Zašto su svakom kršćaninu potrebna samotna mjesta?

„Samoća nije nešto čemu se moraš nadati u budućnosti. To je produbljivanje sadašnjosti i osim ako je ne potražiš u sadašnjosti, nikada je nećeš pronaći.“ Thomas Merton

Iako su samotna mjesta ključna za duhovno jačanje i rast, njih nije uvijek lako pronaći. Kao glazbenik, vođa slavljenja, otac i njujorčanin uvijek sam okružen bukom. Sa svime što se događa u Americi, lako dođem pod dojam medija kada ne gledam što ima na Netflixu.

Zbog ovoga znam da moram uložiti trud kako bih bio u tišini i ondje u meditaciji provodio vrijeme s Bogom te tako nadoknadio razliku radi zdravlja moje duše. Samoća nas napaja kako bismo mogli biti uključeni i voljeti svijet. Samoća je naše pouzdanje kada smo sami s Kristom.

Tišina može biti jednostavno utišavanje vaših misli, slušanje vašeg srca i osjećanje daha. To može biti slušanje vjetra i zvukova prirode. To može biti prihvaćanje sebe kao živog bića te može biti podsjećanje sebe da je svemir puno veći od vas. Henry Nouwen je napisao: „Tišina je dom naših riječi. Tišina daje snagu i plodonosnost našim riječima. Možemo čak i reći da naše riječi trebaju odgonetnuti zagonetku tišine iz koje one potječu“.

PROČITAJTE: SNAGA IZ SAMOĆE: Evo što nam Bog može dati kada mu dolazimo u samoći

Razmišljanje izgleda poput odlaska na mjesto, tjelesno i mentalno, gdje možemo razmišljati nad svojim životom, svojim pogledom na svijet i svojom vjerom. Analiziranje Biblije je ključno za razvoj bogatog, duhovnog života koji je u skladu s Božjom Riječi. Ovo nas može učiniti boljim komunikatorima i slušateljima jer smo povezani s božanskom prisutnošću. Jakovljeva 1, 19 nam govori neka budemo spori na govoru i brzi na slušanju. U našoj potrazi za prisutnošću u nama i oko nas, istina i ljubav će biti pronađeni i u njima će se uživati.

Meditacija pobliže gleda na specifičan dio Biblije ili na specifičnu Božju osobnost te to potiče u našim srcima. Meditacija isto tako može biti kombinacija tišine i razmišljanja s posebnom namjenom.

Kao netko kome je povjereno da vodi glazbena i okupljanja za štovanje, rekao sam popriličnu količinu glupih stvari na mikrofon tijekom godina. Otkako sam ove prakse učinio ključnim dijelovima svog dana, vidim da govorim i komuniciram ono što želim preko mikrofona puno jasnije.

Krist je uvijek pronašao vrijeme da se makne od buke i bude sam s Ocem. Krist je bio izvrstan komunikator. Mi moramo činiti isto kako bi naša srca i umovi bili opremljeni. Kako bismo postali sve više i više kao Krist, moramo biti oblikovani na Njegovu sliku i slijediti Njegov primjer.

Otkada se moja obitelj preselila u New York, sve bolje shvaćam zašto me je Bog poveo na ovo putovanje proučavanja ovih praksi. Uvijek postoji sirena u daljini, trube koje trube i buka na ulicama. Traženje prilika za tišinu može biti poprilično teško.

PROČITAJTE: Bog je uvijek uz vas: Ove će vas predivne ilustracije podsjetiti da nikada niste sami

Ono što otkrivam jest to da trebam pronaći tišinu usred kaosa. Usred krcate podzemne željeznice ili dok hodam deset ulica do mog odredišta, mogu pronaći prilike za razmišljanje i tišinu. Mogu biti s Gospodinom kada se odlučim pojaviti. Mogu stvoriti vlastite trenutke samoće u svakidašnjoj rutini.

Ako odlučimo ostaviti slušalice vani i ne uvijek pokušati svoju dosadu zamijeniti zabavom, možemo naučiti biti u potpunosti prisutni u trenutku. U tom trenutku, možemo zatvoriti svoje uči i prebivati u miru i vjernosti našeg Stvoritelja. Dok razmišljamo o milosrđu i ljubavi koji plešu oko nas, možemo pronaći ljepotu u apsolutnoj sadašnjosti.

Trojstvo je u nama i oko nas. Trojstvo čeka na nas da se pojavimo i uživamo u Njegovoj prisutnosti. Moramo se uvježbati biti prisutni, bez obzira na to gdje smo. To može biti naša samoća.

Autor: Will Retherford; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Relevantmagazine.com

NAJNOVIJE!