganistana crkva je morala naučiti djelovati poput prve Crkve iz Djela apostolskih – pod stalnom prijetnjom progona. No, danas je crkva bolje opremljena i spremnija da se nosi s tim izazovom nego ikad prije”, rekao je.

NAJNOVIJE!