Kršćanska meditacija je mnogima čudan pojam i praksa. Što je zapravo takva meditacija? Smiju li kršćani meditirati? U nastavku slijede odgovori na ova pitanja. 

Meditacija 

Kršćanska meditacija je vrsta molitve koja pomaže u središte staviti pozornost na Boga kroz tišinu i slušanje Pisma. Riječ meditacija znači duboko ili pažljivo razmišljati o nečemu. Meditacija je sve popularnija, jer sve više ljudi traži načine kako olakšati tjeskobu i poboljšati svoj fokus.

U popularnoj kulturi, meditacija se koristi kako bi se vježbala sposobnost pažljivog fokusa, sposobnosti da se čovjek usredotoči na sadašnji trenutak, bez ometanja ili zaboravljivosti, kao duhovna vježba za uvježbavanje uma ili kao alat psihoterapeuta za borbu protiv žurbe, zabrinutosti ili stresa, no za kršćane meditacija je segment duhovne vježbe molitve. 

Starozavjetna meditacija

Meditacija svoje korijene vuče iz Staroga zavjeta, gdje vidimo kako su mnoge biblijske ličnosti meditirale. U Postanku, Izak se susreće s Rebekom za vrijeme svoje večeri u kojoj je bio sam i u kojoj je duboko razmišljao.

Nadalje, kada Bog šalje Jošuu, on kaže: „Imaj uvijek ovu knjigu zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć, da brižno držiš sve, što je u njoj napisano; jer tada ćeš imati sreću i uspjeh u svim pothvatima svojim“. (Jošua 1, 8) 

Novozavjetna meditacija

U Novome zavjetu, vidimo kako Pavao potiče Timoteja na meditiranje kroz čitanje i učenje Pisma. Kada je Pavao ohrabrivao Timoteja i kada ga je uvježbavao u smjeru temeljnog razvoja njegove službe, rekao je: „Dok ne dođem, posveti se čitanju, poticanju, poučavanju. Ne zanemari milosnog dara koji je u tebi, koji ti je dan po proroštvu zajedno s polaganjem ruku starješinstva. Oko toga nastoj, sav u tom budi da tvoj napredak bude svima očit“. (1. Timoteju 4, 13-15)

Iako se riječ ”meditacija” ne koristi izričito u većini prijevoda, Timotej je znao značenje Pavlove sintagme ”čitanja, poticanja, proučavanja”, u smislu prakse meditiranja nad Zakonom starozavjetnih očeva poput Jošue, što smo vidjeli iznad. U Pismu se ne nalaze detalji meditacije, no kršćanski vođe su kroz povijest predložili svoje praktične vodiče za meditiranje. 

Tradicija meditacije 

Kršćanska meditacija je dugo vremena dio crkvene tradicije. U 4. stoljeću, rane monaške kršćanske zajednice, znane kao Pustinjski očevi i majke, pomogli su u razvijanju meditacijskih tradicija molitve.

U svojoj knjizi ”Klima monaške molitve”, Thomas Merton objašnjava njihovu meditaciju kao ”Meditatio Scriptarum” ili meditiranje nad Pismom, kako bi riječi iz Pisma postale njihove, ”dubokom i jednostavnom koncentracijom iz srca”. 

Meditacija u srednjem vijeku

U Srednjem vijeku, tradicije meditacije razvile su se u Istočnim i Zapadnim crkvama. Lecto Divina, monaška praksa razvijena u zapadnjačkoj, kršćanskoj tradiciji, uključuje slušanje stiha Biblije kroz četiri koraka: čitanje, meditiranje, molitva i kontemplacija.

Isusova molitva, koja se često ponavlja kroz dan, postala je popularna u pravoslavnoj crkvi. U 15. stoljeću, oblici molitve postali su sve više razjašnjeni, jer su učenjaci i teolozi općenito organizirali molitve u tri područja: vokalne molitve, meditacije ili unutrašnje molitve i kontemplativne molitve. 

Moderne misli 

Evo što su neki od modernih, crkvenih vođa imali za reći o meditaciji: 

„Pod meditacijom mislim na dugotrajno rasuđivanje s razumijevanjem, na ovaj način. Započinjemo razmišljanjem o naklonosti koju nam je Bog ukazao dajući nam svoga jedinorođenog Sina; i tu se ne zaustavljamo već nastavljamo razmatrati tajne cijelog Njegovog slavnog života“. Terezija Avilska 

„Drugo, trebate meditirati. To znači ne samo u svome srcu, već i izvanjski trebate neprestano uspoređivati, razmišljati, čitati i ponovno čitati Pisma, onako kako su ona propovijedana i napisana, pažljivo bilježeći i meditirajući nad onime što Duh Sveti govori“. Martin Luther 

„Kršćanska meditacija znači ispunjavanje uma s Božjom Riječju, kroz koju vjerujemo da će Bog meditirati svoju vlastitu prisutnost u naše živote“. Tim Keller 

Smiju li kršćani meditirati?
Foto: Pixabay

Kršćanska meditacija

Biblija nam daje vodstvo u vezi toga kako treba izgledati kršćanska meditacija. Za razliku od nekih oblika meditacija čiji je cilj ispražnjavanje uma, kršćanska meditacija zapravo je vrlo usredotočena praksa. Na što se kršćani trebaju usredotočiti?

Biblija nam govori da kada meditiramo, prvo i najprije trebamo meditirati nad Božjom Riječju. Psalam 1 kaže: „Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih, ne staje na putu grešničkom i ne sjeda u zbor podrugljivaca, već uživa u Zakonu Jahvinu, o Zakonu njegovu misli dan i noć“. (Psalam 1, 1-2) 

Kršćanska meditacija – biblijska učenja

Slično ovome, Biblija uči kršćane kako meditirati nad Božjom osobom i Njegovim djelima. Meditiranje nad Bogom kao osobom i djelima može biti izvor snaga kada nam je to potrebno.

U Psalmima, vidimo kako kralj David neprestano trpi i prolazi kroz nevolje. U tim trenucima, umjesto gubitka nade, David meditira nad Božjom osobom i na Božjoj vjernosti iz prošlosti. Psalam 143, 5 nam kaže: „Spominjem se dana minulih, mislim o svim djelima tvojim, o djelima ruku tvojih razmišljam“. 

Kako kršćani meditiraju?

Kao što smo već spomenuli, kršćani su stoljećima razvijali prakse biblijske meditacije. U nastavku slijedi nekoliko praktičnih koraka kako započeti s kršćanskom meditacijom, koja je zasnovana na povijesnim, biblijskim tradicijama. 

1. Priprema za meditaciju 

Odaberite vrijeme i pronađite neki tihi prostor. 

Odaberite stihove nad kojima ćete meditirati.  

Idite kroz knjigu Psalama, odaberite blaženstva ili druga Isusova učenja. Preporučuje se meditiranje nad više stihova, no ti stihovi ne trebaju biti dugi, radi lakšeg pamćenja ključnih dijelova. 

2. Završite svoju meditaciju

Odvojite nekoliko minuta kako bi se usredotočili na Gospodina. Isključite sve što vas može ometati. Možete pokušati i vježbe disanja ili možda otpjevati crkvene himne kako bi ostali usredotočeni. 

Dva ili tri puta pročitajte ili poslušajte odabrane stihove. 

Razmišljajte o onome što vam Duh Sveti govori kroz stihove. 

Završite tako što ćete odgovoriti na ono što vam je Bog pokazao. To možete učiniti izgovorenom molitvom, u tišini ili možda pisanjem razmišljanja u dnevnik. 

Zaključak 

Najbolje od svega, kršćanska meditacija ne mora biti komplicirana. Možete započeti sa svojom Biblijom i tako što ćete slijediti korake navedene iznad. Također možete pokušati i s drevnim praksama Lectio Divina ili meditacijom Ignacija. Za mnoge, strukturirana i vođena kršćanska meditacija može biti vrlo dobro iskustvo.

Autorica: Rebecca Toscano; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ: